Site İçi SEO Analizi [Ahrefs]

8 yıl önce

Merhaba arkadaşlar, yazmayalı uzun bir zaman olmuştu, yeni temamı ayarlamam ile beraber içerik eklemeye başlıyorum artık. Yaklaşık bir buçuk ay önce Ahrefs tarafından 2.000.000 anahtar kelimeyi içeren birçok analize ait bir rapor paylaşıldı, tabi böylesine büyük bir SEO firmasına ait bu rapor bizler için çok şey ifade ediyor, özellikle de eskiden doğru olarak bildiğimiz çoğu bilginin aslında artık ne kadar yanlış olduğunu gözler önüne seriyor. Kendi dilimizde detaylı bir şekilde bu raporu çeviren kişi göremedim ne yazık ki, sadece birkaç arkadaşımız forumlarda özetlerini çıkararak paylaşmışlar ama o konular da yeteri ilgi görmedikleri için, kendim de bu içeriği sağlam şekilde çevirmeye karar verdim.

Bu içerik Ahrefs tarafından https://ahrefs.com/blog/on-page-seo/ adresinde paylaşılan içeriğe ait bazı çeviri ve kendi yorumlarımı içermektedir, ingilizcesi iyi olan arkadaşlar içeriği kendi kaynağından okuyabilir.

Öncelikle uyarmak isterim ki bu oldukça uzun bir yazı olacaktır ve birçok detaya değinilecektir, bu uzun yazı öncesinde kahvenizi hazırlamanızı öneririm :)

Site İçi SEO Nedir?

Site içi SEO genellikle web sayfalarımızın arama motorlarında üst sıralarda çıkabilmek için bu sayfalarda yapılan çalışmalara denir. Genel olarak da site içi SEO da en önemli kriterler şu şekildedir: başlıklar, meta açıklamalar, H1 etiketleri, içerik vs…

Ancak artık bunlar sıralamalarda üst sıralarda çıkmanız için sizlere yeterli gelmeyecek, yıllar geçtikçe sıralamalarda kullandığı algoritmaları da geliştiren Google artık başka kriterleri de göz önünde bulunduruyor, örneğin;

  • Sayfa açılış hızı
  • İçerik uzunluğu
  • Https kullanımı
  • Kaliteli sitelere link çıkışı

Şimdi genel olarak site içi SEO’ya etki eden faktörleri Ahrefs’in hazırladığı grafik üzerinden inceleyelim.

Konu içerisinde ki resimlerin üstlerine tıklayarak daha büyük hallerinizi görebilirsiniz.

site-ici-seo-faktorleri

Bu grafik, yazı içerisinde değineceğimiz maddeleri içeriyor, pozitif olan kısımlar sıralamalara olumlu etki ederken negatif olan kısımlar ise sıralamalara olumsuz etki ediyorlar. Az sonra bu grafik üzerinde ki maddelere tek tek değineceğiz ancak öncelikle yine Ahrefs tarafından paylaşılmış olan ve site içi SEO ile backlinklerin sıralamalar üzerinde ki etkilerinin karşılaştırıldığı tabloya da bir göz atmak lazım.

seo-backlink-etkisi

Grafikte turuncu olan maddeler site içi SEO faktörlerinin sıralamalara etkisini, mavi olan kısımsa backlinklerin sıralamalara etkisini gösteriyor. Görebileceğimiz gibi uzun zamandır forumlarda vs. söylenenin aksine backlinkler hala sıralamalar için en önemli ölçüt, ancak site içi SEO faktörlerinin sıralamalara backlinklere nispeten daha düşük olan etkileri onları daha değersiz hale getiremez, şöyle ki backlink ama gerçekten kaliteli bir backlink alımı oldukça maliyetlidir ancak site içi SEO faktörlerinin uygulanması ise maliyetsizdir, rekabetin düşük olduğu alanlarda doğru uygulanmış site içi SEO sizi üst sıralara taşıyacaktır. Şimdi ilk grafikte paylaşılan site içi SEO faktörlerinizi biraz irdeleyelim.

Yazının bu kısmından sonra yer alacak dikey sütun grafiklerinde, 1’den 10’a kadar numaralandırılmış her bir dikey sütun arama motorlarında ki aynı numaralı sıralamalara tekabül edecektir.

Anahtar Kelime Kullanımı

Anahtar kelime kullanımı sayfa içerisinde birçok yerde, birçok farklı şekilde kullanılıyor olabilir. Şimdi gelin anahtar kelime kullanımının sıralamalarda nasıl etkisi olduğuna göz atalım.

1- Domain İçinde Anahtar Kelime Kullanımı

Bu nedir diye soracak olursanız kısaca şöyle açıklayayım, örneğin “oyun oyna” kelimesinde yükselmek istiyorsunuz ve sizde oyunoyna.com gibi anahtar kelimenizi kendi içerisinde barındıran bir domain alıyorsanız, işte bu domain içinde anahtar kelime kullanımıdır. Sıralamalara etkisi ise şu şekildedir;

domain-icinde-anahtar-kelime-kullanimi

Daha önce yayınlanan bazı güncellemeler (EMD) ile Google, domain içerisinde anahtar kelime kullanan sitelerin diğer sitelere göre avantajı olmayacağını duyurmuştu ancak grafiktede görebileceğimiz üzere domain içerisinde anahtar kelime kullanan siteler %27 gibi göz ardı edilemeyecek bir oranla ilk sırada kendilerine yer bulmuşlar, bu oran azalarak beşinci sıraya kadar devam ediyor. Ancak ilk sırada bulunan sitenin diğer sıralamalara göre aykırı şekilde yüksek olması dikkat çeken önemli bir nokta, Google’in gelecekte ne yapacağı pek belli olmaz ancak forumlarda da sık sık görmeye alışık olduğumuz keyword domainler hala iş görebilir gibi gözüküyor, tabi bir site sadece domain içerisinde anahtar kelime barındırıyor diye ilk sıraya çıkamaz ama bununda oldukça önemli bir etken olduğunu göz ardı etmemek gerekiyor.

Şuan kendi yaptığım örnek arama olan “oyun oyna” kelimesinde ki ilk 5 sonucu sizlerle paylaşayım. Görebileceğiniz gibi anahtar kelimesini domain içerisinde barındıran site yine ilk sırada yer alıyor. Tabi her anahtar kelimesini domain içerisinde barındıran site ilk sırada olamaz ancak bu özelliği kendisine rakiplerine oranla +1 puan ekler.

oyun-oyna

2- URL İçerisinde Anahtar Kelime Kullanımı

Bu maddede ise url içerisinde anahtar kelime kullanımının sıralamalara etkilerine göz atacağız, url içerisinde anahtar kelime kullanımından kasıt yine “oyunu oyna” kelimesini baz alırsak www.burakisci.com/super-mario-oyunu-oyna.html şeklindedir.

url-icinde-anahtar-kelime

Grafikte de görebileceğiniz üzere URL içerisinde anahtar kelime kullananlar genellikle ilk sırada yer alamamışlar, hatta URL içerisinde anahtar kelime kullanımı yapanların sadece %10’u ilk sırada yer alabilmiş, bu da bize gösteriyor ki üst sıralarda çıkabilmek için URL içerisinde illa anahtar kelimelerimizi bulundurmak zorunda değiliz, örneğin oyun sitemde “Super Mario” oyununun olduğu sayfanın URL adresini www.siteadi.com/super-mario-oyunu-oyna şeklide yapmak yerine www.siteadi.com/super-mario şeklinde yapmak daha iyi olacaktır, gerekli olmadığı sürece URL içerisinde anahtar kelime eklemek sizi üst sıralardan uzak tutabilir. Google neden böyle bir şey yapıyor bilemeyiz, muhtemelen bu tarz URL yapılarını spam olarak görebiliyor olabilir veya anahtar kelime kullanımı URL adresini uzattığı için bu da sıralamalara etki ediyor olabilir.

3- Başlıklarda Anahtar Kelime Kullanımı

basliklarda-anahtar-kelime-kullanimi

Grafikte de çok net bir şekilde gözüktüğü üzere site/sayfa başlıkları içerisinde anahtar kelimelerini geçiren siteler/sayfalar genellikle daha üst sıralarda yer almışlar. Yani hedeflediğimiz anahtar kelimeleri başlılar içerisinde kullanmamız hala bizim için olumlu bir etken diyebiliriz. Kendi örnek aramam olan “Site İçi SEO” aramasında listelenen sitelerde de hedef anahtar kelimenin başlıklar içerisinde kullanım oranını görebilirsiniz.

site-ici-seo

Ancak tabi bununda kullanım şekli ve kullanım oranı önemlidir, spam derecesine varacak şekilde başlıklarda aşırı anahtar kelime kullanımı sitenizin arama motorları tarafından dizinlerinden kaldırılmasına yol açabilir.

4- Başlığın Başında Anahtar Kelime Kullanımı

baslik-basinda-anahtar-kelime

Bu grafik site/sayfa başlıklarının başlarında anahtar kelime kullanımının pozitif anlamda üst sıralara etki ettiğini göstermektedir. Grafikte de görüldüğü gibi başlıklarının başında anahtar kelime kullanan siteler daha çok üst sıralarda yer almışlar, bunun için bir örnek vermek gerekirse hedef anahtar kelimemizin “Site İçi SEO” olduğunu düşünelim. Bu durumda grafiğe göre “Site İçi SEO Hakkında Tüm Bilinenler” başlığı “Tüm Bilinenleriyle Site İçi SEO” başlığından daha öndedir.

5- Anahtar Kelimenin Meta Description Kısmında Geçmesi

Meta Description sitelerimizde ilgili sayfayı açıklamak ve arama sonuçlarında listelendiği zaman gözükmesini sağlamak amacıyla çeşitli SEO eklentileri ile Google’a sunduğumuz genellikle 160 kelime civarında ki metinlerdir.

meta-description-etkisi

Grafikte de görüldüğü gibi Meta Description içerisinde anahtar kelime kullanan siteler ilk 10 sıralamaya yayılmış durumdalar, zaten herhalde bu yıllarda Meta Description  içerisinde ilgili içeriğe ait anahtar kelimeleri bir şekilde geçirmeyen kalmamıştır :) Ancak bu madde correlation değerinden de görebileceğiniz üzere çokta önemli değildir, Meta Description  içerisinde anahtar kelimeyi barındırmamanız da size çok fazla negatif etkide bulunmaz.

6- H1 İçerisinde Anahtar Kelime Geçmesi

h1-icerisinde-anahtar-kelime

H1 etiketleri içerisinde anahtar kelime kullanan siteler çoğunlukla ilk 5 sıraya yerleşmiş gibi gözüküyorlar (özellikle de ilk 3 site). Üst sıralarda yer almak için H1 içerisinde anahtar kelimelerinizi geçirmenizi öneririm ancak hala yeni yapılan bazı tasarımlar bile H1 desteği ile gelmiyor, kendinize doğu tema seçtiğinizden emin olun :) Hiç yoktan içerik başlıklarınızı H1 etiketleri içerisinde yazsın.

7- Alt Başlıklar İçerisinde (H2) Anahtar Kelime Kullanımı

Ahrefs analiz ettiği 2.000.000 kelimede ki sonuçlarda çıkan sitelerin %93’ünün H2 etiketleri içerisinde anahtar kelime kullanımı göstermediğini belirtmişler ancak geriye kalan %7’lik kısma baktığımızda karşımıza aşağıda ki grafik çıkıyor.

alt-baslik-anahtar-kelime

Görülebileceği üzere alt başlıklar içerisinde anahtar kelime kullanımı yapan sitelerin ilk sırada daha çok bulundukları gözükmektedir, bu sitelerin yarısından fazlası ise ilk beş sıra içerisinde yer almışlar. Özellikle alt başlıklarda anahtar kelime kullanan sitelerin ilk sıralarda yer bulması bundan sonra hazırlayacağınız içeriklerde önemli bir yere sahip olacaktır diye düşünüyorum. Ancak yine de abartmamakta ve ziyaretçilere olumsuz etki bırakmayacak şekilde kullanımında fayda var.

8- İçerik İçerisinde Anahtar Kelime Kullanımı

icerik-icerisinde-anahtar-kelime

Ahrefs yine bu konuda analiz ettiği 2.000.000 anahtar kelime sorgulamasında çıkan sitelerin %75 gibi bir oranının ilgili içerikte yalnızca bir anahtar kelimeye yoğunlaşmadığını, farklı anahtar kelimelerde barındırdığını belirtmiş. Yani SEO ile ilgili olan bir makale içerisinde hem site içi SEO hemde site dışı SEO gibi farklı anahtar kelimeler üzerinde yoğunlaşılmış ancak geriye kalan kısım incelendiğinde ortaya yukarıda ki grafik çıkıyor. Görüleceği üzere ilk 10 sırada yer alan siteler hemen hemen eşit düzeyde sayılırlar, yani herkes içerikleri içerisinde anahtar kelimelerini kullanmış :)

9- İçeriğin İlk 100 Kelimesinde Anahtar Kelime Kullanımı

ilk-yuz-kelimede-anahtar-kelime-kullanimi

Verilen grafiğe baktığımızda Ahrefs’in incelediği kelimelerde hemen hemen her sırada bulunan siteler ilk 100 kelime içerisinde anahtar kelime kullanmışlar. Neredeyse herkes kullanmış diyebiliriz, correlation değerinden de görülebileceği gibi sıralamaya etkisi neredeyse yok gibi. Bana göre içeriğin içerisinde geçtikten sonra anahtar kelimenin nerede bulunduğunun pek önemi yok ancak forumlarda sürekli anahtar kelime ilk başlarda olmalı diyen sözde SEO uzmanları için güzel bir yanıt olmuştur bu grafik umarım :)

10- Resim “alt” Etiketlerinde Anahtar Kelime Kullanımı

resim-alt-etiketlerinde-anahtar-kelime

Genel olarak Ahrefs’in analiz ettiği sayfalarda ki resimlerin çoğunun “alt” etiketleri anahtar kelimelerini içermiyormuş, ancak içerenler içerisinde yapılan istatistiğe göre oluşan grafik ortada. Sayfada ki resimlerde “alt” etiketi kullananların daha çok ilk üç sıra (özellikle de birinci sıra) içerinde yer aldığı gözüküyor. Kullanmakta fayda var gibi, diğer yandan görsel aramalardan da hit getirebilir :)

Bu kısımda 10 maddede anahtar kelimenin site içi SEO üzerinde ki etkileri ele alınmıştır, bundan sonra ki bölümde ise site içi SEO’ya etki eden diğer faktörler ele alınacaktır. Bu faktörler genellikle “anahtar kelime” kullanımına oranla sıralamalara daha fazla etki etmektedirler ancak yine de backlinklere göre alt seviyelerde kalmaktadırlar.

Sayfa Yaşının Etkisi

sayfa-yasi

Görüldüğü üzere sayfa yaşı büyük olanlar daha çok üst sıralarda (özellikle ilk sıralarda) yer almışlar. Burada ki sayfa yaşından kasıt kesinlikle domain yaşı değil, ilgili içeriğin oluşturulduğundan bu zamana kadar geçen süredir. Bu bir nevi ilk yazan daha üst sıralarda olur anlamına geliyor, çünkü ilk yazanın içeriğinin sayfa yaşı diğerlerine nazaran daha fazla olacaktır. Ancak Ahrefs benzer bir grafiği analiz ettiği sayfalar içerisinde 1 yaşından küçük olanlara uyguladığında aşağıda ki grafik ortaya çıkmış.

sayfa-yasi-1-yildan-kucuk

Çok net bir şekilde görüldüğü gibi 1 yaşından küçük sayfalar genellikle arka sıralarda kendilerine yer bulmuşlar, özellikle de bir blog açıp 1-2 ay sonra neden arama motorlarından ziyaretçi çekemiyorum diyenler için cevap niteliğinde bir grafik olmuş :)

Sitenizde yaşlanmış sayfalar olmasına rağmen hala ilk 10 sıraya bile giremeyen sayfalarınız varsa bu içeriklerinizi güncel bilgilere göre güncellemenizi ve birkaç backlink ile desteklemenizi öneririm, bu sayede o sayfaları sıralamalara sokabilirsiniz.

HTTPS Kullanımının Etkisi

https-kullaniminin-etkileri

Ahrefs analiz ettiği sayfaların %80’inin henüz HTTPS protokolüne geçmemiş olduğunu söylüyor ancak geriye kalan %20’lik HTTPS protokolüne geçmiş sitelerin analizleri sonucu ortaya çıkan grafiğe baktığımızda HTTPS kullanan sitelerin çoğunlukla ilk 3 sırada (özellikle birinci sırada) yer aldığı gözükmektedir. Hatta Ahrefs’in verdiği bilgiye göre ilk üç sırada yer alan site sayısı diğer yedi sırada ki site sayısından daha fazlaymış.

Bu değerler de bize artık HTTPS protokolüne geçişin zamanının geldiğini ve sıralamalara ne kadar net etki ettiğini gösteriyor.

Sayfa Yüklenme Hızının Etkisi

sayfa-hizi-etkisi

Sayfa hızının da sıralamalara etkisi bu grafik ile beraber net bir şekilde gözüküyor, daha hızlı, daha az sürede açılan sayfalar daha üst sıralarda kendilerine yer bulmuşlar. Artık yavaş açılan sayfalardan kurtulup kendinize hızlı açılan siteler hazırlamanız da sıralamalar da size fayda sağlayacaktır, diğer yandan sayfa açılış hızınız site de ki resimlere, temanıza ve hosting firmanıza da bağlı olabilir. Özellikle de sırf ucuz diye merdivenaltı hosting firmalarından hosting paketleri almadan önce ilgili firmada yer alan bazı sitelerin hızlarına ve sunucu yanıt verme sürelerine göz atmanızı tavsiye ederim.

Ahrefs bu analizde sayfaların sadece temel HTML dosyasını baz aldığını açıklamış. Harici resim, css, js dosyaları botlar tarafından indirilmemiş.

İçerik Uzunluğunun Etkisi

icerik-uzunlugu

Forumlarda en çok tartışılan konulardan birisidir aslında içerik uzunluğunun sıralamalara etkisi, ancak grafikte ne bir şekilde görebildiğimiz gibi ilk sırada ki sayfalar ortalama 750 kelime içeriğe sahipken onuncu sırada ki sayfalar ise ortalama 350 kelime içeriğe sahipler. Hiç sapma olmadan içeriği uzun olanlar daha üst sıralarda yer almışlar. Tabi bu analizler yabancı sitelerde yapıldığı için kelime sayıları bize göre oldukça fazla olabilirler ancak şunu rahatlıkla diyebiliriz ki bir konu üzerinde temiz bir şekilde ne kadar uzun bir yazı yazar ve ziyaretçiyi tatmin ederseniz o kadar üst sıralarda olabilirsiniz, tabi burada ki temiz kelimesi önemli. Yani uzun yazacağım diye alakasız şeylerden bahsetmemelisiniz veya lafı dolandırıp durmamalısınız gibi…

URL Uzunluğunun Etkisi

url-uzunlu-etkisi

Çok net bir şekilde gözüküyor ki kısa URL üst sıra demektir. Gözüktüğü üzere ilk sırada ki URL’ler ortalama 17 karakter uzunluğunda, ikinci sirada ki URL’ler ortalama 26 karakter uzunluğunda olmuşlar, geri kalanlarda sırayla artarak devam ediyor. Yani buradan ne kadar kısa URL yapısı kullanırsak o kadar üst sıralarda bulunma ihtimalimiz artar diyebiliriz, az önce analizlerimizin başlarında URL içerisinde anahtar kelime kullanarak URL’yi uzatmamamız gerektiğini de söylemiştim, URL yapımızı ne kadar kısa tutarsak o kadar iyi. Bu analizde ki URL uzunluğu da aşağıda ki örneklerde ki alanlara göre belirlenmiştir, ana domain kısmı buna dahil değildir.

siteadi.com/kisa-url
siteadi.com/cok-cok-cok-daha-uzun-url-yapisi-ornegi

Otoriter Sitelere Link Çıkışının Etkisi

otoriter-link-cikisi

Bu grafik içerik içerisinden ilgili konuyla alakalı otoriter sitelere link çıkışının ne kadar önemli olduğunu göstermiştir. Özellikle de ülkemizde bulunan çoğu çakma SEO aracında ki link çıkış sayısı uyarılarına bakarak “aman sitemden link çıkışı olmasın” diyen kişiler için ders niteliğindedir. Konunuzla ilgili otoriter sitelere link vermekten çekinmeyin, grafikte de gözüktüğü gibi sıralamalara pozitif etkisi vardır.

Kırık Bağlantıların Etkisi

kirik-baglanti

Aslında hemen hemen çoğumuzun sitesinde bulunan bir sorundur kırık bağlantılar. Daha önce yazdığımız yazılarda belirttiğimiz site adresleri zamanla kapanmış olabiliyorlar, bu da haliyle sayfalarımız da kırık bağlantılar kalmasına sebep olabiliyor. Grafiğe baktığımızda ise ilk 10 sayfa içerisinde ortalama %2’lik bir dilimde kırık linkler bulunuyor. Yani sayfalarında kırık link barındıran siteler kendilerine ilk sayfada pek fazla yer bulamıyor diyebiliriz, nedeni ise kırık bağlantıların Google gözünde kullanıcılara iyi deneyim yaşatmıyor oluşu.

Sosyal Paylaşımların Etkisi

sosyal-paylasim-etkisi

Özellikle ilk sırada bulunan sitelerin sosyal medya da çok daha fazla paylaşıldığı gözüküyor. Aslında burada ikilemde kaldım diyebilirim. Acaba bu siteler ilk sırada oldukları için mi bu kadar yüksek sosyal paylaşım değerlerine sahipler yoksa çok fazla paylaşıldıkları için mi ilk sıradalar? Ahrefs yine analiz ettiği sayfaların %70’inin sosyal medyada hiç paylaşılmadığını belirtmiş, kalan kısmı analiz ettiğindeyse yukarıda ki tablo ortaya çıkmış. Paylaştığı bir diğer grafikte de hangi sosyal paylaşım sitelerinin sıralamalarda ne kadar etkili olduğunu göstermiş.

sosyal-paylasim-siteleri-etkisi

Google+ sıralamalara en çok etki eden sosyal paylaşım sitesi olarak gözüküyor, zaten Google kendi açıklamalarında da çerçevelerimizde ki kişilerin Google+ beğenilerine göre sıralamalar oluşabileceğini daha önce söylemişti, Google+’dan sonra da sıralamalara en çok etkide bulunan site Facebook gözüküyor, daha sonra da Pinterest ve Twitter geliyor. Özellikle Pinterest son zamanlarda resim ağırlıklı paylaşımlar yapan siteler için oldukça önemli bir hit kaynağı haline geldi, anlaşılan oradan alınan backlinkler de sıralamalara etki etmeye başlamış. Benim için burada Twitter hayal kırıklığı oldu desem yeridir, sıralamalara daha fazla etkisi olmasını beklerdim.

Her şeyi baştan özetlemek için Ahrefs verilerine dayalı olarak kendi grafiklerimi oluşturdum. Grafiklerde ki;

Yüksek hacimli aramalar -> Aylık 50.000 üzeri araması olan kelimeleri
Orta hacimli aramalar -> Aylık 20.000-50.000 arası araması olan kelimeleri
Düşük hacimli aramalar -> Aylık 20.000 altı araması olan kelimeleri temsil etmektedir.

Resimlerde ki yazı ve verileri okumakta zorlanıyorsanız, üstlerine tıklayarak orjinal boyutlarında görebilirsiniz.

site-ici-seo-analiz-1

Domain içerisinde anahtar kelime kullanımı güncellemelere rağmen hala sıralamalara yaptığı pozitif etki ortada, özellikle yüksek hacimli aramalarda yaptığı etki çok daha fazla.

URL içerisinde anahtar kelime kullanımı artık spam olarak görülebiliyor, gereksiz yere URL içerisinde anahtar kelime geçirmemekte fayda var. Özellikle yüksek hacimli aramalarda sıralamaya fazlasıyla negatif yönde etki etmekte.

Başlıklarda anahtar kelime kullanımı hemen hemen tüm aranma hacimlerin eşit ve pozitif bir biçimde sıralamalara etki etmekte.

Başlığın başında anahtar kelime kullanımı tüm aranma hacimlerinde sıralamaya pozitif etki etmekle beraber özellikle düşük hacimli aramalarda çok daha fazla etkisi gözüküyor.

Anahtar kelimenin meta description kısmında geçmesi hemen hemen herkesin yaptığı bir şey olduğu için artık fazla etkili olmamakta, ancak düşük hacimli aramalar için de yaptığı pozitif etki göz ardı edilemez, orta hacimli aramalarda ise negatif etkiye yol açıyor gibi gözüküyor, bunlar hep spamcılar yüzünden diyesim var :)

H1 içerisinde anahtar kelime geçmesi de yine tüm aranma hacimlerinde eşit ve pozitif bir şekilde sıralamaya etki etmekte.

Alt başlıklar içerisinde (H2) anahtar kelime kullanımı da yine sıralamalara olumlu etkide bulunuyor.

İçerik içerisinde anahtar kelime kullanımı düşük ve orta hacimli aramalar için çok düşük seviyede pozitif bir etkisi olur, yüksek hacimli aramalarda ise bunlara nazaran daha yüksek bir pozitif etkisi oluyor.

İçeriğin ilk 100 kelimesinde anahtar kelime kullanımı neredeyse yok denecek kadar az pozitif etkide bulunuyor. Hatta hiç etkisi yok desek de yeridir, sözde seo uzmanları ve seo makale yazarlarına duyurulur.

Resim “alt” etiketlerinde anahtar kelime kullanımı sıralamalara oldukça iyi denebilecek şekilde pozitif etkide bulunuyor, özellikle de yüksek hacimli aramalarda ki etkisi kesinlikle göz ardı edilemez.

site-ici-seo-analiz-2

Sayfa yaşının etkisi kesinlikle göz ardı edilemez, özellikle yüksek hacimli sıralamalar için sayfa yaşı pozitif anlamda ciddi şekilde sıralamalara etki etmektedir.

HTTPS kullanımının etkisi özellikle düşük hacimli aramalarda kendini fazlasıyla gösteriyor, yine de tüm aranma hacimlerin etkisi büyük diyebiliriz.

Sayfa yüklenme hızının etkisi negatif anlamda özellikle orta ve yüksek aranma hacimli kelimelerde ki sitelere etki etmekte, sayfa açılma hızlarını olabildiğince düşük tutmalısınız aksi halde sıralamalarda olumsuz etkilerini görebilirsiniz.

İçerik uzunluğunun etkisi de grafiklerden görebileceğiniz üzere oldukça fazladır, özellikle de yüksek aranma hacimli kelimelerde içeriğin uzunluğu oldukça önemli etkide bulunmakta.

URL uzunluğunun etkisi belki de tüm maddeler içerisinde negatif yönde sıralamalarını etkileyecek en önemli madde. URL uzunluklarınızı olabildiğince kısa tutmalısınız aksi halde bunun olumsuz etkisini çok net bir biçimde görebilirsiniz, özellikle de yüksek aranma hacimli kelimelerde.

Otoriter sitelere link çıkışının etkisi de sanılanın aksine sıralamalarda ki yerinizi pozitif yönde etkiler, içeriklerinizden ilgili kategoride ki otoriter sitelere link çıkmaktan çekinmeyin, doğal davranmaya çalışın.

Kırık bağlantıların etkisi neredeyse yok diyebileceğimiz şekilde sitenizi negatif yönde etkileyebilir, tabi grafikte de görebileceğiniz gibi bu negatif etki oldukça düşük ancak siz yine de sayfalarınızda ki kırık linkleri düzeltmeye çalışın.

Sosyal paylaşımın etkisi de yine oldukça iyi gözüküyor grafiğe baktığımızda, özellikle de düşük hacimli aramalarda etkisi daha da yüksek gözüküyor, sosyal medya desteğini arkanıza almaktan çekinmeyin.


İçeriği de bu şekilde özetledik, baktığım zaman yaklaşık 5 saat süren 2800 kelimelik bir yazı olmuş şuana kadar, umarım sizlere yeni bir şeyler öğretme konusunda yardımcı olabilmişimdir. Bu kadar emeğin karşılığı olarak bir yorum yaparsanız sevinirim :) Diğer yandan katıldığınız veya katılmadığınız görüşler ile sorularınızı da yorum kısmından belirtirseniz elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Bu yazının daha fazla kişiye ulaşması adına da sosyal medya hesaplarınızdan paylaşım yaparsanız sevinirim.

Yorumlar (32)

  1. Erkan Can dedi ki:

    Site içi SEO ile ilgili gördüğüm en kaliteli paylaşımlardan biri. Birçok alanda forum sitelerinde yanlış bilgiler dolaşıyormuş.

    – URL uzunluğunun bu kadar çok etki etmesi
    – Backlinklerin söylenenin aksine site içi SEO’dan dan daha fazla etki etmesi
    – Ayrıca kaliteli sitelere link çıkışının zararlı olduğu safsatasını da çürütmüş.

    Teşekkürler …

  2. Ghost dedi ki:

    Yazı için teşekkürler çok iyi

  3. Doruk dedi ki:

    Son zamanlarda okuduğum rehber niteliğindeki en iyi yazı. Eline sağlık

  4. Furkan dedi ki:

    Öncelikle böyle önemli bir konuyu bizlere detaylı bir şekilde, grafiklerle sunduğunuz için teşekkür ederim. Yazıyı merakla okudum ve doğru olduğunu düşündüğüm şeylerin yanlış, yanlış olduğunu düşündüğüm şeylerin aslında doğru olduğunu gördüm. Biraz da ufkumu açmadı desem yalan olur. Bundan sonra sitemde uygulayacağım seo işlerine biraz daha dikkat edip bu makalede yazılanlara daha çok dikkat edeceğim. Ellerinize sağlık.

  5. Göktürk dedi ki:

    üşenmeden bu kadar bilgiyi bizimle paylaştığın için teşekkürler.

  6. Vhekim dedi ki:

    Yazı gayet güzel çevrilmiş birkaç gün önce bu raporu ana dilinde okumuştum tabi dil seviyem kısıtlı olduğu için sadece bazı noktaları uygulayabilmiştim. Sitem vhekim.com da özellikle yazılardaki hatamı gördüm ve güncellemeye gittim ilk öncelikle konu başlığını h1 etiketi içine aldım ve daha sonra h2 etiketlerini yazı başlıklarını içerecek şekilde yaptım ve hızlı bir şekilde hem google hemde alexa sıralamasında olumlu yanıtlar aldım.
    Resimlerdeki alt etiketine gelecek olursak sitemi ilk açtığım günden itibaren kullanmaya başladım ve google görsellerde başarılı bir sonuç yakalamayı başardım.
    Url lerin uzun olmamasına çok dikkat ediyorum fakat daha genel bir kelimeye hitap ettiği için daha çok rakip ile rekabet etmek zorunda kalıyorum ama kısa url ler her zaman daha iyi çünkü bir kere üst sıralara yerleştiğinizde o ana kelimeden türeyen yan kelimelerde de üst sıralarda yer alıyorsunuz.

  7. Özgür Çiçek dedi ki:

    Ahrefs verileri oldukça önemli, güzel bir makale, teşekkürler..

  8. Yunus Vural dedi ki:

    Çeviri için çok teşekkürler hocam.

  9. ekin dedi ki:

    Çok güzel bir yazı. Backlink konusu içinde bu kadar detaylı bir yazı gelir umarım

  10. Alper dedi ki:

    Çok detaylı bir yazı olmuş. Eline Sağlık. Başarılar.

  11. erdemsimsek.com.tr dedi ki:

    Burak merhaba, 5 saat süren 2800 kelimelik yazın her dakikasına değecek nitelikte Seo konusunda altın değerinde olmuş. Bir çoğu bilinse de sonuçlar gerçek verilere dayandığı için; bildiklerimizi doğrulamak, belirtilen faktörlerin sonuçlar üzerindeki ağırlıklarını anlamak açısından çok faydalı. Konunun sonunda edinilen sonuçları özetlemen ve bu kadar uzun bir yazı boyunca yazım hatası yapmaman harika : )

    • Burak İşci dedi ki:

      Yorumunuz için teşekkürler, hemen hemen çoğu zaten bildiğimiz şeylerdi ancak bizim bildiklerimiz hep teoriler veya küçük testler üzerine olduğu için böylesine devasa bir araştırmanın sonuçları bizler için çoğu şeyi teoriden çıkarıp gerçek haline getirdi :)

  12. Fatih Uyar dedi ki:

    Çok güzel bir paylaşım olmuş, emeğine sağlık.

  13. hasan günal dedi ki:

    çok güzel bir paylaşım olmuş, çok emek verilmiş. elinize sağlık. genel olarak bilinen şeyler olmasına rağmen sıralamalarda tam olarak ne kadar etki ettiği konusu hep tartışmalıydı. o konulara bir açıklık getirilmiş gibi görünüyor. değerli bir paylaşım, sağolun.

  14. şaban altunbaş dedi ki:

    Gerçekten çok başarılı bir yazı olmuş. Analizin üzerine tecrübelerine dayanarak eklemiş olduklarında çok başarılı.Satır satır okudum ,iyi bir kaynak oldu benim için …Teşekkür ederim.

  15. Eren dedi ki:

    Wpmavi’de bulunan derleme listesinden görüp okudum valla iyiki de okumuşum,güzel bilgiler öğrenmiş oldum.Çok emek verdiğin çok çok belli o yüzden ayrıca tebrik ediyorum abi.

    Takipteyim,başarılar.

  16. Emrah dedi ki:

    Özet şeklinde çöz güzel bir yazı olmuş ellerinize saglik

  17. Erol dedi ki:

    Seo konusunu anlamam için önemli bir yazı oldu, teşekkürler…

  18. Serdar K. dedi ki:

    Öncelikle yazınız için size teşekkürler ederim, oldukça faydalı bir yazı olmuş.Bende Ahrefs kullanıcısıyım ve verileri gerçekten çok işimize yarıyor.

    Şu H etiketleri konusunu sormak istiyorum sizlere.H2 etiketini yazı içerisinde 1 veya max 2 defa kullanıyordum.Bu konuda net bir bilgi var mı? Yani h2 veya h3 gibi etiketlerin sayısını belirlememiz gerekiyor mu? Fazla kullanımın eksisi var mı? Mesela siz bu yazıda çok sayıda H2 kullanmışsınız.

    • Burak İşci dedi ki:

      Merhaba bu konuda belli bir sayı limiti olduğunu düşünmüyorum, daha doğrusu mantıken bir sayı limiti koymak hiç uygun olmazdı. Şu şekilde düşünelim A kişisi 100 kelimelik bir içerik hazırlasın, B kişisi de 1000 kelimelik bir içerik hazırlasın. Bu durumda bu iki kişinin de aynı sayıda H2 veya H3 etiketi kullanmasını bekleyebilir miyiz? Bence burada asıl önemli olan H2, H3 gibi etiketlerinin sayısının içeriğin uzunluğuna bağlı olarak belli bir oranı geçmemesi olabilir.

  19. Mehmet dedi ki:

    Muazzam bir yazı olmuş, emeğine sağlık, bir konuda sorum olacak, şimdi benim download sitem var genelde program paylaşımı yapıyorum mesele örnek bir başlığım “Eset Antivirüs v9.04 indir” gibi bu programın ayda bir güncel sürümü çıkıyor ve başlığı konu ile birlikte “Eset Antivirüs v9.05 indir” olarak güncellemem gerekiyo bunun seo’ya ne gibi bir etkisi olur yani ayda bir hem konuyu hem başlığını güncelliyorum

  20. yahya GÜNGÖR dedi ki:

    Merhaba değerli vaktinizi yazdığınız değerli yazınız için teşekkür ederim. Baştan son dikkatle okudum. Kafama takılan soru şudur.
    2010 yılında yazılan bir yazıyı diyelim ki güncelledik. Acaba tarihinide güncellemelimiyiz.
    Yazıların tarihlerinin güncellenmesi o yazıyı ”yaşı fazla olanın önde çıkması tespiti’ gereğince olumsu etkiler mi ?

    • Burak İşci dedi ki:

      Merhaba, yazıları güncellemeniz bu konuda yeterlidir, Google sizin yazınızın ilk indexlenme tarihine bakar. Yani siz yazınızı yayınladınız ve 2010 yılında o yazı index almış ise daha sonradan yazınızı güncellesenizde, panel üzerinden tarihiyle oynasanızda o içeriğin yayınlanma tarihi 2010’dur, ek olarak Google içeriğin güncellendiği tarihleri de tutabilir.

  21. Ercüment dedi ki:

    Site içi seo ile ilgili bugüne kadar okuduğum en faydalı ve kapsamlı yazılardan biri. Klavyenize, emeğinize sağlık. Teşekkürler …

  22. Sacvesacmodelleri.com dedi ki:

    Yazı için teşekkürler geniş ve detaylı bir anlatım olmuş.Elinize sağlık.

  23. sezai dedi ki:

    gerçekten 10 numara bir yazı olmuş. bilgilendirme için teşekkürler.

  24. ragıp özçelik dedi ki:

    harika çok beğendim emeğinize sağlık sitemde uygulamaya calışacagım tskler..

  25. kader dedi ki:

    Hepsini okudum klasik site içi bilgisinden tüme varım yapmışsın.
    Başarılı buldum Ahrefs konusunda bazı başlıklardaki açıklamalarına da katılmıyorum bunu saglmasını sene sonu nasip olursa yazacagım bu yazına.

  26. Mustafa Gül dedi ki:

    Teşekkürler, bilgi kirliliğinde boğulmaktansa yazınızı okumak oldukça fazla bilgi ve yön veriyor..