Footer Linkler Söylendiği Gibi Zararlı mı Sizce?
Özellikle son aylarda her yerde karşıma çıkmaya başlayan bir ifade var, o da “Asla footer link almayın!” lafı. Tamam kabul ediyorum bende bazı yazılarımda footer linklerin doğru şartlar altında alınmadığında siteye zararlı olabileceğini defalarca söyledim ancak asla, asla footer link almayın şeklinde bir ifade kullanmadım. Bu laf artık kimden çıktıysa bu kişi herhalde Google’da üst derece yönetici filan olmalı bu kadar net konuşabildiğine göre. Birkaç yıldır SEO sektöründe öğrendiğim bir şey varsa hiçbir şeye kesin gözüyle bakmayacaksın, hiçbir şeyi de körü körüne savunmayacaksın, sonuçta internet hergün gelişiyor ve beraberinde yeni kural gereksinimleri getiriyor.
Şimdi ben footer linkler üzerine yaptığım birkaç deneyin sonuçlarını sizlerle paylaşmak istiyorum. Özellikle bazı sonuçlar birkaç yıllık istatistikleri yansıtmaktadır. Aşağıda yazacaklarım istatistikler Google Webmaster Araçlarında ki backlink kısmından ve Google arama sonuçlarından elde edilmiştir.
Bislog Teması ile beraber gerçekleştirdiğim gözlemlerim
Öncelikle bu tarz laflar çıkmaya başladıysa bende dağıtacağım bislog temasının footer kısmından daha önce hiç backlink almadığım bir sayfama link vererek, bu sayfanın nasıl bir ilerleyiş göstereceğini görmek istedim. Neden anasayfaya link vermediğimi sorarsanız zaten daha önce birkaç temadan anasayfaya link verdiğim için o tarz bir gözlem sağlam sonuçlar vermeyebilirdi.
Sıralama analizlerine geçmeden önce yapılanlara geçelim bir. Öncelikle dağıtımını yaptığım bislog temasının footer kısmına aşağıda ki şekilde bir kod ekledim.
<a href="http://burakisci.com/bislog-wordpress-blog-temasi.html" title="Wordpress Kişisel Blog Teması"><div class="tema">Wordpress Kişisel Blog Teması</div></a>
Gördüğünüz gibi kod üzerinden “WordPress Kişisel Blog Teması” kelimesi üzerinden temanın dağıtımını yaptığım sayfama link vermişim. “Tema” sınıfının içerisinde de “WordPress Kişisel Blog Teması” kelimesini kullandım ancak bu kelimenin footer kısmında gözükmesini görüntü açısından sıkıntı çıkarmaması için gizledim. Bu gizleme işlemini yaparken “display:none;” kodunu değilde “text-indent:-9999px” kodunu kullanarak her şeyin olduğu gibi normal gözükmesini sağladım. Eğer “display:none;” kodunu kullansaydım Google gözünde kullandığım link yapısı hacklink olarak algılanabilirdi.
Şimdi de temanın Google Webmaster Araçlarında ki backlink sayısı kısmına yansıyan istatistiklere bakalım.
Şuan da görüldüğü gibi panele yansıyan istatistiklere göre tema 10.094 ayrı sayfada kullanılmış. Anasayfamdan sonra sitemde en çok bağlantı verilen ikinci sayfa olarak gözüküyor, diğer yandan da link alırken kullandığım “wordpress kişisel blog teması” kelimesi de link aldığım kelime grupları içerisinde üçüncü sırada gözüküyor.
Şimdi dönelim konumuza, birlikte birkaç varyasyonu inceleyeyim.
- Footer link alacaksanız çok az sayıda alın yoksa filtreye girersiniz. Forumlarda gördüğüm kadarı ile böyle bir inanış var, gerçek midir değil midir şimdi buna bir bakalım. Belirttiğim sayfa henüz yeni oluşturulmuş bir sayfa iken iki ay gibi kısa bir sürede 10.000 farklı sayfadan tek bir kelime üzerinden backlink almış durumda tabi backlink sayılarının panele geç yansıdığını düşünürsek bu sayının en az iki katı olduğunu düşünüyorum. Neyse aşağıda da göreceğiniz gibi bu durum sıralamalarda hiçbir soruna yol açmamış hatta hedeflemediğim “kişisel blog teması”, “blog teması”, “wordpress blog teması” gibi kelimelerde de sıralamaya girmemi sağladı.
- Footer linkler tamamen zararlıdır görüşüne bir başka bakış açım. Aslında Google bir sitenin hangi kısmının footer kısmı olduğunu html5 etiketleri kullanmazsanız ayırt edemez. Nedeni ise footer ile sidebar yapısının sabit olmasıdır. Yani bu yüzden footer ve sidebar kısımları kolay kolay ayırt edilemez, özellikle de temanızın kodlama yapısında belirli bir hiyerarşi izlenmemişse Google’ın yalnızca footer kısmını ayırt etmesi çok zor. Şuan da internette ki çoğu tema henüz html5 standartları ile kodlanmamışken bu ayrımın yapılmasının önünde daha uzun bir zaman var gibi gözüküyor.
- Aynı şekilde html5 etiketleri kullanılmadığı süreceGoogle footer ile sidebar kısımlarını ayırt edemez, bu yüzden footer veya sidebardan alınmış linklerin bir farkı yoktur. Yani bir sitede html5 etiketleri kullanılmışsa sidebar kısmı “aside”, footer kısmı da “footer” etiketleri ile belirtilmiştir ancak normal standartlarda, hiyerarşisi düzgün olmayan temalarda bu iki kısmı birbirinden ayıramazsınız çünkü ikisinin kodları da genellikle üst üstü gelir. Yani sidebarın bittiği yerde footer kodları başlar (sidebar kısmı sol tarafta olan temalar hariç) ve bu da ikisinin ayrımının yapılmasını zorlaştırır.
- Bir diğer konu ise çoğu arkadaş kod alırken headerdan da kod alınmasını önermişler ancak bu konu da şu tarz uyanıklara dikkat etmek lazım. Örneğin kod yapısında footerin bile altına ekleyeceğiniz bir kodu CSS yardımı ile beraber sitenin en üst kısmına yani header kısmına taşıyabilirsiniz, yani siz aslında headerdan kod aldığınızı düşünürken aslında footerın bile altından bir link almış olabilirsiniz.
Neyse bazı konularda düşüncelerimi dile getirdim ancak şunu tamamen belirtmeliyim ki internette ki tüm siteler HTML5 altyapısı ile hazırlanmış temalar kullanmaya başlamadıkça sidebar ve footer kısımlarının ayırt edilmesi o kadar da kolay olmayacaktır.
Önemli: Birçok kişi gözlemlerine göre sidebar linklerin footer linklerinden daha yararlı olduğunu söylemiş, bunun asıl nedeni linkinizin sitenin footer kısmında değilde sidebar kısmında yer alması değil; sidebar kısmında bulunan linkinize daha çok tıklamanın gerçekleşmesidir. Yani çoğu SEO uzmanının söylediği gibi yüksek tık alan linkler her zaman faydalıdır.
Şimdi de “WordPress Kişisel Blog Teması” kelimesi üzerinden aldığım yaklaşık 10.000 backlinkin sıralamalarda nasıl sonuçlara yok açtıklarına bakalım.
Gördüğünüz gibi yeni açılmış bir sayfa aşırı (!) link almasına rağmen aslında hedeflemediğim daha kaliteli aramalarda zirveye çıkmaktadır site. Şimdi de “kişisel blog” kelimesinde ki sitemin istatistiklerine bakalım.
Gördüğünüz gibi anasayfa üzerine verilmiş yaklaşık 110.000 bağlantı bulunmakta, bunların en az 100.000 tanesi de “kişisel blog” başlığı ile anasayfaya bağlantı vermektedir. Yani şuan da çok çok aşırı (!) link almış durumda olan anasayfa “kişisel blog” kelimesinde yedinci sırada.
Diğer yandan da her iki kelimede de siteme link veren siteler yani temalarımı kullanan siteler arasında ad*lt, w*rez, haber, teknoloji, sağlık, moda, tatil, kişisel blog vs. birçok kategoriden siteler yer almaktadır.
Şimdi arkadaşlar hala footer linkler tamamen zararlıdır diyenlere bir soru sormak istiyorum, geçen R10 üzerinden de aynı soruyu birisine daha sormuştum.
Acaba tema yapımcıları veya kurumsal firmalara hizmet veren siteler veya CMS firmaları, bedava blog servisleri, ücretsiz harita uygulamaları vs… içinde bir çözümü var mı Google’ın?
Sonuç olarak şunu söylemek isterim ki satın aldığınız linkler sitenin neresinde bulunursa bulunsun, tıklanma oranı yüksek olan linkler size her zaman fayda sağlayacaktır. Çünkü Google’ın gözünde linklerin nerede oldukları önemli değildir, önemli olan bu linklerin ne kadar etkileşime yol açtıklarıdır.
Her türlü sektörlerden link alımı yapan yüksek bütçeli arkadaşlara şunu önerebilirim ki, her ay bir sürü siteye para yatıracağınıza tek seferde 500-600 TL harcayıp bir tema yaptırın ve bunu ücretsiz olarak dağıtın. Daha sonra bu tema yıllar boyunca kullanılabilecek ve size sürekli backlink sağlayacaktır. Ülkemizde tema yapan bir sürü kişi ve ajans bulunmaktadır, kendinize en doğru gelen tercihi yaparak 500-600TL harcayıp toplamda binlerce liralık backlink kazanabilirsiniz.
Makaleyi okuyan herkese teşekkür ederim, sizde bu konu hakkında ki yorumlarınızı esirgemezseniz sevinirim. Makaleyi yazma amacım footer link kesinlikle zarar verir diyenlere yöneliktir. Footer linkin yararları olabileceği gibi zararları da olabilir bunu inkar etmiyorum ancak bir şeye kesin bir yorum yapmanın hiçbir zaman doğru olmadığını düşünüyorum.
Benzer Yazılar
Yorumlar (30)
Yorum yapabilmek için Giriş Yapmalısın!
Sen kesinlikle zeki bir SEO’cusun :) yada kriptosunu bozduğunuz bir temanın footer linkini tekrar kriptolasak o da olur değil mi :)
Baktım da, analizlerin ve çözümlerin çok mantıklı. Kesinlikle takip edilmesi gereken biri…
Yorumunuz için teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi var olan bir temanın içerisinde ki linki değiştirerek paylaşmak size pek bir şey kazandırmaz çünkü o tema zaten paylaşılmıştır ve çoğu sayfada mevcuttur. Mesela benim BİSLOG temamın içerisinde ki linki değiştirip temayı sitenizde paylaşsanız bile ulaşacağınız kişi sayısı sınırlıdır çünkü ben temayı birçok forumda ve blogda paylaşmış durumdayım, diğer yandan yazıda da gösterdiğim gibi çoğu aramada da üst sıralarda çıkmaktadır. Ancak yeni bir tema çıkarıp, ilk siz paylaşan olursanız (forumlarda, bloglarda vs.) çok büyük faydasını görürsünüz ;)
Hocam bişey sorcam sitenizdeki bir temayı tasarım : burakkisci vs yazan yere izniniz ile ilcem olurmu :/ :D
Böyle bir şeye izin veremem, gerisi sizin vicdanınıza kalmış bir şey ;)
“Her türlü sektörlerden link alımı yapan yüksek bütçeli arkadaşlara şunu önerebilirim ki, her ay bir sürü siteye para yatıracağınıza tek seferde 500-600 TL harcayıp bir tema yaptırın ve bunu ücretsiz olarak dağıtın. Daha sonra bu tema yıllar boyunca kullanılabilecek ve size sürekli backlink sağlayacaktır.”
Evet gerçekten zekice.
Teşekkürler yararlı paylaşım olmuş.
WordPress Kişisel Blog Teması, bir çok göstermiş olduğun refarans kelimelerden düşmüşsün :) demekki açıklamaların tersini yapmak daha mantıklı :)
Şu sıralar başka problemlerden dolayı blogumda genel olarak bir düşüş var, yalnızca bu kelimeler de değil. Hala dediklerimin arkasındayım ;)
Güzel paylaşımlar. Teşekkür ederiz.
Bu teme yaptırma işiyle iligili biraz daha bilgi verebilirmisiniz. Kodlama vs bilmeyen biri ne diyerek bu şekilde bir teme yaptıracak… Bilmeyen biri çerçevesinden anlatırsanız sevinirim.
Hiçbir bilgi bilmeden yaklaşık 400-500 liraya çok güzel temalar yaptırabilirsiniz, yani bütçeniz var ise internetten birilerini bulup tema yaptırabilir daha sonra bunu dağıttırabilirsiniz. Bu sırada sizin tek yapmanız gereken tema ücretini ödemek olacaktır :)
Temayı yaptırırken linki nereye gömün diyeceğiz
Genellikle footer da bulunur link ama isterseniz sidebara da ekletebilirsiniz, ama linkleri nofollow olarak ekletebilirseniz şu sıralar daha tutarlı olur diyorum.
Burak işvi v5 nezaman cıkacak?
Yakında diyelim :)
Kafamdaki soru işaretlerini giderdiğin için saol :) Bu konu benim için yazılmış sanki tam aradığım zamanda çıktı karşıma.
Belirtilen anahtar kelimede siteniz görünmüyor artık arama sonuçlarında. Sanırım bolca footer backlink aldığınız için olabilir mi ? Yoksa başka bir şey mi oldu. Yazınızı okuduktan sonra arama yaptım ama göremedim örneklerde verdiğiniz gibi sitenizi.
Hayır bu konuyla ilgisi yok, reklam ve link satışlarından dolayı manuel spam yediğim için tüm kelimelerimde sıralamadan düşüş yaşadım ancak geçtiğimiz günlerde manuel spam işlemi kaldırıldı. Yakın zamanda kelimeler de yavaş yavaş geri gelecektir.
Gerçekten de çok faydalı bir yazı olmuş bu. Tşkler hocam…
sence kategoriye footer vermek mantıklı yoksa anasayfaya mı vermek gerek!
Sitenize alacağınız tüm linkler doğal gözükmeli yani örnek veriyorum sizin sitesine 1000 tane backlink geliyorsa ve hepsi anasayfaya yönlenmiş durumdaysa burada doğallık aramam mümkün değildir ancak aralarda kategoriler, yazılar ve hatta etiket sayfalarına da linkler alarak kendinizce bir denge oluşturmalısınız.
aynen dediğin gibi yaptım :)
120k footer backlinke sahip, rekabet oranı yüksek olan bir sektörde 4 yıldır ana sayfadan inmeyen bir sitem var. Geçen yılbaşında gelecek olan güncelleme öncesinde r10 üzerinden ısrarla discarow kullanılması ve footer linklerin siteleri perişan edeceği ısrarla yazıldı çizildi. Bazı siteler için discarow yaptım. Güncelleme sonrası hiç dokunmadığım siteler sıralamalarını korurken discarow ettiğim siteler tepe takla oldu.
Aslında işin özünde doğal olmak var. Bazı sitelerimde seo açısından ciddi hatalar ve düzeltmiyorum, bu bir anlamda o siteyi seodan uzak ve doğal kılıyor. İstikrarlı bir şekilde de kendi kelimelerinde yer ediniyorlar…
Yorumunuz için teşekkürler, şuan kendi blogumdan örnek vermek gerekirse, özellikle de ücretsiz dağıtımını yaptığım temalardan dolayı aktif olarak şuan da 1.690.000 footer backlinkim bulunuyor ve sitemde herhangi bir yaptırım söz konusu değil, dediğiniz gibi doğal davranmak gerekiyor
hoca muazzam bi anlatim olmus..gercekten cok guzel bi makale yazmissiniz..simdi hocam hacklinkleri bu sekilde eklesek etkili olurmu?fotter kismina display none yerine “text-indent:-9999px” bu kodu yazarak?
bir siteden başka bir siteye eklediğiniz linki display:none; yerine text-indent:-9999px; ile belirtmek sorunu değiştirmez, yani her halükarda botlar bu kodun ne yaptığını biliyor, yani bir şekilde yine algılayacaklardır
hocam peki link eklenirse 1 yil sureyle linkler kalirsa spama girme ihtimali varmidir?
Uzun süreli alımlarda zarar olmaz, hatta ilk başlarda olumsuz etkileri görülse bile link yerinde kalmalıdır. Zaten zarar görenlerin çoğu 1-2 aylık periyodlarla link alanlar.
Hocam footer link arastirmasi yaptim siteniz geldi verdiginiz bilgi icin tesekkur ederim
9 tane siteden footer link aldım sıralamada baya bir düştüm. acaba bu geçici mi?
9 tane sitenin analizini iyi yaptınız mı? Kaç tanesi sizinle aynı kategoridendi? Onlarda ki link çıkış sayıları ne kadardı? Uzun zamandır link almayıp birden 9 siteden mi alım yaptınız? Bunlar gibi birçok soru sorulabilir bu konu hakkında, sıralamalardan düşmenize bu linkler neden olduysa bir yerlerde gözünüzden kaçırdığınız bir şeyler var demektir.