SEO ile Ziyaretçi İlişkisi
Arkadaşlar her birimiz sitelerimizin ziyaretçi sayısını yükseltmek için çeşitli çalışmalar yaparız , bu çalışmalara ise genellikle SEO adı verilir.Ne yazık ki bir çok arkadaşımız SEO işini sadece sitelerine arama motorlarından daha fazla ziyaretçi çekmek olarak görüyorlar ama işte yanıldıkları asıl konu da burası.Sitelerinize SEO çalışması yaparken sadece ziyaretçileri sitenize çekmeye yönelik değil , onları sitenizde tutmak için de çalışmalar yapın önerilerini bir çok yerde görüyoruz.İşte olay burada başlıyor.
Bir çok arkadaş arama motorlarından sitelerine yüksek ziyaretçi çekiyor ve hedefledikleri ziyaretçi sayısına ulaşınca artık sırtlarını yaslıyorlar ve başka işlerle ilgileniyorlar , ama durum sanıldığı gibi değil.Örneğin günlük sitenize arama motorlarından 1.000 tekil ziyaretçi girdiğini düşünelim.Bazı arkadaşlarımız için bu sayı yeterli olacaktır ve kendilerini bir kenara çekeceklerdir ancak burada önemli olan nokta bu 1.000 kişinin siteye girdikten sonra ne yaptığı , sitede ne kadar durduğu gibi değerlerdir.
Google artık neredeyse tüm internet kullanıcılarının bir internet sitesine girdiğinde neler yaptığını an ve an takip edebiliyor.Takip işini genellikle sitelerimizde bulunan Google Analytics kodları ile veya işletim sistemlerimizde bulunan bazı programlar ile hatta Google Chorome tarayıcısıyla bile bizlerin bir internet sitenine girdiğimizde neler yaptığımızı takip edebiliyor.
İşte bizimde dikkat etmemiz gereken nokta sitemize giren kullanıcıların sitemizde bulunduğu davranışlardır.Eğer ziyaretçiler sitemizde aradıklarını bulamazlarsa veya sitemize girip birkaç saniye sonra çıkarlarsa Google bunu anlayacak ve sitenizde ki bilgiyi yetersiz bulup sitenizi bulunduğu sıradan alt sıralara düşürecektir.Bu yüzden sizlere önerim kullanıcı dostu temalar kullanarak ziyaretçilerinizin sitenizde geçirdikleri ortalama süreleri uzun tutmanız , ziyaretçilerinizin yazılarınıza yorum yapmasını sağlamanız , ziyaretçilerinizin sitenizde birkaç sayfa dolaşmasını sağlamanızı ve sitenizde ki hemen çıkma oranını düşürmenizi öneririm.Genellikle kullanıcı dostu temaları Google'da "SEO uyum temalar" şeklinde arayarak bulabilirsiniz eğer WordPress kullanıcıysanız "SEO uyumlu WordPress temaları" araması sizi doğru sonuçlara götürecektir.Ayrıca SEO uyumlu olarak sizlere kendi temam olan Baharat V1 temasını da öneririm.
Herhangi bir kelime de üst sıralara çıkmak için emek harcayabilirsiniz ve en sonun da hedeflediğiniz noktaya gelebilirsiniz ancak geldiğiniz bu noktayı korumak için ziyaretçilerinize sitenizi sevdirmelisiniz.Ziyaretçilerinizin bir daha sitenize geri gelmeleri ise sizin için büyük bir nimet olacaktır.Bu yüzden arkadaşlar bir site , bir makale hazırlarken sadece arama motorlarına yönelik düzenlemeler yapmayın , ziyaretçiye yönelik düzenlemeler de yapın.
Makalenin çok uzayıp da okumaktan sıkılmanızı istemediğimden makaleyi burada kesiyorum , makaleye bir sonra ki yazımda devam edeceğim!
Benzer Yazılar
Yorumlar (13)
Yorum yapabilmek için Giriş Yapmalısın!
Site açılış hızı, w3c hataları, özgünlük, yazıdaki resimlerin isimlerinin konuyla ilgili olması vs bunlarda önemli faktörler.
Bunlar da önemli konular tabi , bunlara ilerleyen makaleler de değineceğim ;)
çok başarılı bir yazı olmuş elinize sağlık
Ziyaretçileri sitede tutmak çok önemli.Bunun için basit ve gösterişli bir tasarım.Hızlı bir site.Benzer yazılar tarzı eklentiler gerekli.
Makale için teşekkürler Burakcım.
Yazılarında renkleride kullanmalısın Burak daha kolay okunur bir hale gelir :).
Yeni tema Burakisci V3 ile içerik kısmının arkaplanı beyaz olacak bu sayede daha kolay okunabileceğini düşünüyorum :)
Hadi bakalım inşallah :).
Öncelikle başarılarından dolayı tebrik ederim Burak kardeşim. Yazıyla ilgili olarak; doğru bir noktaya değinmişsin fakat Google Webspam Takımı yöneticisi Matt Cutts’ın deyimine göre sitede geçirilen sürenin az olması sıkıntı yaratan bir husus olmayabilir çünkü bir kişi aradığı bir bilgiyi hemen bulup çıkmış olabilir. Bunu direkt olarak site kötü veya işe yaramaz olarak yorumlamıyor Google, onu belirtmek isterim. Kendimden örnek vermem gerekirse posta kodu ararken bunu yaşıyorum. Mesela mahallemin posta kodunu bulmam ve siteden çıkmam 5 saniyeden az bir sürede gerçekleşiyor.
Hocam haklısınız bazı konularda böyle durumlar mümkün.
selam,
Makale icin cok tesekkürker,
Faydali bir anlatim olmus
Kolaygelsin
Burak kardesim makalen cok faydali blogunla daha yeni tanismama ragmen yaklask 3saatir o sayfa senin bu sayfa benim geziyorum cunku iceriklerin cok dogru ve doyurucu basarilarinin devamini diliyorum
Yorumların için teşekkür ederim.
İşte asıl sorunda bu Burak kardeşim. Sitende ziyaretçiyi tutabiliyorsan işte o zaman gerçek bir blog yazarına dönüşüyorsun. Çünkü ziyaretçilerin takipçiye dönüşüyorlar ve yorum atmaya başlıyorlar. Bu da sizi daha çok blog yazmaya teşvik ediyor haliyle :).