Başarılı Bir Blog Oluşturma: Bloglama Aşaması
Başarılı bir blog oluşturmanın aşamalarını yazdığım makale dizinine ara vermeden devam ediyorum. Daha önce ki makalelerimiz de başarılı bir blog için hazırlık aşaması ve içerik hazırlama aşamasından bahsetmiştim. Bu makalemde ise sizlere bloglama aşaması ve bloglama aşamasında dikkat etmeniz gereken hususlardan bahsedeceğim. Daha öncesinde ise bloglamak kelimesinden bahsedelim.
Bloglamak herhangi bir blog sitesine yazı yazmak , blogcunun yazı yazma eylemi anlamlarına gelmektedir.
Bir önceki yazımda yani içerik hazırlama aşamasını anlattığım yazımda okuyucuyu blogunuza çekme ve tüm yazıyı okumaları için onları cezbetme hakkında bilgiler vermiştik. Bu yazıda ise okuyucularınızı nasıl blogunuza bağlayacağınız üzerinde yazacağım yani bir nevi nasıl takipçi edinebileceğiniz konusunda önerilerde bulunacağım.
Herhangi bir internet kullanıcı gün içerisinde onlarca bloga girer ve çıkar çoğuna ise bir daha hiç uğramaz ancak, her internet kullanıcısının muhakkak düzenli olarak günlük girmeye çalıştığı, takip ettiği bloglar vardır. Peki ya bu blogları diğerlerinden ayıran şey ne? İşte size birkaç ipucu;
- Okuyucularınıza bilgilendirici bir şeyler verin. Okuyucularınız blogunuzda işlerine yarayacak bir şey bulamazlarsa, blogunuza bir daha girmek için nedenleri olmaz. Bu yüzden onlara bilgilendirici bir şeyler verin aynı zamanda onları eğlendirmeye de çalışın.
- Konunuzun dışına çıkmayın. Blogunuzun konusunun dışına çıkmayın. Örneğin ben bir kişisel blogu takip ediyorsam o blog kişisel olduğu için takip ediyorumdur , o blogda yayınlacak olan teknoloji makaleleri ise benim bir daha o bloga girme şevkimi kaçırır. Yani insanlar blogunuzu yazdığınız konu yüzünden de takip edebilirler, olur olmaz konularda yazmamaya çalışın.
- Düzenli olarak yazın. Blogunuza oldukça düzenli bir biçimde içerik girmelisiniz. Kimse ayda bir içerik girilen ya da ne zaman güncelleneceği belli olmayan bir blogu takip etmek istemez.
- Okuyucularınızla ilgilenin. Okuyucularınıza kendilerini farklı hissettirin, yazılarınızı bir nevi onlarla konuşur gibi yazmaya özen gösterin. Onların mesaj ve yorumlarına olabildiğince saygılı ve samimi bir şekilde cevap yazmaya çalışın.
- Okuyucularınızın neyle ilgilendiğini belirleyin. Kullandığınız analiz, sayaç sistemleri sayesinde en çok okunan, en çok yorumlanan makalelerinizi belirleyin ve bu makalelere göre okuyucularınızın ilgilerini analiz edin.
- Onlara unutmayacakları bir şey verin. Yeni okuyucular çekmek için veya tanınırlığınızı arttırmak için yarışmalar düzenleyebilirsiniz. Yarışmalarınızı düzenlemeden önce yarışmanızın hedefini ve kitlesini iyi belirlemelisiniz. Diğer yandan yarışmalar bloglarınıza yeni okuyucu kitleleri katacağı gibi diğer yandan da blogunuza fazlasıyla bir aktiflik katarlar.
Bir makalemizin daha sonuna geldik arkadaşlar yarın ise makale dizimin dördüncü makalesini yazacağım. Yarın ki makale de ise geniş kitlelere ulaşma konusunda bir şeyler yazacağım. Makale hakkında ki düşüncelerinizi yorum olarak belirtirseniz sevinirim. Makalelerim yorum alamayınca içimden yazma isteği gelmiyor işte :)
Benzer Yazılar
Yorumlar (4)
Yorum yapabilmek için Giriş Yapmalısın!
Burak işçi, sakın hız kesme makalelere devam. cok bilgilendirici olmuş,
Takipçi kitlesi oluşturmak konulu bir sonraki makaleni sabırsızlıkla bekliyorum. :)
Önemli olan kullanıcılara özgün ve kaliteli yazılar sunabilmek bence.Kişisel bloglar için de ne yazıcağından çok nasıl yazacağın önemli bence.Herkes yazar ama herkes güzel yazamaz. Güzel yazanlardan biride Burak İşçi.
Teşekkür ederim Taner abi :)
Burak kardesim eline diline saglik cok guzel bir paylasim