Başarılı Bir Blog Oluşturma: İçerik Hazırlama Aşaması

12 yıl önce

içerik oluşturma

Hatırlarsınız ki bir önceki yazımda sizlere başarılı bir blog oluşturmak için hazırlık aşamasının öneminden bahsetmiş, hazırlık aşamasını nasıl geçirmeniz gerektiği konusunda tavsiyelerde bulunmuştum. Bugün ise sizlere başarılı bir blog oluşturmak için, içerik hazırlama aşamasının öneminden bahsedeceğim.

İçeriklerinizi oluştururken oldukça dikkatli olmalısınız. İçeriğinizi hedef kitlenizin ihtiyacına ve kendi bilgi seviyenize göre hazırlamalısınız. Yazılarınızı yazarken yazılarınız için olabildiğince uygun kelimeler kullanmaya özen göstermelisiniz. İçeriğinizi anahtar kelime analizinizi iyi yaptıktan sonra, doğru stratejiler ile oluşturmalısınız. Sıradan sıkıcı yazmak yerine, ilgi çekici yazılar yazmaya çalışmalısınız. Bu sayede yazılarınızın okunma oranlarını arttırarak, başarılı bir blog olma yolunda adım atmış olursunuz.

Kaliteli bir içerik hazırlayabilme konusunda size tavsiyelerim;

  • Etkileyici bir başlık seçin. Olabildiğince ilgi çekici bir başlık seçerek yazınıza olan ilgiyi arttırabilirsiniz. Başlığınızın içeriğiniz ile uyumlu olmasına dikkat etmelisiniz.
  • İlk paragraf ile ziyaretçilerinizi yakalayın. İlk paragraflar genellikle yazınızın okunma gidişatını belirler eğer ilk paragraftan ziyaretçilerinizi yakalayabilirseniz, o ziyaretçi büyük ihtimalle yazıyı sonuna kadar okuyacaktır fakat ilk paragrafı sıkıcı bir biçimde yazarsanız büyük ihtimal o yazı sonuna kadar okunmayacaktır.
  • İhtiyaç duyduklarını onlara verin. Ziyaretçiler sitelerimize bir şeyler bulmak için girerler ve onlara bulmak istediklerini vermelisiniz. Ziyaretçilerinize aradıkları içeriği basit bir yapı içerisinde vermelisiniz.
  • Bir hikaye anlatın. Ziyaretçilerinize vereceğiniz içeriği sıkıcı bir bilimsel makale tarzında değilde daha çok samimi bir hikaye tarzında vermelisiniz.
  • Makalenizin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştırın. Bir internet kullanıcısının sitenizde geçirecek pek fazla bir zamanı yoktur bu yüzden ziyaretçinizin işini biraz daha kolaylaştırarak ona makalenizi daha kolay anlaması ve okuması konusunda yardımcı olabilirsiniz. Bunu makalenizde ki önemli kelimeleri kalın yazarak veya önemli cümlelerin altını çizerek sağlayabilirsiniz. Anlamayı kolaylaştırmak için makalenizi parçalara bölüm ve olabildiğince ara başlıklar kullanmaya çalışın. Başka bir deyişle çok uzun paragraflar yerine kısa kısa paragraflar kullanmalısınız.
  • Okuyucularınıza onların dilinde yazın. Tüm blogların konusu aynı değildir bu yüzden tüm bloglarda aynı bir anlatım dili kullanmasını bekleyemeyiz. Ziyaretçilerinize onların anlayacağı bir dil ile içeriklerinizi sunmalısınız. Resmiyetten ise olabildiğince uzak durmalısınız.
  • İçeriğinizi zenginleştirin. Sadece yazılardan oluşan bir makale ziyaretçilerinizin , makaleyi okurken sıkılmasına neden olabilir. Bu yüzden olabildiğince makalelerinize resim, video gibi çeşitli medyalar eklemelisiniz.
  • Yazınızı yayınlamadan düzenlemelerinizi yapın. Makalenizi yazdığınız anda onu hemen blogunuzda yayınlamayın. Öncelikle makalenizi tekrar okuyun ve gördüğünüz anlam bozukluklarını, noktalama yanlışlarını, yazım yanlışlarını düzeltmeye çalışın makalenizi ise tüm bunları hallettikten sonra yayınlayın.

Şimdi de içerik oluşturma aşamasını bitirdik, yarın ise bloglama aşamasını inceleyeceğiz.

Yorumlar (5)

  1. Hakan Solmaz dedi ki:

    Başlık çok önemli olması kanaatindenim. Başlık hakkında ufak bir bilgide ben vereyim. Başlığı yazdığınız makaleden sonra seçin illa ki daha iyi başlık seçeceksiniz.

  2. Murat Şahin dedi ki:

    Güzel bir makale, elinize sağlık…

  3. Mertcan Eyriyer dedi ki:

    Vay be gerçekten faydalı olmuş burak artık sıkı takipçinim :))

  4. Faruk dedi ki:

    Yeni bir blog yazarı olarak dediklerine dikkat edeceğim. teşekürler :D