Başarılı Bir Blog Oluşturma: Hazırlık Aşaması

12 yıl önce

Aslında bu yazıyı birkaç saat önce yayınlamam gerekiyordu ancak çok hasta olduğumdan daha yazının başlığını atar atmaz uyuya kalmışım , gözleri açtığımda saat iki civarı filandı bende gündüz olmadan yazıyı yazıp sizlerle paylaşmak istedim. Neyse konuyu fazla dağıtmadan asıl konumuza gelelim.

başarılı bir blog

Hatırlasanız ki bir önce ki yazımda başarılı bir blog oluşturmanın temel unsurlarından bahsetmiştim ve yazının sorunda başarılı bir blog oluşturmanın aşamaları hakkında bir makale dizisi paylaşacağımı belirtmiştim. Toplamda beş tane makaleden oluşacak bu dizinin bu gün ki konusu başarılı bir blog oluşturmak için gerekli olan aşamalardan biri olan hazırlık aşamasıdır.

Günümüzde bir blog oluşturmak artık bir çocuk oyuncağı haline döndü ancak başarılı bir blog oluşturmak ise gün geçtikçe zorlaşmaya devam ediyor. Başarılı bir blog için sürekli zaman ve ilgi gereklidir, elbette bir planlama da gereklidir. Günümüzde başarılı bir bloga sahip olmak istiyorsanız stratejik hamleler yapabilmelisiniz. Bu yüzden henüz blogunuzu bile oluşturmadan kendinize stratejik planlar hazırlamalısınız. İyi bir hazırlık aşaması geçirmeden yayına soktuğunuz bir blogdan başarılı olmasını bekleyemeyiz elbette. Gelin şimdi hep beraber hazırlık aşamasında dikkat etmemiz gereken birkaç adımı inceleyelim.

Site Tasarımı ve Yapısı

  • Konunuz ne ise temanız da o olsun. Burada belirtmek istediğim konu blogunuzun konusu ne olacaksa temanızın konusu da o olmalıdır. Örneğin eğer bir yemek tarifi bloguna sahipseniz, blogunuzda insanların iştahlarını açacak temalar kullanmalısınız.
  • Renk seçimlerinizi akıllıca yapın. Okurlarınızın blogunuzda hiç sıkılmadan yazılarınızı okuyabilmesi için renk seçiminizi iyi yapmalısınız. Örneğin eğer çok açık renkler kullanırsanız blogunuzda renkler ekranda parlama yapacağından dolayı ziyaretçiniz yazınıza odaklanamaz aynı şekilde eğer çok koyu renkler kullanırsanız da ziyaretçinin içini karartırsınız. Bu yüzden renk seçimlerinizi akıllıca yapmalısınız ve kullandığınız renkler içeriği ön plana çıkartmalı.
  • Organize bir yapı oluşturun. Blogunuzu yayına almadan önce tüm kategorilerinizi ve etiket ayarlamalarınızı yapmalısınız ve gerekli tüm sayfaları (hakkımda, iletişim, arşiv vb.) hazırlamış olmalısınız. Olabildiğince alakasız kategoriler kullanmaktan kaçınmalısınız. Sitenizin kullanımını oldukça basit bir hale getirerek ziyaretçilerinizin içeriğe daha kolay ulaşmasını sağlamalısınız. Çok uzun bileşenler kullanmak ve çok uzun yazılar yazmaktan da kaçınmalısınız.
  • Resim ve video kullanmaktan kaçınmayın. Sadece yazılardan oluşan bloglar oldukça sıkıcıdır, bunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden blogunuzda, blogunuzun hızını fazla düşürmeyecek şekilde resim ve videolar kullanmaya çalışmalısınız eğer uzun bir yazı yazıyorsanız içerisine mutlaka görseller veya videolar eklemelisiniz.
  • Anasayfanıza özen gösterin. Blogunuzun anasayfasında bulunması gereken bazı şeyler vardır. Bunları aşağıda ki gibi özetleyebiliriz.
    • Hakkımda sayfasına bir bağlantı.
    • İletişim sayfası veya bilgileri.
    • Arama kutusu.
    • İleti listesi.
    • Popüler yazılar için bir bileşen.
    • Son yazılar için bir bileşen.
    • Son yorumlar için bir bileşen.
    • Kategori listesi.
    • Var ise bağlantılar.
    • E-posta ve RSS abonelik kutuları.
    • Sosyal medya profilleriniz.
    • Sosyal paylaşım butonları.

Alan Adı ve Hosting Firması Seçimi

Gelecekte sorunlar yaşamak istemiyorsanız alan adı ve hosting firmanızı iyi seçmelisiniz. Seçim yaparken ucuz olanı değil kaliteli olanı seçmelisiniz! Alan adı ve hosting konusunda yapacağınız seçimler konusunda şimdi sizlere birkaç öneri de bulunacağım.

Alan adı seçimi konusunda tavsiyelerim;

  • Alakasız kelimelerin bulunduğu ve blogunuzun konusu ile ilgili olmaya bir alan adı seçiminden kaçının.
  • Alan adınızda olabildiğince anahtar kelimenizi kullanmaya çalışın.
  • Kısaltmalar kullanmaktan kaçının. Örneğin "webmaster" kelimesi yerine "wm" kelimesini kullanmak gibi ancak alan adı bu şekilde çok uzun olacaksa kısaltma yapmanız da size yarar sağlayacaktır.
  • Daha iyi ve kolay hatırlanabilir bir blog için ".com" uzantısını kullanın.
  • Karışıklıkları önlemek isterseniz blogunuza ait diğer ".net", ".org" gibi uzantıları satın alın.

Hosting seçimi konusunda tavsiyelerim;

  • Eğer maddi imkanlarınız yeterli ise blogunuzu kendine özel ip adresi olan bir sunucu da barındırın.
  • Hosting firmanızı iyi seçmelisiniz, gelecekte başınızı fazlasıyla ağrıtacak sorunlar yaşamak istemiyorsanız hosting hizmetlerinizi kendi bu işte kanıtlamış firmalardan sağlamanız gerekiyor.

Anahtar Kelime / Pazar Araştırması

Blogunuz hakkında her şeyi hazırladınız , alan adı ve hosting seçimini yaptınız. Şimdi geriye bir tek şey kalıyor o da başarılı bir blog oluşturmak isteyen herkes gibi anahtar kelime ve pazar araştırması yapmaktır.

Piyasaya girmeden önce anahtar kelimelerinizi iyi belirlemeli ve bu kelimeler üzerine araştırmalar (günlük ve aylık tıklanma oranları, rekabet düzeyi) yaparak olası rakiplerinizi belirlemeli ve rakiplerinizi iyi analiz etmelisiniz.

Anahtar kelimelerinizde başarıya ulaştığınız zaman zaten diğer alt kelimelerinizde de başarıya ulaşacaksınızdır. Bu yüzden anahtar kelime olayına dikkat etmelisiniz ve gelecekte yapacağınız SEO çalışmaları için doğru ve sağlam veriler toplamalısınız.

Artık arkadaşlar hazırlık aşamasını bitirdik. Bir sonra ki aşamamız olan içerik oluşturma aşamasını ise yarın bu saatler de paylaşmaya çalışacağım. Yazı hakkında görüşlerinizi belirtirseniz sevinirim.

Yorumlar (7)

  1. Harun dedi ki:

    Güzel bir paylaşım, burak işçi paylaşalımlara devam :)

  2. Fikri TEZBAŞAR dedi ki:

    wmaraci.com da ki yazından sonra bir göz atayım dedim.Gayet başarılı bir tema .Yazılarını da beğendim.Ben yeni bir blog açtım .2 ay olmak üzere.Genel olarak eğitim ve kişisel gelişim üzerine.
    http://www.fikritezbasar.org
    Bir bakma şansın olursa sevinirim.En azından göze çarpan eksikleri tespit etmemde yardımcı olabilirsin.Kolay gelsin

  3. Taner AKSOY dedi ki:

    Gayet güzel bilgiler vermişsin.Bencede bir blogda olmazsa olmazlar ; hakkımızda ve iletişim sayfaları ve sitenin içeriği ile alakalı güzel bir tema.Açıkcası ben girdiğim blogların yazarı hakkında hazırladıkları sayfaları okumaya bayılırım.Eğer takip ettiğim kişisel blog sitesi ise temasının rengi mutlaka gri ya da mavi tonlarında olmasını isterim çünkü diğer renk tonları bence kişisel blog konseptine gitmez.

    Yazı için tekrar teşekkür ediyorum.Diğer yazılarını sabırsızlıkla bekliyorum.

  4. Tayfun dedi ki:

    Hepsi VaR ama Domianim Kotu :( :( Bedava Sitem ve Blogger Sıkıyor Burda Kalmak Zorundayım ismime tıklarsanız Sevinirm

  5. Zamulmekan Binici dedi ki:

    Harika bir makale yazmışsınız. Bu açıklamalara ilaveten, seo açısından içerik düzenleme oldukça önemlidir. Örneğin Konu başlıklar ve paragraf başlıklarda boşluklar dahil 70 karakteri aşmaması ve mutlaka konusu ile en çok alakalı birer anahtar kelime içermesine dikkat edilmelidir.