Semantik WEB
Arama motorları botları her geçen gün kendilerini yenilemeye ve geliştirmeye devam ediyorlar, hemen hemen şuan ki WEB 2.0 dünyasında ki gelişimlerini tamamlamış arama motoru botları yavaş yavaş yeni bir WEB teknolojisine adım atıyorlar. Özellikle de başını Google'ın çektiği ve adına Semantik WEB dediğimiz yeni bir stratejik hamle yakın gelecekte tüm SEO bilgilerimizi alt üst etmeye ve arama motoru sıralamalarında çok büyük değişimlerin yenilenmesine yol açacak. Semantik WEB'e geçişten sonra şuan ki SEO kriterleri yerlerini, yeni ve daha çok kullanıcı dostu olan SEO kriterlerine bırakacak.
Semantik kelime anlamı olarak Türkçe'de "anlamsal", "uyumsal" anlamlarına gelmektedir. Semantik WEB ise "anlamsal ağ" gibi bir anlama denk gelmektedir. Kısaca tarihçesini belirtirsek Semantik WEB aslında 1980'li yıllara kadar dayanıyor, o zamanlarda arama motorlarının da kullanıcılar gibi bir zekaya sahip olabileceği fikri "www." yaratıcısı Tim Barnerslee tarafından ortaya atılmıştır. Ancak anlarsınız ki o zaman ki teknoloji arama motorlarının bir yapay zekaya sahip olmasını sadece düşüncede bırakacak bir noktadaydı. Hala günümüzde de WEB 2.0 standartlarında bu fikrin tamamen gerçekleştirilmesi pek mümkün olmayan Semantik WEB fikrinin devreye girmesinin 2015 yılını bulacağı düşünülüyor. Ayrıca Semantik WEB sistemine geçiş WEB 2.0 devrini kapatarak WEB 3.0 devrini başlatacaktır.
Bildiğiniz gibi Google artık tamamen kullanıcı ile uyumlu arama sonuçları oluşturmaya çalıyor. Bunun ilk belirtilerini Google +1 düğmelerinin arama sıralarını etkileyebilmesinde görmüştük. Bildiğimiz gibi Google Plus'da sizin çerçevelerinizde bulunan birisi eğer bir makaleye +1 düğmesi ile destek verirse, sizin o makale ile ilgili konuda ki aramalarınızda o makale size normalde olduğundan daha üst sıralarda gösterilecektir. Burada ki mantık aslında şöyle işliyor, Google sizin arkadaşlarınıza eklediğiniz bir kişinin beğendiklerini, yaptıklarını sizinde beğenip, yapacağını düşünüyor ve arkadaşlarınızın internet üzerinde yaptıkları aktivitelere göre size gösterilecek arama sonuçlarını baştan düzenliyor.
Semantik WEB ise yukarıda verdiğim örnekten çok daha ileri bir şeydir. Arama motoru botlarının bir yapay zeka kazanmasıdır, ancak bu zeka öyle bir zeka olacak ki resmen sizin kişiliğinizi ve düşüncelerinizi analiz edebilecek. Google kullanıcıların arama sonuçlarını, arama kriterlerini ve sonuç sayfalarında yaptığı davranışları kayıt altına alarak bir nevi Semantik WEB'e adımını attı. Bu sayede kullanıcılara daha önceden sistem tarafından kayıt altına alınmış olan kriterlere göre özel sonuç sayfaları oluşturulacak, kullanıcının kendi tercihlerine göre bilgiye ulaşması hızlanacaktır.
Semantik WEB'e geçişin ardından arama sonuçları kullanıcıların zevk ve tercihlerine göre belirleneceğinden backlinkler önemini git gide kaybetmeye ve spam sitelerin sonu gelmeye başlayacak. Neyse yazıyı burada sonlandırıyorum, bu yazıda az da olsa Semantik WEB hakkında bilgiler vermeye çalıştım. Bizim için asıl önemli olan ise Semantik WEB'in SEO'ya yansımasının nasıl olacağıdır. Bu konu hakkında önümüzde ki günlerde ayrıntılı, daha bilgi verici ve medya destekli bir makale yazmayı planlıyorum.
Konuya eklemek istediklerinizi, sormak istediklerinizi ve konu hakkında ki düşüncelerinizi yorum olarak belirtirseniz sevinirim.
Benzer Yazılar
Yorumlar (8)
Yorum yapabilmek için Giriş Yapmalısın!
Tek temennim spam sitelerin yok olması valla.Biz iyi olsun özgün olsun diye uğraşıyoruz herifler içeriğimizi çalıyorlar.
Makale için ayrıca teşekkürler kaliteli yazmaya devam ediyorsun Burak.
Hocam ellerine saglık.gayet guzel bir yazı olmus…
paylaşım için teşekkürler
Web 3.0 yani gelecekteki anlamsal ağ, başta Google olmak üzere arama motorlarının şuan ki algoritmalarla başaramayacağı yepyeni bir dil yapısıdır. Kullanılmak istenen semantik dil, insan mantığının muhakeme yeteneğini hedef almaktadır. Semantik ağ dili, insan zekasının sorgulamasını prototip alan bildirimsel derleme lisanı “Web Ontology Language (OWL) yani anlamsal web dilidir.
Çok güzel makaleler paylaşıyorsunuz
Semantik Web ile Web 2.0 arasındaki en önemli fark, arama motorları teknolojisinde görülecek. Şimdilerde “bunu mu demek istediniz” diyen arama motoru, sorgulayıcı kelimelerin yerine cümle yazdığınızda “şöyle yapmalısınız” veya “geçen hafta ki, sorgunuza dayanarak şöyle olabilir” benzeri sorgu sonuçları verecek. Hatta, semantik web içindeki bir kullanıcı, arama motoruna kelime değil, “cümle soru” sorabilecek ve cümlelerine anlamlı cevaplar alıp, aramasında gelişmiş ifadeler kullanabilecek.
güzel makale
Merhaba; yazınız akıcı ve güzel; emeğiniz için teşekkürler. Semantik arama motoru denince aklıma hakia projesi geldi; sahi ne oldu projeye, 2014 yılında sonlandırıldı. Türkçe arama motoru diye övünüyorduk, Rusya’nın yandex’i Çinlilerin Baidu’su gibi bizimde arama motorumuz olacaktı; olmadı. Sanırım Hakia projesi (ve diğer ülkeler için tasarlanan projeler), Türkiye gibi ülkelerin insanlarının alışkanlıklarını capraz sorgulamak ve ilgili google databaselerini yaratmak için kullanıldı. Ne de olsa Google için Türkiye vb. ülkeler büyük kazanç kapısıdır, vazgeçilemez.