WordPress İçin SEO İpuçları

11 yıl önce ,

Hep WordPress'in dünyanın en kaliteli, Google tarafından en çok sevilen, SEO ile uyumluluğunun en üst seviye olduğunu iddia ederiz. Ancak işler pek de sanıldığı gibi değildir. Çoğu acemi arkadaşımız bloglarına sadece WordPress kurarak başarıya ulaşabileceklerini zannediyorlar. Hatta durum o kadar ileriye gitmiş ki bazı arkadaşlar forumlara "Siteme WordPress kurdum, hala sıralamalarda bir değişim yok!" şeklinde konular açıyorlar. 

wordpress seo

WordPress size doğrudan SEO ayarlamaları tamamlanmış, sırtınızı duvara yaslayarak paracıklar kazanmanızı sağlayacak bir sistem sunmaz. WordPress size SEO çalışmalarınızdan en fazla verimi alacağınız bir sistem sunar. WordPress, üzerinde ki birkaç ayarlama ve eklenti ile sitenizi arama motorlarında gerçekten çok iyi yerlere getirmenize yardımcı olur.

Şimdi sizlere bazı önerilerde bulunacağım, bu önerileri uygulayarak WordPress ile başarıya ulaşma şansınızı olabildiğince yükseltebilirsiniz. Başlangıç seviyesinde SEO bilgisine sahip olduğunuzu düşünerek bazı maddeleri atlıyorum.

 

  • Ön yargılarınızdan kurtulun. SEO işlerini yapanlar bu işi çalışarak, deneyerek öğrendiler. Sizinde SEOyu öğrenmeniz konusunda hiçbir engeliniz yoktur.
  • Yukarı da dediğim gibi SEO deneme yanılma yöntemiyle öğrenilir bu yüzden yeni öğrendiğiniz yöntemleri siteniz üzerinde deneyin.
  • WordPress SEO öğrenmek için muhakkak takip ettiğiniz bloglar olmalı ama öyle her bilgiyi kontrol etmek için farklı farklı bloglara girmeyin. Her zaman yazarına güvendiğiniz birkaç tane sağlan blog takip edin.
  • Anahtar kelimelerinizi iyi belirleyin. Daha önceden yazdığım "Anahtar Kelime Saçmalığı" isimli yazımda belirttiğim gibi tek kelimeden oluşan anahtar kelimeler kullanmayın. Kendinizi ziyaretçilerinizin yerine koyarak anahtar kelimelerinizi belirleyin. Örneğin ben "android" aramasını yapmak yerine "android uygulamalar" aramasını yaparım.
  • Kendinizi hep zorlu kelimelerle zorlamayın, araştırmalar yaparak rekabet düzeyi düşük bol ziyaretçi getirecek anahtar kelimeler belirleyin.
  • Daha önce ki yazılarımda belirttiğim gibi kendinize rakip gördüğünüz blogları takip edin, ne yazıp çiziyorlar, nerelerden backlink kazanıyorlar onların analizlerini iyi yapın. Bu bloglara yorumlar yazarak, backlink elde etmeye de çalışın.
  • Yazılarınızı çok uzatacağım diye uğraşmayın, önemli olan yazılarınızın kopya yerine özgün olmasıdır.
  • Sitenizde 10 taneden fazla anahtar kelime kullanmamaya, site açıklamanızın 160 karakterden az olmasına ve site başlığınızın 70 karakterden az olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Bütün yazılarınızda anahtar kelime, başlık ve açıklama bulundurma önem verin. Bu konuda daha önce size anlatımını yaptığım All in One SEO eklentisini kullanabilirsiniz.
  • Sitenizi zaten bu zamana kadar arama motorlarına kayıt etmişsinizdir, bundan sonrasında ise sitenizi arama motorlarının webmaster araçlarına eklemelisiniz. Son olarak da webmaster araçlarına site haritanızı kaydetmelisiniz. Site haritanızı Google XML Sitemaps eklentisi ile oluşturabilirsiniz.
  • Sitenizi fazla yavaşlatmamak adına gereksiz görsel, video, flash içerikler eklemekten kaçının. Olabildiğince site dışından veri çekmemeye özen gösterin.
  • Arama sonuçları arasında dikkat çekecek, kendini öne çıkaracak başlıklar kullanmalısınız. Seçtiğiniz başlıklar olabildiğince etkileyici olmalıdır.
  • Belirli aralıklarla sitenize içerik ekliyorsanız içeriğiniz 250 kelimeden fazla olmalıdır ancak günlük içerik girecekseniz yazılarınızın uzunluğunu fazla problem etmeyin.
  • Yazılarınızı ziyaretçilerinizi yorum yapmaya teşvik edecek şekilde bitirmelisiniz. Artık arama motorları yazıların güncelliğine dikkat ediyor. Bu güncelliği ise yazılarınıza gelecek yorumlar sayesinde sağlayabilirsiniz.
  • Her gördüğünüz yere sitenizin linkini eklemeyin, aldığınız her backlink size yarar sağlamaz. Bu konuda ki ayrıntılı düşüncelerime "Fazla Backlink Yerine Kaliteli Backlink Alın!" yazımı okuyarak ulaşabilirsiniz.
  • Forumlarda olabildiğince yardım isteyen arkadaşlara yardımcı olmalısınız böyle tanınırlığınızı arttırabilirsiniz, bu sayede de doğal backlinkler elde edersiniz.
  • Sosyal ağlarda blogunuza ait hesaplar açarak, bu hesaplarda aktiflik göstermelisiniz. Bundan önce yazdığım "Sosyal Medya mı SEO mu?" isimli yazımı okuyarak, sosyal medyanın önemini daha iyi kavrayabilirsiniz.
  • İndex hızınızı iyi bir konuma getirene kadar yeni yazılarınızı imleme sitelerinde imletmelisiniz.
  • Yazılarınızda site içi linklemeye özen göstermelisiniz. Bu sayede eski yazılarınızı arama motorlarına unutturmamış olursunuz. Site içi linkleme yaparken "buraya tıklayın" şeklinde kelimeler kullanmak yerine, üst maddelerde de kullandığım şekilde yazı başlığına link vermelisiniz.
  • Eklediğiniz resimlerin alt="kelimeetiketi olmasına özen göstermelisiniz. Resim boyutlarınızı olabildiğince düşük tutmalısınız.
  • Eğer uzun yazılar yazacaksanız, okuyucularınızın yazıyı okurken sıkılmaması için yazılarınızı bir sohbet havasında yazmalısınız diğer yandan paragraf aralarına da resimler veya videolar ekleyerek yazıyı biraz renklendirebilirsiniz.
  • Yazılarınızda kullandığınız anahtar kelimeleri yazı içerisinde kalın veya renkli olarak gösterebilirsiniz. Yine bu kelimeleri yazınızın ilk cümlelerinde kullanmaya özen göstermelisiniz. Bu arada yazı içerisinde ki anahtar kelime yoğunluğunu %5'ten yukarı çıkarmamaya özen gösterin.
  • Yazılarınızda yazım kurallarına uymaya özen göstermelisiniz. Noktalama işaretlerinden sonra da boşluk bırakmayı asla unutmayın!

Bakıyorum da yazı çok uzamış, şimdilik yazacaklarım bu kadar. Bir sonra ki yazımda SEO'da yapılan önemli hatalar ve bunların çözümleri hakkında bilgiler paylaşacağım. Bu yazı hakkında ki görüş veya sorularınızı yorum olarak belirtebilirsiniz.

Yorumlar (23)

  1. Taner Aksoy dedi ki:

    Çok güzel bir makale olmuş Burakcım. Ne var ne yok anlatmışsın. Yeni blog yazarları bunları mutlaka uygulamalı.

  2. mesut dedi ki:

    Burak kardesim ben blog yazarligina yeni baslayacak birisi olarak bu yazini cok dikkate alicagimi bilmeni isterim yine cok guzel bir makale yazmissin eline saglik

  3. Güncel Blog dedi ki:

    hocam yakınlarda yeni bir tema çıkarcak mısın?

  4. Görkem CAN dedi ki:

    KB cinsinden uygun boyutta görsel seçimi ve site hızı testinin de ihmal edilmemesi gereklidir.

  5. avşa adası dedi ki:

    Tüm uyarılarınızı dikkate alıyoruz. Malum kendi sistemimi kullandıgım için bazı şeyler zor ama olacak.

  6. Abdullah dedi ki:

    Açıklayıcı ve öğretici bir paylaşım başarılar.

  7. prekast dedi ki:

    Bilgileriniz güzel hocam teşşekür ediyorum.

  8. prekast dedi ki:

    Elinize sağlık çok iyi oldu bu paylaşım gayet açıklayıcı teşekkürler.

  9. ErkanÇay dedi ki:

    Eline sağlık başarılı bir makale olmuş :)

  10. ErkanÇay dedi ki:

    Başarılı bir makale olmuş başarılar :)

  11. avşa dedi ki:

    Diyelim ki sitemi wordpress yaptım o zaman eski kayıtlarım gider mi ? ya da ne yapmamı önerirsin ?

  12. beysanmak.com dedi ki:

    bilgi için teşekkürler

  13. SEO sitesi olan bir arkadaşımız yazacak konu bulamıyor ve bir başlık açıyor. Başlık şöyle: “Google artık Alexa’yı kaale almıyor” ve yazı aynen bu şekilde devam ediyor; “Alexa Google gözünde bitmiştir, artık Alexa değerinin hiçbir önemi yoktur.” Hayde! Google; Alexa gibi bir siteyi kaale almayacakta, senin sadece hit almak için açtığın başlığımı kaale alacak. Kendi sitesinde yazmakla kalmadığı gibi, gidiyor bir de tüm web master forumlarında bu başlığı açıp altına kaynak göstererek sözde seo uygulamalarına devam ediyor. Hem açtığın başlık hatalı, hem verdiği bilgi, hem de yaptığın uygulama hatalı. Ardından bu insanların yazdığı yazıları, kendi sitelerini Google’de üst sıraya çıkartmak isteyen arkadaşlar okuyup ciddiye alıyor. Bir SEO Uzmanı düşünün; yazdığı yazı 3 satır, yazıda kendi sitesine “SEO” kelimesinden 3 link vermiş, yazının başında 1 kere makalenin ismini geçirmiş, bir de sonunda eklemiş; Sözde SEO Uygulamaları başlıklı yazımda seo, seo uygulamaları, sözde seo hakkında bilgiler verilmektedir. Bunu okuyan arkadaşlarda aynısını kendi sitelerinde uygulayınca, ortaya çöplüğe dönmüş ve uzun zamanlı başarıyı asla yakalayamayacak olan siteler çıkıyor. Emekler boşa gidiyor. Arkadaşlar SEO denilen şey böyle bir şey değil, zaten hiç bir alanda böyle bir komedinin adı uzman olarak nitelendirilemez. Eskiden SEO nasıl yapılırdı?

  14. Bertinos dedi ki:

    Makalenin en iyi ve en çok katıldığım noktası ”Fazla Backlink Yerine,Kaliteli Backlink Alın” bazı arkadaşlar forumlarda konu açmış yorum at pr4 backlink kazan diye sadece zaman kaybı ve bence yarardan çok zararı var.Makaleni çok beğendim hocam,kolay gelsin.Başarılar dilerim :)

  15. Bilgi Okulum dedi ki:

    Burak süper bir makale olmuş.Teşekkürler :)

  16. Belirli aralıklarla sitenize içerik ekliyorsanız içeriğiniz 250 kelimeden fazla olmalıdır ancak günlük içerik girecekseniz yazılarınızın uzunluğunu fazla problem etmeyin. işte bu konuda sana katılıyorum Burak. 25*0 kelimeden aşağısı doygun olmuyor çünkü :).

  17. evden eve nakliyat dedi ki:

    güzel paylaşım sağol

  18. evden eve nakliyat dedi ki:

    eline sağlık güzel anlatım

  19. açılır çatı dedi ki:

    birebir uyguladım ve güzel sonuçlar aldım teşekkür ederim