SEO İpuçları #4

11 yıl önce

Bildiğiniz gibi uzun süre öncesinde SEO ipuçlarını içeren bir yazı dizisine başlamıştım ancak elimde olmayan nedenlerden dolayı bu yazı dizisine iki ay ara vermek durumunda kalmıştım ancak artık bu yazı dizisini en geç iki hafta içerisinde tamamlayıp sizlerle paylaşmayı istiyorum. Öncelikle yazıyı okumaya başlamadan önce eğer okumadıysanız bu yazı dizisinin ilk üç yazısını okumanızı öneririm.

SEO İpuçları #1 – SEO İpuçları #2 – SEO İpuçları #3

seo-ipuclari

31. Ücretsiz Blog Platformlarından Yararlanın

Özellikle de son gelen güncellemeler ile beraber mevcut bir siteyi sıralamalarda yükseltmenin güvenilir yolları azaldı, elimizde kalan güvenilir yollardan bir tanesi de mevcut sitelerimizi, dışarıdan alacağımız yazı içi linklerle yani tanıtım yazıları ile desteklemek. Eğer ücretli olarak tanıtım yazıları ile blogunuzu desteklemeye kalkışırsanız bunun size maliyeti oldukça yüksek olacaktır, böyle bir maliyetin altına girmeden de ücretsiz blog servislerinden açacağınız paravan bloglar ile sitenizi destekleyebilirsiniz ancak burada önemli olan nokta ise açtığınız paravan blogların ulaşacağı kalite değerleridir. Eğer ücretsiz bir blog açıpta içeriğini kopya yazılardan oluşturacaksanız bence bu işe hiç girişmeyin. Paravan bloglar hakkında ilerleyen günlerde paravan blogları nasıl daha verimli kullanabileceğiniz hakkında ayrıntılı bir makale hazırlayacağım.

32. Forumlara Katılın

Katılacağınız webmaster forumlarının sitenize çok fazla yararı olacaktır. Öncelikle bu forumlarda aktif olduğunuz süreç içerisinde imzanızda ki linklerden sitenize bol miktarda hit ve backlink kazanabilirsiniz ancak buralardan gelen backlinklerin değeri ise tartışılır. Diğer bir yararı ise doğrudan alexa değerinize büyük bir etki yapacaktır. Bu forumlarda bulunan tüm webmasterlar da Alexa Toolbar yüklüdür, yani buralardan çekeceğiniz ziyaretçiler Alexa konusunda size büyük bir katkı yapacaklardır. Ayrıca bu forumlarda birçok SEO probleminize çok hızlı bir biçimde çözüm bulabilirsiniz.

33. Mini Kurslar Oluşturun

Sitenize daha fazla ziyaretçi trafiği sağlamak adına sitenizde mini kurslar düzenleyebilirsiniz. Örneğin hiçbir kodlama bilgisi olan arkadaşlarımız için bir eğitim seti hazırlar ve hazırladığınız setteki notları/videoları zamana bölerek yayınlarsanız bu yazılarınızı çok büyük bir kitle takip edeceğinden dolayı sitenize birçok getirisi olur. Örneğin eğer video dersler hazırladıysanız eklediğiniz videoları Youtube üzerine yükleyin ve bu videoların altından yazınıza link verin, daha sonra videolarınızın izlenme değerleri arttıkça bu eklediğiniz linkin değeri de artacak ve size olumlu etki yapacak. Diğer yandan az önce dediğim gibi büyük bir takipçi kitlesi sitenizi ziyaret edeceğinden dolayı sitenizde geçirilen ortalama süre, geri dönüş yüzdesi ve yorum sayıları artacaktır. Bunlar Google'ın önem verdiği değerler olduğundan size olumlu etkileri olacaktır.

34. Ücretsiz Reklam Servislerinden Yararlanın

Ücretsiz olarak yararlanabileceğiniz reklam servislerinin başında Google Adwords yer alır. Normalde ücretli olarak kullanabileceğiniz bu sistemi, yine Google'ın dağıttığı kuponlar sayesinde ücretsiz olarak kullanabilirsiniz. Adwords kullanan sitelerin sıralamalar da yükseliş yaşadığı gözlemlenmiştir, yani bir nevi Google adam kayırma yapıyor :) Diğer yandan sitenize kod ekleme koşulu olmayan birçok ücretsiz reklam servisleri bulunmaktadır, bunları da araştırıp, onlardan yararlanmanızı öneririm.

35. Referanslarınıza Yer Verin

Bu madde genellikle kurumsal veya internet üzerinden kazanç sağlayan siteler için geçerlidir. Eğer internet üzerinden kazanç sağlamak veya firmanız hakkında tanıtım yapmak istiyorsanız çalışmalarınızla ilgili bir referans sayfası oluşturup, referanslarınızı burada listelemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü insanlar internet üzerinden bir firmayı incelerken yada bir kişi ile ticaret yapmadan önce ilgili kişi veya kurumun referanslarını incelerler. Bu durumda ziyaretçilerinizi düşünmelisiniz. Unutmayın Google'ın da belirttiği gibi SEO çalışmalarınızı botlara göre değil ziyaretçilere göre de yapmalısınız.

36. Sosyal Ağlarda Anahtar Kelimelerinizle İlgili Hesap Alın

Bugün görüyoruz ki aramalarda artık birçok sosyal ağ sitesinin sayfaları, profilleri de yer alıyor. Biz ise bu durumu kendi lehimize çevirmeliyiz. Örneğin atıyorum "kişisel blog" kelimesi üzerinden sitenize SEO çalışmaları yapıyorsunuz. Bu durumda size facebook.com/kisiselblog , twitter.com/kisiselblog profillerini almanızı öneririm, çünkü bu bağlantılar Google'ın gözünde daha güvenilir olduğundan sizin mevcut sitenizden daha üst sıralarda yer alabilirler. İşte bu noktada da bu sayfalardan sitenize vereceğiniz linklerle hem hit sağlayacaksınız hemde sizden üst sırada olan birkaç sayfadan backlink kazanacaksınız.

37. Mümkünse E-mail Bültenleri Hazırlayın

Sitenize yerleştireceğiniz e-mail abonelik kutusundan, mail aboneniz olan takipçilerinize belirli periyotlar arasında e-mail bültenleri gönderin. Mesela e-mail bültenlerini haftalık hazırlayacaksınız diyelim, işte bu nokta da bu bir hafta içerisinde yayınladığınız yazılardan ilgi çekici olanları belirleyip güzel bir düzen içerisinde birleştirip bir e-mail bülteni hazırlamanız gerekir. E-main bültenlerinin sitenize sağlayacağı geri dönüş çok büyük olacaktır. Size SDN bülteninden bir görüntü göstererek olayı daha iyi anlamanızı istiyorum.

bulten

38. Rakip Siteleri Analiz Edin!

Kendinize rakip olarak gördüğünüz sitelere girerek onların neleri nasıl başardıkları, bulundukları konuma nasıl geldikleri, hangi hatalara düşmedikleri gibi sorular üzerinden o siteleri analiz ederek, elde ettiğiniz sonuçları kendi sitenizde kullanabilirsiniz. Eğer rakip siteyi gerçekten düzgün bir şekilde analiz edebilirseniz, analiz sonuçlarından hareketle sizde benzer bir yükseliş yakalayabilirsiniz.

39. Sitenizi Farklı Bir Şekilde Ziyaret Edin!

Sitenizi sadece kendi bilgisayarınızdan değil diğer bilgisayarlardan ve değişik tarayıcılardan da ziyaret edin. Ancak en önemlisi de her çözünürlükte sitenizi bir gözden geçirin, buna telefonların çözünürlükleri de dahil. Öncelikle sitenizin tüm çözünürlükler de düzgün bir görünüme sahip olmasını sağlamalısınız, daha sonra ise çeşitli tarayıcı hatalarını gidermeye çalışın.

40. Arkadaşlarınızın Yorumlarını Alın

Siteniz hakkında herhangi bir arkadaşınızın daha doğru birçok arkadaşınızın yorumunu almanızı öneririm ancak onların doğru karar vermelerini sağlamak amacıyla sitenin size ait olduğunu belli etmemenizi öneririm. Arkadaşlarınızından gelen yorumlara göre sitenizi normal kullanıcılara göre tekrar en iyi biçimde şekillendirebilirsiniz.

Yorumlar (9)

  1. Yunus Emre KOÇ dedi ki:

    Yazının hepsini okudum bazı şeyleri bilmiyormuşm bunu öğrendim eğitici bir yazı olmuş teşekkürler

  2. zkcncvk dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş yanlız şunu söylemek isterim her ücretsiz reklam servisine reklam vermek her zaman iyi sonuçlar doğurmuyor tam tersine siteyi geri bile götürebiliyor.

  3. Hakan Solmaz dedi ki:

    Rakip siteleri analiz etmek çok önemli şahsi fikrim. Rakiplerinizin backlinklerinden tutup, temalarına kadar en ince ayrıntısına kadar doğru şekilde analiz edip bu analizi bize faydasını sağlamayı öğrenmemiz gerekiyor.

  4. Berk dedi ki:

    Ya valla ben seo konusun da hiçbirşey bilmiyorum ama öğrenmem gerekir konu içinde teşekkürler.

  5. Ali Ünal dedi ki:

    makalen sayesinde yeni şeyler öğrendim.En kısa sürede deneyeceğim.

  6. Doğaç dedi ki:

    Şahsen Çok Beğendim Yararlı Bir Konu :)

  7. HeroTürk dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş teşekkürler…

  8. yapboz dedi ki:

    güzel paylaşım teşekkürler.