SEO İpuçları #3

11 yıl önce

SEO ipuçları konusunda hazırladığım yazı dizisine kaldığım yerden devam ediyoruz. Önceki yazılarımda bildiğiniz gibi yirmi tane maddeden bahsetmiştim, şimdi ise bu yazımda sırada ki on SEO ipucunu sizlerle paylaşacağım.

SEO

21. Performans ve sınırlarınızı iyi belirleyin.

Sitenizin ulaşabileceği en fazla performansı, sizi çalışmalarınızda kısıtlayacak belirli faktörleri iyi belirleyip gelecek dönemlere ait SEO çalışmalarının planlarını bunlara göre ayarlamalısınız. Örneğin en basitinden örnek vermek gerekirse, SEO çalışmalarınızı yaptığınız zaman ilk başlarsa sitenize aşırı derecede fazla bir trafik akışı olacaktır, eğer bunu kaldıracak bir hostunuz bulunmazsa trafik aşımından dolayı sitenize erişim durabilir. Böyle bir durumda da yaptığınız çalışmaların faydaları yerine zararlarını görürsünüz.

22. Dolma kelimelere dikkat edin.

Anahtar kelimelerinizi belirlerken dolma kelimelere dikkat etmelisiniz. Son zamanlarda da yaygın olan örneklerden vereyim sizlere. Örneğin bir android siteniz var diyelim, etrafınızda ki diğer android siteleri gibi yapacağınız ilk şey "android" kelimesini ana anahtar kelimeniz olarak belirlemek olacaktır ancak şunu da düşünün ki kimse "android" kelimesini aramaz. Mesela ben "android oyunlar, android uygulamalar" tarzında aramalar yapıyorum sizde bu tip aramalara yönelmelisiniz. Bu konu hakkında detaylı bir anlatım yaptığım "Anahtar Kelime Saçmalığı" isimli makalemi okuyarak bu madde hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

23. SERP'e önem vermelisiniz.

SERP kelimesi açılımı "Search engine result page" olan ingilizce bir terimdir. Türkçeye çevirdiğimizde ise karşılığı arama motoru sonuç sayfası olarak çıkmaktadır. Yani burada belirtmek istediğim arama sonuçları sayfalarında ki sıralamalarınıza dikkat etmelisiniz. Sadece anahtar kelimelerinize yoğunlaşıp onlardan hit kazanmak yerine alt sayfalarınız bulunduğu arama sonuçları sayfalarından da büyük derecede trafik sağlayabilirsiniz. Bu yüzden sitenizde kullandığınız SEO eklentisine ve yazılarınıza girdiğiniz başlık, açıklama ve etiketlere oldukça fazla dikkat etmelisiniz.

24. Organik trafiğe yönelin.

İşe yeni başlayan arkadaşlarda gördüğümüz bir düşünce vardır, o da "Siteme ne kadar çok kişi girerse, arama sonuçlarında o kadar yüksekte çıkarım." şeklindedir. Böyle bir düşünce tamamen saçma ve mantık dışıdır. İşte bu düşünceye sahip arkadaşlar sitelerini piyasada sadece reklam amaçlı kullanılan hit motoru olarak gruplandırılan sistemlere kayıt ediyorlar. Kısacası sistemlerden kredileri ölçütünde her on beşer saniyelik periyotlarla sitelerine ziyaretçiler çekiyorlar. Böyle bir olay sitede geçirilen ortalama süreyi azalttığından SEO çalışmalarınıza zarar verecektir. Diğer yandan unutmayın ki bu sahte hitler anlaşıldığında sizleri bekleyen büyük cezalar olacaktır.

25. Kolay navigasyon imkanı sağlayın.

Özellikle de son zamanlarda arama motorlarının site içi SEO olarak adlandırdığımız yapıda oldukça fazla önem verdiği navigasyon linklerini muhakkak her sayfanızda bulundurmalısınız. Bu sayede arama motorları botlarının sayfanızın hangi kategoriye ait olduğunu belirlemesini sağlayabilirsiniz, diğer yandan bu yapı ziyaretçilere hızlı erişim imkanı ve bulunduğu yeri tespit etme imkanı sunmaktadır. Ziyaretçilerin işini kolaylaştırdığından Google tarafından oldukça değer verilmektedir. Neden bahsettiğimi anlamanız için bir resim koyuyorum.

navigasyon

Böyle bir yapıyı kullandığınızda ise belli bir süre sonra arama sonuçlarında gösterilen link adreslerinizin yerini aşağıda ki daha ilgi çekici yapı alacaktır.

navigasyon

26. Site haritanızı hazırlayın.

Arama motorlarının sitenize girdikten sonra baktıkları ilk dosyalar arasında site haritaları bulunur. Nedeni ise site üzerinde ki tüm bağlantıların ve bu bağlantıların ne sıklıkla tekrar edilmelerinin gerektiğinin bu dosya üzerinde bulunmaları. Site haritası sayesinde bir arama motoru botu tüm sitedeki bağlantılara direk erişim imkanı buluyor, bu sayede kendisine ise çok büyük ölçüde zaman kazancı sağlıyor. Tabii ki bu kazancında size olumlu bir etkisi olacaktır. Site haritaları konusunda WordPress kullanan arkadaşlara burada ki makalemi önererek hem bu maddeyi daha iyi anlamaları hem de gerekli eklentinin kurulumu ve kullanımı konusunda öneride bulunabilirim.

27. Sayfa içi SEO konusunda daha fazla bilgi sahibi olmalısınız.

Eskiden sayfa içi SEO'nun pek fazla bir önemi yoktu. SEO tamamen site dışı SEO çalışmalarına bağlı bir yapı idi ancak arama motorlarının kendilerini geliştirmesiyle birlikte site içi SEO terimi ortaya çıktı ve her geçen dönem değerini biraz daha arttırdı. Şimdi ise özellikle de son zamanlarda sosyal medyanın büyük güç kazanmasının ardından site içi SEO'nun önemi, site dışı SEO'dan daha fazla oldu. Günümüzde artık sadece site içi SEO'ya önem verip çok nadir backlink alan kişiler arama motorlarında istedikleri yerlere gelmeye başladılar. Bu yüzden site içi SEO'ya oldukça fazla önem vermelisiniz.

28. Kırık bağlantıları belirleyip en aza indirin.

Siteniz üzerinde ki kırık bağlantıları belirleyip en aza indirmelisiniz. Kırık bağlantıdan kastım ise kendisine ulaşılamayan site adresleridir. Özellikle de benim blogum gibi yüzlerce yazı ve binlerce yorum bulunduran sitelerin başına kırık linkler çok fazla bela açabilecek bir durumdur. Kırık bağlantıları belirlemek için çeşitli eklentiler bulunmaktadır, biraz araştırmadan sonra onlara ulaşabilirsiniz.

29. Konuk yazarlık yapmaya başlayın.

Çeşitli bloglarda konuk yazarlık yaparak hem çevrenizi genişletebilir hemde sitenize konuk yazarlık yaptığınız blog üzerinden ziyaretçi akışı sağlayabilirsiniz. Diğer yandan konuk yazarlığın sitenize büyük ölçüde takipçi kazandırabileceğini de unutmayın. 

30. Tartışmalara katılın.

Gerek kendi bloğunuz, gerek başka bir blog üzerinde ki bir yazıda, gerekse de forumlarda bulunan tartışmalara katılın ve tartışma konusu hakkında oldukça ikna edici yorumlarda bulunmaya önem gösterin. Hem bu sayede bilgileriniz artar ve bakış açınız değişir hemde tartışmalardan ezici bir şekilde sıyrılmanız durumunda kendinize büyük bir hayran yani takipçi kitlesi yakalayabilirsiniz. Diğer yandan forumda ki yardım konularında çözüm yolu eğer sitenizde bulunan bir konu ise konu sahibini kendi sitenize yönlendirin, diğer yandan foruma koyacağınız link üzerinden o konuya oldukça fazla ziyaretçi akışı gerçekleşecektir.

Yorumlar (8)

  1. Genç Spor dedi ki:

    Bilgilendirdiğiniz için teşekkürler.

  2. Autocad proje dedi ki:

    Gerçekten bunların hepsini kullanmak gerekir sitelerde. Ama zamanda gerekiyor.

  3. Eray dedi ki:

    kardeş bu film sitelerine seo olayı için bir konu açar mısın çok makbule geçer ayrıca makaleye gelince gerçekten güzel hazırlanmış teşşekürler

  4. google reklam dedi ki:

    dediğiniz kolay navigasyon yöntemi gerçekten işe yarıyor. hem kullanıcı hem google botları için çok avantajlı.

  5. Sağlam makale olmuş yine tebrikler.

  6. Hale dedi ki:

    Daha tema tasarlamaya yeni başladığım için,seo işini daha sonra halletmeyi çalışıyorum