SEO İpuçları #1

11 yıl önce

Bu yazı dizisinde sizlere birbirinden önemli onlarca SEO ipucundan bahsedeceğim. Öncelikle uzun zamandır blogumla ilgilenemediğimin farkındayım, nedeni olarak da üç hafta devam eden sınav haftamı gösterebilirim. Neyse artık yazımıza gelelim. Sabaha doğru Twitter'da dolaşırken Emre abinin attığı birkaç tweet dikkatimi çekti. Daha sonra tweetlerde ki linklerden açtığım yabancı SEO makalelerini incelemeye başladım, içlerinden biri bana oldukça faydalı geldi. Bende o makaleyi hem çevirerek, hem de içerisine kendi yorumlarımı katarak sizlerle bir yazı dizisi şeklinde paylaşmak istedim. 

SEO ipuçları

SEO ipuçları bildiğiniz gibi sitelerinizi arama motorlarında ilk sıraya getirmenize yardımcı olur. Aslında SEO ipucu deyince aslında birçok webmaster arkadaşımız aklına belli başlı birkaç madde gelir, ancak bu yazı dizisinde sizlere tam yüz maddeden bahsedeceğim.

1. Web trafiğinin öneminin farkına varın.

SEO çalışmalarınızın belirli bir kitle grubunu yani trafik kaynağını hedeflediğini unutmamalısınız. Ziyaretçi sayınızı istediğiniz miktara getiremezseniz, potansiyel müşterilerinize de ulaşmanız zorlaşacaktır. Bu yüzden ziyaretçilerinizin varlığının önemini iyi kavramalısınız.

2. Domain adını dikkatli seçmelisiniz.

Seçeneceğiniz domainin sitenizin konusunu ile uyuşması önemlidir. Sonuçta seçeceğiniz domain sitenizin kalıcılığı açısından da oldukça önemlidir, domain seçerken ziyaretçilerinizin aklında kolayca kalabilecek domainler seçmelisiniz. Bu aynı ziyaretçinin ilerleyen zamanlarda sitenize tekrar tekrar girmesini sağlayacaktır.

3. Anahtar kelimelerinizi oluşturmalısınız.

Arama motorlarında başarı elde etmeniz için öncelikli olarak anahtar kelimelerinizi iyi belirlemelisiniz. Mümkünse kendinize rakip gördüğünüz sitelerinde anahtar kelimelerini analiz ederek, sizin için en doğrularını seçmeye özen gösterin. Unutmayın ki belirlediğiniz anahtar kelimeler, bundan sonra ki SEO çalışmalarınızın büyük bir kısmını yönelteceğiniz kelimelerdir.

4. Anahtar kelime araçlarını kullanın.

Yukarıda da belirttiğim gibi anahtar kelimelerinizi bazı araçlar yardımıyla rakip sitelerin analizleri sonucunda belirleyebilirsiniz diğer yandan belirlediğiniz anahtar kelimelerin aranma hacimleri konusunda bazı araçlar yardımıyla haberdar olabilirsiniz. Bu ise size zaman kazandırır, kimse bir hiç uğruna uğraşmak istemez.

5. Alan adınızda "-" kullanmayın.

Çoğu webmaster arkadaşımız ne yazık ki güzel domainler diye içerisinde "-" geçen domainleri almaktadır. Ancak bu büyük bir hatadır. Domain içerisinde "-" kullanmak hem akılla kalıcılık konusunda hemde başarı yönünden sizi kısıtlayacaktır.

6. Domain arama araçlarını kullanın.

Domainizi tam olarak belirlemeden önce internette bu işi sizin için yapabilecek araçlardan yararlanın. Bu araçlar sizlerin belirlediği kriterlere uygun domainleri sizlere listeler. Bu sayede belki de aklınıza gelmeyecek kaliteli domainlere sahip olabilirsiniz.

7. İçeriğinizi belirleyin.

Sitenize yazılarınızı eklemeden önce, ne yazmak istiyorsunuz onu belirleyin. Sitenizin konusunu belirledikten sonra artık yavaş yavaş sitenize içerik eklemeye başlayabilirsiniz.

8. Domaininiz hatırlanabilir olsun.

Yukarıda bazı maddelerde de bahsettiğim gibi akılda kalıcı bir domain seçmeniz gerekiyor. İnsanlar bir daha sitenize girmek istediğinde, sitenizi kolay hatırlayabilmeleri için kısa ve akılda kalıcı domainler seçmelisiniz.

9. Daha fazla içerik eklemeye çalışın.

Kimse sürekli sabit içerikli siteler görmek istemez, sürekli anasayfanızı güncellemeniz gerekmektedir. Arama motorları da güncel içeriğe oldukça fazla önem vermektedir. Örneğin tek bir ürün satışı yaptığınız bir siteniz olduğunu varsayarsak ürününüz hakkında anasayfanızda sürekli sabit içerikler göstermeniz bazı ziyaretçileri endişelendirebilir, ve satışlarınızda düşüşe neden olabilir. Bu durumu engellemek içinse anasayfanıza sürekli ürününüz hakkında bilgiler girmelisiniz.

10. Resim dosyalarınıza etiket eklemeyi unutmayın.

Aslında SEO işlerinde çok fazla gözardı edilen konulardan birisidir resimlere etiket eklemek. Arama motorlarının botları sadece kodları okuyabildikleri için resimlerin hangi konuda olduklarını algılayamazlar. Resimlerinizi arama motorlarına tanıtmak içinse onlara birer etiket girmeniz gerekmektedir. 

Bu yazımızın sonuna geldik arkadaşlar, ilerleyen yazılarımda diğer maddeleri de sizlere aktarmaya devam edeceğim.

Yorumlar (11)

  1. Murat Dinç dedi ki:

    görseli aldım ipuçları için de ayrıca teşekkürler.

  2. Furkan YURDAKUL dedi ki:

    Yararlı Konu Olmuş Teşekkürler

  3. Veysel dedi ki:

    Yararlı bir makale olmuş abi. Eline koluna sağlık.

  4. Mehmet dedi ki:

    yararlı makale olmuş dostum teşekkürler uygulanırsa güzel yerlere gelinebilir.

  5. Avşa adası dedi ki:

    Burak ip uçlarını severek okuyorum.

  6. Yaşama Dair dedi ki:

    Çok faydalı bir makale, teşekkürler

  7. Yararlı konu teşekkürler dostum :)

  8. Fae Getz dedi ki:

    Great goods from you, man. I have understand your
    stuff previous to and you’re just too fantastic. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it.

    You make it entertaining and you still care for to keep it smart.

    I cant wait to read far more from you. This is really
    a tremendous website.