SEO Dostu Tema Geliştirmek İçin 30 İpucu
Bir siteyi öne çıkaran en önemli faktör, sitede kullanılan temadır. Sitenizde kullandığınız tema sadece ziyaretçilerinizi etkilemekle kalmaz size artı veya eksi olarak SEO konusunda birçok getirisi olur. Bu yazımda sizlere SEO uyumlu olarak bir tema geliştirebilmeniz için bazı önerilerde bulunacağım. Eğer önerilerime uyacak olursanız temanız hem daha işlevsel hale gelecektir hem de arama motorları tarafından daha kolay taranabilir bir hale.
Ülkemizde neredeyse hemen hemen her gün yeni bir tema çıkarılmakta, ancak neredeyse herkes temalarının açıklamalarına SEO uyumlu tema yazıyor yaptıkları tek şeyde her sorgulama da farklı sonuçlar veren WMARACI SEO analiz aracından 80 üstü puan almak. Daha sonra gidiyorsun GTMETRİX'den o siteyi sorguluyorsun D D kalite çıkıyor yani kullanabileceğiniz en kötü kalite düzeyine sahip temalardan biri, aynı şekilde Google Page Speed testi yapıyorsunuz yine temalarının hızı elliyi zor zahmet geçiyor ve bu temalara SEO uyumlu tema diyorlar. Ne yazık ki ülkemizde de kimse bu temaları sorgulamadığından, açıklama kısmına inanıp temaları kullanıyorlar ancak birkaç hafta sonra forumlarda açtıkları konular ise kendilerini ortaya çıkarıyor.
Tasarımlarını Optimize Edin
Her ne kadar kaliteli içeriklerle sitenizi doldursanız da muhakkak optimize edilmiş bir temaya ihtiyacınız vardır, yoksa tüm uğraşlarınız yetersiz kalır. Optimize konusunda sitenizin sadece bir bölümünü değil tüm kısımlarınızı optimize etmelisiniz. Düzgün bir içerik sunma, koyu bir hiyerarşi ve kolay navigasyon etkili bir web varlığı için vazgeçilmez anahtarlardan birisidir.
Kullanıcı Dostu Navigasyon ve İşlevsellik İpuçları
- Web tasarım ve geliştirme ekibiniz ile sürekli tartışma içinde olmalısınız. Temanızda ki en ufak detaya kadar her şeyi incelemeli, kullanıcılar için zorluk oluşturabilecek noktaları temanızdan çıkarmalısınız.
- İçerik sayfalarınızın üst kısmında bulunan bir nevi navigasyon görevi gören, kullanıcın yerlerini gösteren menüyü muhakkak kullanmalısınız. Örnek bir resim;
- Text linkler kullanmaya özen gösterin. Text linklerde kullanmayı unutmamanız gereken en önemli faktör title="açıklama" tagıdır. Bu yapı linklerinizle ilgili açıklamalar içerir ve hem kullanıcıya hemde arama motoru botlarına büyük kolaylıklar sağlar. Bu yüzden bu yapıyı muhakkak temanızda ki tüm bağlantılarda kullanmalısınız. Gerçekten önemli bir maddedir.
- Açılış yani anasayfanız kullanıcıların sitenizde ki tüm bağlantılara ulaşabileceği bir işlevsellikte olmalıdır. Muhakkak temanın bir köşesinde bir arama kutusu, kategorilerin listelendiği bir kısım, tercihe göre de arşivlerin listelendiği bir kısım temaya eklenmelidir. Bunlar sayesinde kullanıcı sitenizde ki herhangi bir bağlantıya rahatlıkla ulaşabilecektir.
- Temaların genellikle üst kısımlarında "logo, slogan, menü, reklam alanı, twitter kutusu, arama kutusu" gibi alanlar bulunur. Bir ziyaretçi siteye girdiğinde ilk gördüğü kısım header dediğimiz bu üst kısımdır. Ziyaretçiyi etkilemek istiyorsanız bu üst kısmı çok dikkatli ve ilgi çekici şekilde tasarlamalısınız.
- Bazı temalarda gördüğümüz bir olay var. Her kategoride farklı bir şablon kullanmak. Böyle bir kullanım ziyaretçiyi karmaşıklıktan başka bir şeye sürüklemeyeceğinden dolayı, kategorilere özel farklı şablonları kullanmamanızı öneriyorum.
- Bazı temalar çok geniş olabiliyor, bu durumda da tarayıcıların alt kısmında sayfayı sağa sola kaydırmak için yatay kaydırma çubuğu beliriyor. Böyle bir durum kullanıcı dostu olmadığından size önermiyorum. Tasarım genişliklerinizi tüm ekran çözünürlüklerini dikkate alarak tasarlamalısınız.
- Sitelerin açılış hızlarının sıralamaları etkilediği daha önceden Google tarafından belirtilmişti. Bu durumda temanızda sitenizi yavaşlatacak unsurlara yer vermemelisiniz. Elinizden geldiğince CSS Sprite yöntemini kullanmalısınız. Unutmayın yavaş açılan temalar hemen çıkma oranını arttırabileceği gibi, sıralamalarınızı da düşürecektir.
- Pop-up ve benzeri kullanıcı rahatsız edecek reklam alanları kullanmaktan kaçının, reklamları da ziyaretçilerin gözüne sokmamaya dikkat etmelisiniz aksi taktirde o ziyaretçinin sitenize bağımlılığı çok iyi olmayacaktır.
- Bunların dışında Google Webmaster Yönetici Kurallarında bahsedilen detaylara da dikkat etmenizi öneririm.
İçerik Optimizasyonu
- Çok uzun yazılar ve fazlasıyla kullanılan anahtar kelimeler kullanıcı dostu değildir. Yazılarınızı olabilecek en kısa seviye de tutmalısınız.
- Unutmayın ki bir yazı içerisinde ki anahtar kelimenizin kullanım oranı aşırıya kaçarsa bundan çok büyük zarar görürsünüz.
- Başlıklarınızda H1, H2, H3, H4, H5, H6 etiketlerini kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Resimlerinizde mutlaka alt="resim açıklaması" etiketini kullanmalısınız. Unutmayın, arama motorları resimleri analiz edemezler ve resimlerin ne ile ilgili olduklarını anlayabilecekleri tek etiket sistemi budur.
- Eğer gerçekten arama motorlarında iyi bir sıralama almak istiyorsanız yazılarınızda flash içerik kullanmaktan kaçınmalısınız.
Web Tasarım ve Pazarlama Elementleri
- Ziyaretçilerinize içerik veya temanız hakkında yorumlar yapmayı teklif edin, kullanıcıların yorumları sizi daha üst seviyelere taşıyacaktır.
- Ziyaretçiler için oldukça basit bir dönüşüm modeli hazırlamalısınız, alt seviye de internet bilgisine sahip olan birisi bile sitenizde rahatlıkla dolaşabilmeli.
- Tasarımınızda muhakkak görünür bir yerde sosyal paylaşım ikonları yer almalıdır. Ziyaretçilerin beğendikleri yazıları rahatlıkla sosyal medya da paylaşabilmeleri gerekmektedir.
- Temanızda ve içeriğinizde çekici ve açıklayıcı görüntüler kullanın.
- Eğer büyük bir proje hazırlıyorsanız temanızın tüm fonksiyonlarını çeşitli dillerle uyumlu olabilecek şekilde ayarlamalısınız. Unutmayın ki her dilde cümle yapıları değişmektedir.
- Reklam alanlarının temanızda uygun bir yerde olduğundan emin olun, hemen hemen her kullanıcı bir tema da reklam alanı aramaktadır. Sizde onlara istediklerini verin.
- Kullanıcılara öneri etiketleri sunmalısınız. Siteniz hangi konu ile ilgiliyse o konu hakkında önerdiğiniz bazı sayfaları vs. temanızda bir köşe de göstermelisiniz.
- Çekici ve kullanıcı dostu bir tema; bağlantılar çekmek için, hemen çıkma oranını azaltmak için, sitede geçirilen ortalama süreyi arttırmak için oldukça etkili bir yöntemdir.
SEO Dostu Sitelerin Teknik Yönleri
- Tamamen flash içerikten oluşan bir site inşa etmekten kaçınmalısınız unutmayın ki aynı etkiyi jQuery kullanarak da oluşturabilirsiniz.
- Navigasyon için de flash kullanmaktan kaçının.
- Aşırı Javascript ve Ajax kullanımından da kaçınmalısınız. Unutmayın ki bu diller internet sitelerini fazlasıyla yavaşlatırlar. Diğer yandan bu dillerin telefonlar da çalışma sorunları da bulunmaktadır.
- Temanızın her ekran çözünürlüğünde rahatça görüneceğinden emin olmalısınız. Sitenizi minimum 1024 x 768 ekran çözünürlüğünde rahat görünebilecek bir seviye de tasarlamalısınız. Sitenize giren ziyaretçilerin en çok hangi ekran çözünürlüklerini kullandıklarını görmek içinse Google Analytics'i kullanabilirsiniz.
- Temanız başta Internet Explorer olmak üzere tüm tarayıcılar da düzgün gözükmelidir.
- Arama motoru botlarının sitenizi daha iyi analiz edebilmesini sağlamak için, onlara özel olarak bazı eklentileri ve flash içerikleri kaldırabilirsiniz.
Sizde arkadaşlar bu konu hakkında atladığım ya da değerli gördüğünüz maddeleri yorum olarak belirtirseniz konuyu okuyacak arkadaşlarımız açısından daha faydalı olur.
Benzer Yazılar
Yorumlar (10)
Yorum yapabilmek için Giriş Yapmalısın!
Yine döktürmüşsün kardeşim helal olsun sana, yeni başlayanların ve bilmeyenlerin çok işine yarayacak bir döküman olmuş
Güzel konu yararlıda teşekkürler. :)
Her şey tamam da şu internet explorer uyumluluğunu bir türlü sağlayamıyorum :(
Sorun yaşadığınız sürümlere özel CSS dosyaları çalıştırarak bu sorununuzu halledebilirsiniz.
Çok yararlı olmuş, teşekkür ederim.
yararlı bir konu olmuş teşekkürler ::)
Teşekkürler
Son zamanlarda hiç kimse flash tasarımları önermiyor ve kullanmıyor :).
Bu bilgiler hala güncel mi? Yaşanan yenilikleri de içeriğe ekleyebilir misiniz? Yada yeni bir makale ile anlatabilir misiniz ?
Yazıları teknikler üzerinden zaman geçmesine rağmen yine de geçerlidir, ancak bu konu hakkında yakında yeni bir makale hazırlayabilirim.