Blogunuzda ki Teknik Detayları Optimize Edin

12 yıl önce

Gelişen web dünyasında sitelerin açılış hızları her geçen gün önemlerini arttırmaktadır. Artık hiç kimse bir siteye girip dakikalarca o sitenin açılmasını beklemiyor, bunun en büyük nedeni de internette çeşitliliğin artması. Örneğin bir arama sonucunda birinci sırada çıkıyorsunuz diyelim, eğer sitenizin açılma hızı çok yavaş ise insanlar her ne kadar ilk sırada çıksanızda sizin sitenizin açılmasını beklemeyecekler, sıralamalarda ki diğer sitelere bakacaklardır. Haliyle sitenizde geçirilen ortalama sürede büyük bir düşüş, hemen çıkma oranında ise büyük bir artış gözlemlenecektir.

Araştırmaların bize sunduğu sonuçlara göre bir sitenin açılış hızı; siteye duyulan güven, arama sıraları ve arama sıralarında ki sıçramalar üzerinde oldukça etkilidir.

Öncelikle arkadaşlar sitenizin hızı ve verimi konusunda emin olmalısınız. İnternette bunları ölçmenizi sağlayacak birçok araç vardır ancak içlerinden size en çok önerebileceğim Gtmetrix'dir. Gtmetrix servisi ile sitenizi sorguladığınızda sitenizin hız puanını gösteren sonuçlar size gözükecektir. Bu servisin en sevdiğim yanı ise sitenizi yavaşlatan unsurları ayrıntılı bir biçimde göstermesi ve bize çözüm yolunu da göstermesidir. Bu servise alternatif olarak kullanabileceğiniz Google Page Speed servisi vardır. Hemen hemen ikisinin sonuçları aynı çıkar ancak Google Page Speed servisi Gtmetrix kadar ayrıntılı değildir.

Eğer sitenizin hızı düşük çıkıyorsa sitenizde optimize etmeniz gereken yerler var demektir. Zaten sitenizi yavaşlatan faktörleri Gtmetrix servisi ile görebileceğinizden dolayı bunlara karşı önlemlerinizi alacaksınızdır. Ben yine de internet sitelerini yavaşlatan belli başlı faktörlerden ve çözüm yollarından bahsetmek istiyorum.

Tarayıcı Önbellekleme Kullanın

Genellikle çoğu webmasterın gerek Gtmetrix'de gerekse de çeşitli SEO analiz araçlarında karşılaştıkları en büyük sorunlardan biri de tarayıcı önbellekleme kullanımıdır. Kısaca tarayıcı önbelleklemeyi açıklamak gerekirse;  daha önceden girdiğimiz herhangi bir siteye tekrar girdiğinizde bir önceki girdiğimizde ki dosyaları görmemizdir. Bunu daha somut bir örnekle açıklamak gerekirse. Hemen hemen hepimizin temalarında jQuery dosyaları bulunuyor fakat bildiğimiz gibi bu dosyaların boyutları oldukça yüksektir ve hepsinin yüklenmesi bazen sitenin açılma hızını on saniyenin üzerine çıkarabilmektedir. İşte bu noktada devreye tarayıcı önbellekleme giriyor. Siteye bir kere giren kullanıcı o dosyaları bir kere sisteminde geçici bir klasöre yüklemiş oluyor, eğer bu kullanıcı sitenize daha sonradan tekrar girerse dosyaları tekrar yüklemek yerine sistemine kaydettiği o dosyaları görüntülüyor bu sayede de sitenin açılış hızında %80'e varan artışlar gözlemlenebiliyor.

Bu işlemi WordPress'de kolayca yapabileceğiniz bir eklenti mevcut. Eklentimizin adı W3 Total Cache, ancak eklentiyi daha önceden hiç kullanmadığım için kullanımı hakkında yardımcı olamayacağım.

CDN Kullanın

Şimdi bu CDN ne diyebilirsiniz, çünkü bir çok blogda bahsedilen bir konu değildir ancak sizi başarıya götürecek çok önemli bir faktördür. CDN sistemi özellikle de uluslararası projeler için daha yararlıdır. CDN sitenizde ki resim, jacascript, CSS gibi içeriklerinizi koyabileceğiniz bir nevi depolama alanıdır. Siteniz açılırken bu dosyaları ise kendi sunucunuz yerine bir CDN servisi üzerinde sitenize yüklersiniz. Size sağlayacağı avantaj ise, bu işlemin tarayıcıların paralel indirme yapmasını sağlamasıdır. Yani sayfalarınız aşırı hızlı yüklenirler. Kullandığınız CDN servisi eğer dosya sıkıştırma sistemlerini de kullanıyorsa sitenizin açılma hızı milisaniyelere kadar düşebilir.

İkinci büyük yararı ise bu CDN servislerinin dünyanın her yerinde sunucularının bulunması. Mesela Türkiye lokasyonlu bir siteye New York'tan bağlanan birisi sitenizi çok yavaş açacaktır, çünkü öncelikle sitenize bağlanma isteğinin New York'tan ülkemize gelip, yanıtın geri dönmesi gerekir ki arada ki mesafeyi de hesaba katınca bu işlem gerçekten uzun sürmektedir. Ancak eğer bir CDN servisi kullanırsanız New York'tan sitenize bağlanmak isteyen birisi CDN servisinin New York üzerinde ki sunucusu üzerinden sitenizde ki dosyaları çekeceğinden dolayı sitenize ilk duruma göre katlarca daha hızlı bağlanacaktır.

Genellikle bu kullanımlar Facebook, Twitter, Google gibi büyük siteler başta olmak üzere neredeyse tüm uluslararası projelerde kullanılıyor. CDN sistemini bulut sistemi olarakta düşünebilirsiniz.

Sıkıştırılmış Resimler Kullanın

Sitenizde ki resimleri optimize etmek, sitenizin hızı açısından çok önemli bir etkendir. Özellikle de bir sitede bulunan en yüksek boyutlu dosyaların genellikle resimler olduğunu düşünürsek, bu resimlerin boyutlarının küçültülmesinin sitelere sağlayacağı gözle görülür artışı da göz ardı edemeyiz. Bildiğiniz gibi arkadaşlar yaptığım temalarda SEO uyumluluğu ve hız konularına çok dikkat ederim, yaptığım temalarda ki resim optimizasyonlarını yaptığımda yazının başında belirttiğim servislerde en az 20 puanlık bir artık görmekteyim. Buradan resim optimizasyonunun önemini anlamışsınızdır zaten.

CSS Sprite oldukça önemli bir resim sıkıştırma yöntemidir, onlarca resmi boyutu hepsinin toplamına göre çok düşük kalan bir resimde toplarsınız ve siteniz açıldığında onlarca resmi sorgulamak yerine sadece tek bir resmi sorgular. 

Bir diğer yöntem ise sitelerinize eklediğiniz resimleri (genellikle öne çıkarılmış görseller) bir resim sıkıştırma aracı ile boyutunu düşürerek sitenize eklemelisiniz. Zaten bu konuda büyük ihtimalle Gtmetrix sizi uyaracaktır. Gtmetrix'in en sevdiğim yanlarından biride optimize etmemizi istediği resimleri, otomatik olarak optimize edip bize sunmasıdır bu sayede hiçbir program indirmeden resimlerimizi optimize etmiş oluyoruz.

Yorumlar (14)

  1. Berkay Gökçe dedi ki:

    Teşekkürler Burak.

  2. Burak Şahin dedi ki:

    Paylaşım güzel olmuş ama bir kaç sorum olacak.
    CDN’nin sitesini yazmamışsınız onu verirmisiniz,
    GTmetrix’de resimleri, js’leri ve css’leri optimize edersek dosyalarda bozulma olur mu ?

  3. Sesli dedi ki:

    Hocam, Bu resimleri başka sitelere mi yükleyecez yoksa, Kendi sitemize yüklediğimiz o sitelere mi yüklenecek tam olarak anlamadım bişi.

  4. Sesli chat dedi ki:

    Peki hocam optimizeyi sizin yapmanız mümkün mü fiyat alabilirmiyim eğer düşünceniz varsa?

  5. Veysel dedi ki:

    CND Yi bilmiyordum yaralı yazı olmuş. Kullanacağım :)

  6. CDN gerçekten çok önemli. Özellikle günümüzde bol bol resim paylaşan bloglar çoğaldı. Ziyaretçi siteye girmek için çok bekliyordu. İşte buna yeni çözüm : CDN :).

  7. Oyun hataları dedi ki:

    Şu tarayıcı ön bellekleme işini hala yapamadım herhalde server de bir ayar varmış onun açık olması gerekiyormuş.

  8. Rüya Sözlüğü dedi ki:

    Teşekkürler