Penguen Güncellemesi Sonrası Zararlı Backlinklerin Tespit Edilmesi

11 yıl önce

Geçtiğimiz aylara kadar sitelerimizi üst sıralara çıkartmak için sürekli backlinkler elde etme peşinde yırtınır dururduk, ancak son gelen Penguin güncellemeleri ile birlikte aslında doğru olarak bildiğimiz birçok SEO yöntemi sitelerimize zarar vermeye başladı. Şuan da sitelerimize en büyük zarar veren faktörlerden bir tanesi de geçmişte aldığımız backlinklerdir.

Her ne kadar geçtiğimiz zaman dilimlerinde blog backlink, forum backlink, footer backlink, wiki backlink vb. gibi bize yarar sağlayan backlink türleri olsa da artık bu backlink türlerinin bize sağladığı yararlar, zararlarından azdır. Son gelen güncellemelerle birlikte birçok backlink türü değerini yitirmekle beraber, bu backlinklerin sahiplerine oldukça fazla zarar vermeye başlamışlardır.

Bizim burada ki asıl sorunumuz ise geçtiğimiz dönemlerde bize yarar sağladığını düşünerek aldığımız bu çeşitlerde ki backlinklerin artık bize yarar yerine zarar sağlaması nedeniyle onlardan kurtulmamız gerekmesidir. Ancak geçmişte aldığımız binlerce backlink içinden şuan da bize hangilerinin zarar verip, hangilerinin zarar vermediğini anlamak oldukça zordur.

google-seo

Tam bu nokta da ise geçtiğimiz aylarda SEOZEO üzerinde okuduğum bir makale de karşılaştığım Netpeak Checker isimli program bize yardımcı olacaktır. Bu program sayesinde aldığımız backlinklerin tümünü onlarca filtreden geçirebiliyoruz. Daha sonra ise istediğimiz kriterlere uygun olmayan backlinkleri tespit edip, Google’ın henüz yeni sayılabilecek olan bağlantıları reddetme aracı sayesinde bu backlinklerden kurtulacağız.

Bize zarar veren backlinkleri bulabilmek için öncelikle elimizde sitemizin sahip olduğu backlinkleri listeleyen bir liste olması gerekiyor. Bu listeyi ise en doğru şekilde, bize tüm bu çileleri yaşatan :) Google’ın kendi Webmaster Araçları servisinden alacağız. Bu listeyi nasıl elde edebileceğinizi göstermek adına bir video oluşturdum, videoyu izleyerek sizde kendi sahip olduğunuz backlinklerin listesine sahip olabilirsiniz.

Bu videoyu da izledikten sonra artık backlink listenizi de oluşturduğunuza göre gelelim bu backlinkler arasından kaliteliler ile kalitesizleri ayırt etmeye.

Öncelikle arkadaşlar bize backlinklerimizi analiz etme konusunda büyük yarar sağlayacak olan Netpeak Checker programını buraya tıklayarak, açılan sayfadan indirin ve kurulumunu yapın. Programın yapacağı onlarca analizin hangi konularda olacağına ise az önce girdiğiniz sayfanın alt taraflarında ki listeden ulaşabilirsiniz. Programı ilk açtığınız zaman karşınıza bir üyelik formu gelebilir, bu forma adınızı ve mail adresinizi yazarsanız programın aktivasyon kodu ücretsiz olarak mail adresinize gelecektir. Aktivasyon kodu “gereksiz” klasörüne gelmiş olabilir.

netpeak-checker-box

Şimdi gelelim bu program aracılığı ile yapabileceğimiz analizlerlere. Öncelikle arkadaşlar programı açıyoruz, göreceğiniz gibi karşınıza gayet basit ve kullanışlı bir arayüz gelecek.

Programı açtıktan sonra öncelikle programın sol üst kısmında bulunan “load” butonuna tıklıyoruz. Daha sonra açılan pencerede yine sol üst kısımda bulunan ikona tıklayarak az önce oluşturduğumuz backlink listemizi seçiyoruz, daha sonra da “save” tuşuna basıyoruz.

backlinkanaliz1

Böylelikle elimizde ki listeyi programa aktarmış oluyoruz. Öncelikle görebileceğiniz gibi program sayesinde backlink aldığınız domainleri onlarca kritere göre sorgulatabileceksiniz.

Sorgulamalara başlamadan önce programın alt kısmında yer alan “Threads” değerini 30 yapmanızı ve mümkünde ayarlar kısmından da proxy ayarlarınızı yapmanızı öneririm.

Son olarak da sol tarafta bulunan “Parameters” alanından backlinkleri sorgulatmak istediğiniz değerleri seçmenizi öneririm. Varsayılan olarak hepsi seçili gelecektir ancak bazı kriterlerin domainlerin değerini belirlemede etkili olmayacağını belirtmek isterim.

Benim tavsiyem ilgili kısımdan PR, Server Country, SEOmoz Page Authority, SEOmoz Domain Authority, mozRank, mozTrust, Alexa Rank, Alexa Rank Local değerlerini seçmeniz. Daha sonra aldığımız backlinkleri filtrelere sokarken bu değerler bize daha verimli kararlar verdirtiyor.

Size uygun olan değerleri seçtikten sonra artık backlinklerimizi analiz etmeye başlayabiliriz, bunun için programın sağ alt tarafında yer alan Start Check butonuna tıklamamız yeterli, daha sonra program analizleri yapmaya başlayacaktır, bu sırada ise ilerlemeleri size yüzde olarak gösterecektir.

backlinkanaliz2

Sorgulama bittikten sonra ise bizim için asıl önemli olan kısma gelmiş oluyoruz. Artık backlink aldığımız siteleri kendi belirlediğimiz filtrelere sokacağız. Filtre kısmını açmak için programın sol alt kısmında yer alan “Filters” yazısının üstüne çift tıklamanız yeterli olacaktır, daha sonra aynı şekilde “History” alanına tıklayarak o alanı da kapatabilirsiniz.

backlinkanaliz3

Gördüğünüz gibi filtreleme alanı karşımıza çıktı arkadaşlar şimdi buradan kendi filtreleme değerlerimizi oluşturacağız. Örneğin elimizde ki listede Alexa değeri 1.000.000 üzerinde olan domainlerin kalmasını istiyorsanız aşağıda ki gibi bir seçim yapmalısınız.

backlinkanaliz4

Şimdi de Alexa Local değeri 5.000 üzerinde olan domainleri listemizde tutalım. 5.000’in altında olanlar ise listeden silineceklerdir.

backlinkanaliz5

Pagerank değeri 1’in altında olan yani 0 veya hiç değeri olmayan domainleri de listemizde tutalım. Diğer değerleri ise listeden sildirelim.

backlinkanaliz6

Şimdi de mozRank ve mozTrust değerleri 5’in altında olan domainleri listemizde tutalım. Bu değerleri 5’in üstünde olan domainler listeden silineceklerdir.

backlinkanaliz7 backlinkanaliz8

Son olarak da SEOmoz Page Authority ve SEOmoz Domain Authority değerleri 50’in altında olan domainleri listemizde tutalım, bu değerlerin üzerinde olan domainler de listeden silineceklerdir.

backlinkanaliz9 backlinkanaliz10

Bu filtreleri yanlarında ki + simgelerine tıklayarak aktif hale getirebilirsiniz, benim önerim bu filtreleri kullanmanızdır. Tüm bu filtreleri kullandıktan sonra elimizde kalan domain listesi, bize zararı dokunabilecek domainlerin yer aldığı listedir.

Elbette filtreleri kendinize göre daha esnek hale getirebilirsiniz ancak benim önerdiğim filtreler bunlardır.

Belirlediğiniz filtreleri uyguladıktan sonra oluşan listeyi kaydetmek için üst tarafta ki “Export” butonunu kullanabilirsiniz.

backlinkanaliz11

Aslında program hakkında size fazla bilgi veremedim arkadaşlar ancak kurcalayarak geriye kalan özelliklerini de keşfedebilirsiniz.

Penguen güncellemesi ile birlikte artık backlink kavramında bazı değişikliklere gidilmiş olmakla beraber, kalitesiz birçok siteden aldığımız backlinklerse bize oldukça fazla zarar vermeye başladı. Az önce anlattığım yöntem ile size zarar vermesi muhtemel olan backlinkleri belirleyebilirsiniz, daha sonra ise geriye sadece bunlardan kurtulmak kalıyor.

İşte o kısmı da önümüzde ki makale de anlatmayı düşünüyorum. Artık o makalenin zamanını da sizden gelecek yorumlar belirleyecek :)

Yorumlar (11)

  1. Volkan Akpınar dedi ki:

    Harika bir paylaşım olmuş gerçekten, herkese yorum yaptık bir dünya zararlı backlink geldi bunlardan kurtulmak lazım tabi ki, anlatım harika olmuş gerçekten, google ana güncellemeyi yapsın’da nasibimize ne düşecek bakalım ona göre bu konuyu bir daha ziyaret edebilirim belki :)

  2. Yusuf KARAASLAN dedi ki:

    Öncelikle yazı için eline sağlık gerçektende yararlı bir yazı olmuş.Eğer bu backlinklerden kurtulamassak biz bu penguenden çok çekeriz.

  3. Engin dedi ki:

    Merhaba
    Yazıya ve siteye Google yardım forumundan ulaştım benimde sitem aramlardan yok konu ismini arasam dahi sitem aramalarda çıkmıyor. Alakasız siteleri çıkarıyor benim site yine yok bakalım bu yöntemi deneyeceğim.

  4. AFo dedi ki:

    kardeşim bu ilk video nie gizli ya açsan da baksam. gayet güzel paylşaım

  5. Plastik Tabure dedi ki:

    Paylaşım için teşekkürler

  6. saksı dedi ki:

    teşekkürler çok güzel bir paylaşım

  7. Şahabettin dedi ki:

    ellerine sağlık oldukça açıklayıcı olmuş. Ancak google webmaster tools da bütün backlinkeri göremiyoruz.

  8. poyraz dedi ki:

    Harika bir yazı olmuş, teşekkürler.Yakın zamanda deneyeceğim.

  9. kerem dedi ki:

    burak, all in seo pack ayarları nasıl olmalı ve post içerisinde keywords ya da description kısımlarının nasıl olması gerektiği ile ilgili bir makale yazar mısınız ?