Link İnşaasında Kullanılabilecek 18 Farklı Yöntem ve Kullanımları

11 yıl önce

link-inşaası

Her ne kadar son gelen güncellemeler ile site dışı SEO'nun değeri gitgide azalsa da hala alınan backlinklerin arama sonuçlarına doğrudan etki ettiğini görebiliyoruz. Genellikle profesyonel SEO pazarlamacıları ve uzmanları tarafından kullanılan link inşaaları, bu kişilerin çalışma yaptıkları siteleri adeta kanatlandırıyor.

Link inşaası ya da diğer adıyla link wheel çalışmaları sitelerinizi güvenle üst sıralara taşımanız konusunda size çok fayda sağlayacaktır. Bu yazımda ise sizlere link inşaasında kullanabileceğiniz 18 farklı link (backlink) kazanma türünden bahsedeceğim.

  • Forum Gönderileri – Link ağı kurmada fazla kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Öncelikle yükselmek istediğiniz anahtar kelime ile alakalı aktif bir forum bulunur. Daha sonra üyenin imza alanından sitenize link verilir ve ilgili forumda konu ve mesaj yazmaya başlanılır. 
  • Sosyal İmleme – Digg, Reddit, Delicious ve StumbleUpon gibi servisler kullanılarak imlemeler yapılır. Sosyal imlemeler oldukça büyük bir hit kaynağı oluşturmaktadır. Doğru kullanımlarında sıralamalarda oldukça fazla yükseliş meydana getirebiliyorlar.
  • Sosyal Medya – Şüphesiz Google +, Facebook ve Twitter gibi sosyal ağlardan elde edeceğiniz backlinklerin değerlerini de göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle de yapılan araştırmalara göre Google Plus'dan alacağınız backlinklerin değerinin diğer iki sosyal ağ sitesinden aldığınız backlinklerin değerinden yaklaşık iki kat fazla olduğu belirlenmiştir.

    Bu sosyal ağlarda sitenize ait hesaplar açtıktan sonra tamamen organik takipçiler edinmeye başlamalısınız. Şuan da 3 sosyal ağda da kullanılan hashtag sistemi sayesinde birçok takipçi elde edebilirsiniz. Unutmayın ki bu sosyal ağlarda paylaştığınız yazıları ne kadar çok kişi beğenir/paylaşır, ne kadar aktif kullanıcı hesaplarınızı takip ederse bu sosyal ağlardan alacağınız backlinklerin değeri de ona göre artar.

  • Ziyaretçi Mesajları – Kendi içeriğinizle uyumlu olan blogların ziyaretçi defteleri kısımlarından alabileceğiniz linklerin de size katkısı oldukça fazla olacaktır. Profesyoneller tarafından oldukça fazla tercih edilen ve yararı fazla olan bir backlink türüdür. Backlink alacağınız kısmın illa bir ziyaretçi defteri olması gerekmez, bazı siteler de teşekkür bölümleri de yer almaktadır.
  • Link Yemleri – Genellikle sitenizden alıntı yapılan bir içeriğin altında kaynak linkinizin bulunduğunda elde ettiğiniz backlink türüdür. Yazdığınız bir yazının insanlar tarafından alıntı yapılarak paylaşılması sizin değerinizi daha fazla artıracaktır, üstelik alıntı yapılan yazıdan orjinal yazıya link varsa bunun size katkısı daha fazla olacaktır. İlla bir yazınızın kopyalanmasına gerek yok, bir blog arkadaşınız yazısında sizin adınızı yazarken de size link verdiyse yine bu backlink türünden elde etmiş olursunuz.

    Bu tür backlinkleri başlangıçta pek fazla elde edemezsiniz, çünkü yazılarınızın yaygınlaşıp değer kazanması biraz zaman alabilir ancak bu işlemi elle yapmakta mümkün. Kendi açacağınız kaliteli paravan bloglar üzerinden asıl blogunuzda ki yazıları kaynak belirterek paylaşırsanız bu backlink türünden elde edebilirsiniz.

  • Diğer Bağlantılar – Ülkemizde pek olacağını düşünmesem de bu backlink türünü de yazı da belirtmek istedim. Öncelikle kendinizle aynı sektörde ki bir rakibinize link çıkışı yaparsınız ve rakibinizin bunu görüp size karşılık vermesini beklersiniz. Tabi bu durum size başlangıçta komik gelebilir ancak yabancı ülkeler de böyle yürüyen karşılıklı çıkar ilişkileri de bulunmakta. Haa bir de bu tür bağlantı çıkışları yapmaktan çekinmeyin, ne de olsa sektörünüzde ki bir siteye link çıkışı yapıyorsunuz.
  • Link Değişimleri – Aslında herkesin bildiği bir yöntemdir link değişimleri. Bilmeyenler için açıklamak gerekirse link değişimi iki blog sahibinin karşılıklı olarak bloglarında diğer blog sahibinin linklerini yayınlamasıdır. Şimdi soracaksınızdır üstte ki diğer bağlantılar türünden farkı nedir diye. Öncelikle link değişimleri yapacağınız blogların içerikleri benzer olmak zorunda değildir, diğer yandan link değişimlerinde linkler her sayfada görülürken diğer bağlantı türünde sadece anasayfada görülebiliyorlar. Link değişimlerinde blogların linkleri karşılıklı olarak eş zamanlı eklendiği için faydası pek görülmeyebilir ancak diğer bağlantı türünde linkler birkaç ayı bulan aralarla eklenebilirler.
  • Link Dizinleri – Link dizinleri de backlink kazanabileceğiniz güzel ortamlardan birisidir. İçlerinde en büyük örnek DMOZ'dur. Şuan da internette kaliteli dizin pek bulamazsınız ancak bulabildiğiniz kaliteli dizinlerinde faydasını fazlasıyla göreceksinizdir.
  • Ücretsiz Temalar – Üretilmesi biraz zor ancak sonuçları mükemmel olan bir backlink türüdür. Kısaca WordPress, Joomla, Drupal gibi yaygın sistemlerde kullanılabilecek şekilde hazırladığınız temaları ücretsiz dağıtmanızla beraber, o temalara eklediğiniz linklerden kazanacağınız backlink türüdür. Üretilmesi biraz zor dedim çünkü temaları kendiniz üretmeye kalkışırsanız bayağı bir şeyler öğrenmeniz gerekecek, bunun yerine temaları ücretli olarak başkalarına hazırlatabilirsiniz. Eğer WordPress tema yaptırmak isterseniz az önceki linki bir ziyaret etmenizi öneririm :)
  • WordPress Eklentileri – WordPress eklentileri sayesinde kazanacağınız backlink türleri ile müthiş bir patlama yaşayabilirsiniz. Temalardan farklı olarak eklentiler sayesinde kazanacağınız linkler eklentinin kullanımına göre sitenin birçok yerinde yer alabilir ancak temalardan alacağınız linkler genellikle footer bölümlerinde yer almaktadır.
  • Yarışmalar – Çevremizde de sık sık backlink kazanmak uğruna uygulanan bir yöntemdir. Bu gibi çekilişlerde, çekilişe katılmak isteyenlerden belirli linklerin sosyal medya üzerinde paylaşılması ve bloglar üzerinde yazılacak yazılarda kullanılması istenilir. Bu sayede aktif onlarca sosyal hesaptan ve blogtan linkler kazanılır. Bu linklerin değeri ise oldukça yüksektir ;)
  • Blog Ağları – Birbirine linklerle bağladığınız bloglar sayesinde çok verimli bir blog ağı oluşturabilirsiniz. Öncelikle elinizde birkaç tane kaliteli paravan blog olması lazım, daha sonra bu paravan blogları birbiri ile bağlayacaksınız, son olarak da isteğinize göre ya hepsinden ana domaine ya da içlerinden en iyi olandan ana domaine link çıkışları yapacaksınız.
  • Ücretli İncelemeler – Eğer elinizde ürün satışı yaptığınız bir site varsa, satış yaptığınız ürünleri alanında ki lider bloglara ücret karşılığı inceletmenizi öneririm. Bu sayede hem bir tanıtım yazısı elde etmiş olacaksınız, hem de güvenilir yazıdan birçok müşteri kazanacaksınız. Bu yazılardan alacağınız linklerin aktif tıklanma sayısı fazla olacağından verimi de yüksek olacaktır.
  • Hediyeler – Belirli kişilere hediyeler dağıtabilirsiniz, mesela blogunuza en çok yorum yapan kişilere. Bu sayede hediyelerini teslim alan kişiler sitelerinde size bir teşekkür mesajı yazacaklardır. Böylelikle yine bir yazı içerisinde aktif bir link kazanmış olacaksınız.
  • Anı Takip Edin  – İnsanların merak ettiği, güncel konularda yazılar yazın. Bu sayede sitenize gelen birçok kullanıcı yazılarınızı sosyal medya veya daha değişik platformalarda paylaşır. Konunun güncel olmasından dolayı linklerin tıklanma oranı eskisine göre daha yüksek olacağından buradan gelecek linklerin de değeri oldukça fazla olacaktır.
  • Web 2.0 – Bu backlink türünün siteye katkısı çok büyüktür. Özellikle de Web 2.0 sitelerinden açacağınız domainizle benzer içeriğe sahip paravan sayfalar sayesinde çok büyük yükselmeler sağlayabilirsiniz.
  • Konuk Yazarlıklar – Pek fazla kullanılmayan ama getirisi yüksek bir backlink türüdür. Herhangi bir bloga konuk olarak yazacağınız bir makaleden alacağınız linkler sizi üst seviyelere taşıyabilir. Bir tanıtım yazısından kazandığınız linkin değeri neyse, konuk yazarlık sistemi sayesinde de aynı ölçüde değerli linkler elde edebilirsiniz. İşin ilginç olan yanı ise bu yöntemle alacağınız linklere hiçbir ücret ödemiyorsunuz.

soru

Benim yazacaklarım bu yazı için bu kadar arkadaşlar, son olarak size sormak istediğim bir soru var.

– Siz bu yöntemlerden en fazla hangisini kullandınız, en fazla verimi hangisinde aldınız?

Şahsi cevabım: Backlinklerimin çoğunluğunu ücretsiz dağıttığım temalardan kazandım, bu sayede başka hiçbir backlink türüyle uğraşmadan rekabetli kelimelerde ilk sıraya yerleştiğim dönemler oldu.

Yorumlar (15)

  1. Furkan LEBA dedi ki:

    Öncelikle böylesine geniş kapsamlı bir makale yazdığın için teşekkürler,emeğine sağlık.
    Sosyal Medya ve imleme siteleri doğru kullanıldığında en büyük güçtür.Çoğu sitemde genellikle şu sistemi kullanırım;
    6 Adet Paravan Site
    Sektör ile alakalı forumlarda tanıtım.
    Düzenli ve kontrollü biçimde imleme işlemi.
    Çekilişler.

    Ücretsiz tema ile backlink kazanma yoluda çok iyi bir yol özellikle senin tasarımların gibi tasarımlar için bu link fazlasıyla değiyor haliyle siten hak ettiği değerlere ulaşıyor.

    Tüm bunların dışında bilinmeyen backlink kaynaklarını bulmanız sizlere backlinkte çeşitlilik açısından çok daha fazla zenginlik katacaktır.

  2. Yalcın guler dedi ki:

    vallah 5 tanesini bilmiyordum . sagolasın kardesim yararlı olacak benim icin ;

  3. Enes dedi ki:

    sağol hocam aradığım bir makaleydi eline sağlık.

  4. Doğaç dedi ki:

    Google Plus Demişsiniz Dikkatimi Çekti benim google plus’um var şimdi işte profilim var birde blogum blogumda birşey paylaşınca google plus profilimdede paylaşıyor fakat alexadan backlinke baktığımda yok.

    https://plus.google.com/103239037938136412266/posts?hl=tr

    Bakın oyunustam.blogspot.com linkleri var. (yenide değil eski paylaşımlar onlar)

    Siz yazıncada ForumDLL yi Paylaştım işlermi backlink Olarak ?

  5. Özellikle ücretsiz temalarda çok bulunuyor.Footerdaki link bedavaya geliyor.Tasarımdan anlasam tema yapcam da ben hazırcıyım :D

  6. Vale Adamlar dedi ki:

    Teşekkürler burak güzel bilgiler sunmuşsun.

  7. İsmail Bayram dedi ki:

    Güzel bir makale olmuş teşekkürler. SEO ile ilgilenebilsem çok güzel olacak ama vakit olmuyor + zor geliyor.

  8. Volkan Akpınar dedi ki:

    Teşekkürler Burak güzel bir doküman olmuş gerçekten sende yazmasan böyle şeyleri arayıpta okuyacağım yok teşekkürler :)

  9. Tilkii dedi ki:

    Baya iyi ele almıssınız benim görmediğim şeyler var, teşekkürler.

  10. firmasayfalarim dedi ki:

    kardeş bilgiler için tşkler

  11. Taner Aksoy dedi ki:

    Oldukça geniş bir yazı olmuş bilinmeyen değil de uygulanmaya pek çok yöntemi anlatmışsın sanırım en iyilerinden bir tanesi de ücretsiz wordpress temayı dağıtmak tabi ki uygun bir köşesine backlink’ini ekleyip :)

  12. kalbimiver dedi ki:

    Forum Gönderileri ve sosyal medayayı kullanmaktayım faydasını da görmekteyim

  13. Sefa dedi ki:

    Güzel açıklamalar teşekkürler

  14. Plastik Tabure dedi ki:

    güzel paylaşım