WordPress Kurulumundan Sonra Yapılması Gerekenler

12 yıl önce

İlk defa WordPress kuran tüm acemi webmasterların aklında "Wordpress'i kurdum peki ya şimdi ne yapacağım?" gibisinden bir soru var.Aslında bakarsanız ben dahil birçok webmaster , forumlarda veya başka platformlarda acemi webmasterin hangi CMS sistemini kullanayım sorusuna hep WordPress cevabını veriyoruz ne yazık ki bu arkadaşlara sadece WordPress kurmaları gerektiğini söyleyip lafı bitiriyoruz ancak kimse de WordPress'i kur daha sonra şunları şunları yap gibisinden öneride bulunmuyor , bulunan olsa da arada bir iki kişi oluyor.Bende yeni webmaster arkadaşlarımızı bilgilendirmek amacıyla WordPress kurulumundan sonra neler yapılması gerektiğini anlatacağım.Daha doğrusu bazı tavsiyelerde bulunacağım.

Kalıcı Bağlantılarınızı Yapılandırın

Sitenizi açtığınızda ilk düzeltmeniz gereken kalıcı bağlantılarınızdır , eğer arama motorları tarafından sitenizin sevilmesini istiyorsanız kalıcı bağlantı ayarlarınızı arama motorlarına uygun ayarlamanız gerekiyor.

kalicibaglanti

Kalıcı bağlantı ayarlarınızı arama motorlarının sevdiği bir yapıya getirmelisiniz.Bunun için WordPress'de özel yapı seçeneğini seçip gerekli değer kısmına /%postname% veya /%postname%.html yazmanızı öneririm.Bu iki yapıda arama motorlarının sevdiği tarzdadır.

Genel Ayarları Yapılandırın

Genel ayarlar sayfasından siteniz için bir başlık ve slogan girmeyi unutmayın.Zaten bu başlık ve sloganı WordPress'i kurarken girmiş olmanız lazım ancak yine de bu sayfadan tekrar ayarlayın.Daha sonra aynı sayfadan tarih , saat , saat dilimi , mail adresi ve kayıt olayının olup olmayacağını belirleyen ayarlamaları yapınız.

Yazma Ayarlarını Yapılandırın

Yazma ayarları sayfasından öncelikle varsayılan kategori ve bağlantı kategorisini belirlemelisiniz.Ardından hemen üstünde ki biçimlendirme ayarlarını yapınız.Size tavsiyen gülücükleri grafiklere çevirme seçeneğini aktif etmemeniz.Çünkü çok fazla görüntü kirliliği yaratıyorlar ve çoğu temada satır araları uygun boyutlarda olmadığından kaymaya neden olabiliyorlar.Eğer sitenize telefondan içerik eklemeyi düşünüyorsanız "E-posta ile yazma" ve "Uzaktan yayımlama" ayarlarını yapınız.Son olarak da servisleri güncelle kısmında ki kutucuğa birkaç tane ping adresi girerek sitenize gelecekte ekleyeceğiniz yazıların hızlı indexlenmesini sağlayabilirsiniz.

Okunma Ayarlarını Yapılandırın

Okunma ayarları sayfasında aslında ayarlamanız gereken fazla bir ayar yok ancak en fazla gösterilecek blog sayfası adetini 5 yaparak anasayfa da 5 tane yazı göstermeniz gerekebilir.Çünkü daha fazlası anasayfayı çirkin gösterebiliyor.

Tartışma Ayarlarını Yapılandırın

Tartışma ayarları sayfasından yapmanız gereken birçok ayar bulunuyor.Burada ki ayarların hepsi yorumlarla ilgilidir aslında.Burada ki maddeleri tek tek okuyup kendi isteğinize göre ayarlamaları yapmalısınız.Ancak bir yönetici her zaman yorumu onaylamalı seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

Ortam Ayarlarını Yapılandırın

Burada yapmanız gereken ayarların resimlerin boyutlarını belirlemektir.İsterseniz bu sayfadan dosyalarınızı yükleyeceğiniz bir klasör belirleyebilirsiniz.Diğer yandan temanıza uygun olarak maksimum ve minimum görsel boyutlarını ayarlayabilirsiniz.

Bundan sonra gizlilik ayarları sayfasına girebilirsiniz fakat orada ayarlamanız gereken bir yer bulunmuyor.

Tema Seçimimizi Yapalım

Yukarıda ki tüm ayarlamaları yaptıktan sonra sıra geldi asıl önemli ayarlara.Sitemizi daha yeni kurduğumuzdan sitemiz henüz index almamıştır.Birkaç saat veya birkaç gün boyunca da index alamayacaktır bizde bu zaman sitemizi en iyi hale getirmeliyiz.Bu yüzden öncelikle sitemize güzel bir tema seçmeliyiz ancak güzel bir tema deyip de hatalarla dolu veya güncellikten uzak kalmış temalar seçmemelisiniz.Mutlaka SEO uyumlu , benzer yazılar vb. gibi gibi özellikleri içerisinde barındıran bir tema seçmelisiniz.Ancak ne yazık ki ülkemizde gerçekten SEO uyumlu deyip önerebileceğimiz tema sayısı iki elin parmak sayısını zor geçiyor.Bu yüzden seçeceğiniz tema konusunda çok temkinli olmalısınız.Size kendi yaptığım temalar arasından önerebileceğim temalarım baharat v1 , burakisci v3 ve sipsi temalarıdır.Diğer yandan seçeceğiniz temanın sağlam bir paneli olmasına dikkat etmelisiniz.Sonuçta yeni bir webmaster olduğunuzdan pek bir kodlama bilginizin olacağını düşünmüyorum ancak ayrıntılı bir tema paneli olan bir tema seçimi sizi birçok sıkıntıdan kurtaracaktır.

All in One SEO Eklentisini Kurun

WordPress'i diğer CMS sistemlerininden ayıran önemli özelliklerden birisi de binlerce eklenti desteği olmasındır bu binlerce eklentinin arasında da yüzlerce SEO eklentisi bulunuyor ancak içlerinden en popüler olanı hiç şüphesiz All in One SEO eklentisi.

allinoneseo

Eklentiyi kurup ayarlamaları kendinize göre yapmalısınız.Eklentinin kullanımı hakkında daha önceden bu yazımızda bilgi vermiştik , yazımızı okuyarak eklentinin kullanımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Site Haritanızı Oluşturun

Sitenizin SEO optimizasyonu için olmazsa olmaz bir site haritası oluşturmalısınız.Site haritaları sitenizi hem arama motorlarının gözünde yükseltir hemde yazılarınızın daha hızlı indexlenmesini sağlar.Önceki paragraflarda WordPress'in binlerce eklenti desteği olduğundan bahsetmiştik.Elbette site haritası oluşturma konusunda da onlarca eklenti bulunabiliyor ve her zaman ki gibi kendi öne çıkarmış bir eklenti bulunuyor.Eklentimizin adı "Google XML Sitemaps".Bu eklenti hakkında detaylı bilgiyi daha önce ki yazılarımızda vermiştik.Burada ki yazımızı okuyarak eklenti ve kullanımı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Akismet Eklentisini Aktifleştirin

Son olarak kullanmanız gereken eklentilerden bir tanesi de sitenize gelecekte gelecek olan spam yorumları sizin yerinize bir sayfada topluyor.Özellikle günde 60-70 tane spam yorum aldığınızda önemini anlayacağınız bir eklenti.

Hakkımda Sayfası Oluşturun

Henüz siteniz yeni olduğundan ve hatta daha henüz index almadığından kimse sitenizi tanımayacaktır ancak zaman içerisinde insanlar sitenize girmeye başladığında sizin kim olduğunuzu merak edeceklerdir.İşte insanların bu meraklarını gidebilmeniz için bir hakkımda sayfası oluşturmanız gerekiyor.

Sitenize Bir Sayaç Ekleyin

Sitenize gelecek ziyaretçileri takip etmek , gelecek için ayrıntılı analizler yapmak ve hedeflerinizi daha doğru belirleyebilmeniz için sitenize bir sayaç eklemelisiniz.Sizlere önerebileceğim ve tamamen bizlere ayrıntılı istatistikler sunan Google Analytics servisidir.Bu servisi kullanmanızı öneririm.Bu servis ve kullanımı hakkında ki bilgileri daha önce yazdığım bu yazıda bulabilirsiniz.

Sitenizi Google Webmaster Araçlarına Ekleyin

Son olarak arkadaşlar sitenizi hem indexletmek hem de Google'da tanıtmak için webmaster araçlarına ekleyin.Bu sayede siteniz daha çabuk index alacaktır.Diğer yandan Google'ın sitenizde bulduğu hatalardan bu servis sayesinde haberdar olabiliyorsunuz.Ayrıca site haritanızı da bu servise eklemelisiniz.

Site İçi SEO'ya Önem Verin

Özellikle yeni açılmış siteler için site içi SEO oldukça önemlidir.Yeni açılmış siteler pek fazla site dışı SEO yapamayacağından dolayı ve Google'ın gözünde iyi bir izlenim bırakmak amacıyla site içi SEO'ya önem vermelidirler.Yeni web sitelerine SEO konusunda tavsiyelerde bulunduğum bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim.

Birkaç Backlink Alın

Yeni açılan sitelerin birden bire SEO yapması arama motorları tarafından hiç hoş karşılanmazlar.Ancak yine de sitenizi hafif bir şekilde ön plana çıkarmalısınız.Bunun için arkadaşlar sitenizi açtığınız ancak itibaren ilk bir ay boyunca çok az sayıda backlink almalısınız günde 1-2 tane backlink size yeterli olacaktır ve bu backlinklerin nofollow olmasını öneririm.Sitenizi açar açmaz dofollow linkler almak arama motorlarının size karşı olan tavırlarını olumsuz etkileyecektir.


Şimdilik arkadaşlar yüzeysel olarak söyleyebileceklerim bunlar arkadaşlar.Arada unuttuğum birkaç şey olabilir.Eklemek istediklerinizi yorum olarak belirtirseniz daha geniş bir bilgi arşivi oluşturabiliriz.Soru ve önerilerinizi yorum olarak belirtirseniz sevinirim.

Yorumlar (20)

  1. Taner AKSOY dedi ki:

    Döktürmüşsün yine Burak eline sağlık. Wp ye yeni başlayanlar için güzel bir makale olmuş.

  2. Burak dedi ki:

    Anlatım için teşekkürler herkesin işine yarayabilecek bir makale olmuş

  3. Serhat YUNA dedi ki:

    Çok güzel bir anlatım. Çoğu işine yarayacaktır.

  4. Bipixel.net dedi ki:

    Harika bir makale çıkarmışsın tebrikler burak (:.

  5. Harun dedi ki:

    Her zaman ki gibi yine bir “Burak Işçi” harikası. teşekkurler.

  6. SalihToy dedi ki:

    Teşekkürler Burak. Gerçekten faydalısın bizim için :) Bu konuda bir kaç eksikliklerim vardı senin sayende tamamladım. :)

  7. Burak Uçar dedi ki:

    WordPress eklentilerinide anlatman güzel olmuş teşekkürler.

  8. Yiğit dedi ki:

    kolay gelsin abi iyi çalışmalar bende yazında bahsettiğin gibi wordpess yeni basladım ve bazen sayfa acılmıyor
    Hata! Google Chrome http://www.kirpim.com sitesine bağlanamadı
    Öneriler:
    Yeniden yüklemeyi deneyin: http://www.­kirpim.­com/­wp-­admin
    Google’da ara:
    tarzında hata veriyor bunun nedenı ne olabılır yardımcı olursan cok sevınırım abı

  9. Muhammed dedi ki:

    slm arkadasım once llerıne saglık lakın ben okusamda pek uygulayamıyorum vıdeolu bır anlatım cok guzel olurdu lakın nette cok vıdeo war ama hepsı wordpres kurana kadar tamm kurduk ee sonra napcaz kımse soylemıyordu bu noktaya dokungun ıcın senı ayrı ayrı tebrık ederım ve bende yenı sıte actım wordpres ama gel gor sımdı sıtenın ıcerıgını ayarlayamıyorum yanı zor oluyor detaylı bır vıdeo adres verebılırsen cok sevınırım emegıne saygılarımla ellerıne saglık

  10. Muhammed dedi ki:

    burak bende yenı actm sıteyı pek ılgılenemıyorum ama ugrasıyorum sıteyı yap boz yap boz ogrenıyorum bu işte yenıyım lakın su domainden mail gonderme alma ısını yapamadım contak form 7 kurulu wp smtp yı de kuruyorum mail gonermıyor domainin mailine smtp yı etkısızlestırıyorum sadece contak form 7 etkın ıken mail gidiyor ama g maile gıdıyor ben domiande actıgım mailden mail alıp gondermek ıstıyorum bılgı paylastıkca degerlıdır saygılarımla

  11. Muhammed dedi ki:

    mail cpaneldekı maille gelmıyor sorun orda burak contak form 7 etkınken gıdıyor ama g maile smtp yı kurunca mail cpaneldekı mailime gıtmıyor ben cpaneldekı actıgım maile hem mail almak hemde mail gondermek istiyorum

  12. Muhammed dedi ki:

    görüstümde pek bilgi alamadım hostıng ile smtp ayarlarını istedim bir mail verdi ama olmadı ilk kurdugumda işliyordu ama sonradan olmadı ileti web siteden gitmiyor

  13. Muhammed dedi ki:

    peki ne yapmam gerekiyor bu durumu nasıl duzeltebılırım