Bloglarınız Neden Okunmaz?

12 yıl önce

Yepyeni bir blog açıyorsunuz ve aklınızda blogunuzla ilgili bir çok hayal bulunuyor fakat blogunuz sizce yeterince okunmuyor mu? Hemen hemen tüm webmasterların korktuğu bir şeydir yazılarının okunmaması. Hatta günümüzde orjinal olarak bulduğumuz bir projenin veya blogun yeterince okuyucu kitlesine ulaşamadığından kapandığını görüyoruz. Ancak insanlar yeterince okuyucuya ulaşamadıkları için bloglarını kapatmak yerine neden yeterince okuyucuya ulaşamadıklarını araştırsalar belki de şuan da ülkemizde ki blog dünyası çok daha ileri seviyede olabilirdi.

Okuyucu kitleleri bloglar için oldukça önemlidir. Özellikle de yeni açılan blogların kısa zaman içerisinde bir okuyucu kitlesine ulaştığı görülemezse %90 o blogun bir daha toparlanabildiği görülemez. Bir webmaster için birkaç ay uğraştığı bir blogun yeterince okuyucu kitlesine ulaşamaması o webmaster da bir hayal kırıklığı yarattığından bir daha o webmasterdan bahsi geçen blogla aynı şekilde ilgilenmesi beklenemez. Bu yüzden webmasterlar biraz daha bilinçli olarak yeterince kitleye ulaşamadıkları zaman bloglarını kapatmak yerine , neden yeterince bir kitleye ulaşamadığını araştırması gerekiyor.

Blog

Bloglarınızın yeterince okuyucu kitlesine ulaşamamasının nedenleri şunlar olabilir;

İçeriğiniz Son Derece Sıkıcı ve Uzun Olabilir

Blogunuzun yeterince okuyucu kitlesine ulaşamamasında ki nedenlerin en başında içeriklerinizin çok uzun ve sıkıcı olması yer alabilir. Kimse eğer ilgisini çeken bir konu olmadıkça oldukça uzun bir yazıyı okumak istemez. Yazacağınız konu hakkında ki makalenizi gereğinden fazla uzatmadan anlaşılabilir yazmalısınız. Bugüne kadar görünen o ki eğer bir makaleyi yazabileceğiniz bir seviyeden daha fazla uzun yazmaya çalışırsanız makaleyi uzattığınız kadar makalede bir saçmalık ve anlam kargaşası ortaya çıkar. Bu yüzden makalelerinizi en ideal şekilde yazmalısınız.

Diyelim ki yazacağınız makale konusu gereği uzun bir makale olacaktır işte bu durumlarda da okuyucularınızın uzun bir makaleyi okumaktan sıkılmasını önlemek için paragraf aralarına makale ile ilgili görseller veya videolar eklemelisiniz. Bir okuyucu makalenizi okurken sıkılmaya başlarsa büyük ihtimal o makalenin sonunu getiremez.

Blogunuz Son Derece Karmaşık Olabilir

Eğer sitenizde bir karmaşıklık var ise büyük ihtimal ziyaretçiler henüz makalenizi okumaya başlamadan sitenizden çıkacaktır. Artık günümüz blog dünyasında karmaşık siteler arkaplana doğru giderken , ön plana sade siteler çıkıyor. Peki ya bu sadelik veya karmaşıklıktan kastımız nedir? Burada ki karmaşıklık veya sadelik sitenizin teması ile ilgilidir. Bu yüzden okuyucularınızın içeriğinizi sayfada bulamayacağı karmaşık ve yavaş temaları sitenizde kullanmak yerine daha basit ve sade , okuyucularınızın içeriğinize daha kolay ulaşabileceği , içeriği ön plana çıkaran temalar kullanmalısınız.

Blogunuz Tanınmıyor Olabilir

Karşılaşabileceğiniz büyük sorunlardan birisi de blogunuzun yeterince tanınmamasıdır. Özellikle yeni sitelerin arama motorlarından pek fazla okuyucu çekemeyeceklerini düşündüğümüzde , blogunuzun tanınırlığını arttırmak için bir takım farklı yollar izlemelisiniz. Eğer yeterince bütçeniz var ise çeşitli sitelere reklam vererek ya da tanıtım yazıları satın alarak sitenizin tanınırlığını arttırabilirsiniz. Eğer yeterince bütçeniz yok ise de kendinize rakip olarak gördüğünüz bloglara ya da takip ettiğiniz bloglara yorumlar atarak bu bloglardan kendi bloglarınıza hem okuyucu çekebilirsiniz hem de küçük bir miktar bile olsa tanınırlığınızı arttırabilirsiniz.

Sosyal Ağları Yeterince Kullanmıyor Olabilirsiniz

Yeni webmastarın düştüğü en büyük hatalardan biri de okuyucuların hiç uğraşmadan kendiliğinden geleceği düşüncesidir. Ancak hiç bir şey karşılıksız olmaz eğer belirli bir okuyucu kitlesine ulaşmak istiyorsanız günde milyonlarca aktif kullanıcının yer aldığı sosyal medyayı kullanmamak ise büyük aptallık olur. Blogunuzu açtığınız günden itibaren çeşitli sosyal medya sitelerinde blogunuza ait hesaplar açarak , bu hesaplar sayesinde sosyal medyadan blogunuza okuyucu çekmeye çalışmalısınız.

Yaratıcılıktan Uzak Olabilirsiniz

Herhangi bir okuyucu bir siteye girdiği zaman kendisine o siteyi sevdirecek unsurlar arar. Eğer başarılı olup blogunuzu ön plana çıkarmak istiyorsanız ziyaretçilerinizin sitenizde bulabileceği farklılıklar oluşturun. Öyle farklılıklar oluşturmalısınız ki sizi rakiplerinizden ileri taşıyacak kadar farklı olmalılar. Bugün artık insanlar birbirine benzeyen sıradan sitelerde vakit geçirmek yerine , yaratıcı ve ilgi çekici sitelerde vakit geçiriyorlar.

Şuan da aklıma gelen olası nedenler bu kadar arkadaşlar eğer önerileriniz ve sorularınız varsa yorum olarak belirtebilirsiniz.

Yorumlar (27)

  1. Ekrem dedi ki:

    Yazınızı beğendim. Hepsine katılıyorum. Ancak şunu söylemek isterim. Her konuda kısa yazmakta bilginin yeterince verilememesi anlamına gelebilir. Okuyucuyu bilgilendirmek için bazen uzatmak gerektiğini düşünüyorum.

  2. Taner AKSOY dedi ki:

    Benim blogun karmaşık değil öyle sıkıcı yazılarda yazmıyorum açıkcası ve sosyal medyayı pek kulanmıyorum ama bir yazı eklediğimde google aramalarda gelmesede 60-70 kişi okuyor yazılarımı bu takip edildiğimiz göstergesidir beli :)

    Yazı için teşekkür ederim Burak.

  3. Ekrem dedi ki:

    İnsanların merak ettiği ve araştırmak istediği konular hakkında yazıldığı zaman bulunma ve tıklanma oranı yükseliyor zaten kendiliğinden :)

  4. Harun dedi ki:

    Çok haklısınız katılıyorum, ayrıca blogunuza neredeyse her gün giriyorum, sıkı bir takipçinizim ancak hep sık güncellenmediğini görüyorum bu da benim canımı sıkıyor.

  5. Hayalcin dedi ki:

    Benim siteye reklam versinler o zaman blogları büyük okurlara kavuşur :D…

  6. Sedat Akbulut dedi ki:

    Yine Döktürmşsün paşam. :)
    Blogunu sıkça takip edenlerdenim.Başarılarının devamını diliyorum.

  7. Uğur Sağlam dedi ki:

    Çoğuna katılıyorum. Bunlara dikkat edilirse iyi olur

  8. Oyunhatasi dedi ki:

    Sosyal ağlarda tanınmışlık okunma oranına ne kadar etki eder sizce.

  9. Evrensel Blog dedi ki:

    Güzel bir yazı olmuş eline sağlık

  10. İlhan Karakaya dedi ki:

    Teşekkürler blogumda elimden geldiğince diikkat edicem pes etmek yok :)

  11. Hasan Ali dedi ki:

    Blog açmak isteyenler blog açmadan bu makaleyi okulamarı onlar için diğer bloglardan 1 adım önce olacağını gösterir.

  12. Burak Uçar dedi ki:

    Bende yeni bir blog açtım, bu verdiğin taktikleri sitemde uygulamayı düşünüyorum.

  13. Oyun oyna dedi ki:

    Bazı bloglar var yuzlerce kelime yazıyor ama ne demek istedigini anlamıyoruz ama bazıları o kadar net anlatıyorki sanki dagları ıkı kelimeye yuklemiş hemen anlayabiliyorsun önemli olan anlaşılı olması

  14. ismail dedi ki:

    Kardeş çok güzel bir konuya değinmişsin ben de ilk defa blog yazmaya başladım.
    Bende tanınmama sorunu var Blogumda gezen sadece ben varım :) ama aldırmıyorum
    blog yazmaya devam ediyorum.Blog yazınca içim açılıyor.Kimse bakmasada gayet iyi ve zevkli bir iş

  15. Gizem Özdemir dedi ki:

    Okuyucu toplamak cidden zor .. Edebi yönün kuvvetliyse insan zaten yazabiliyor ama işin pazarlama okuyucuya ulaşma kısmı zor gerçekten. Yeni blog açmış biri olarak en çok dert yandığım konu bu.

  16. tuncblog dedi ki:

    hocam yazınızı okudum gerçekten iç açıcı bana umut verdi. Fakat cidden çok uğraşmama rağmen blogum hep aynı 😊