12 Adımda SEO Dostu WordPress

11 yıl önce ,

12-adimda-seo-uyumlu-wordpress

Dünyanın en çok kullanılan CMS sistemi olan WordPress'i sitenize kurdunuz ve şimdi ne yapacağınızı bilmiyorsunuz bu yazımız tam size göre. Daha önce WordPress için SEO ipuçları adlı yazımda sizler için bazı ipuçlarından bahsetmiştim, bu yazımda ise sizlere WordPress'i 12 adımda nasıl SEO uyumlu bir hale getireceğinizi anlatacağım.

Bildiğimiz gibi WordPress dünyanın SEO uyumluluğu en fazla olan CMS sistemidir, tabii ki bu onun kusursuz olduğu anlamına gelmez. WordPress'i olduğundan daha fazla SEO uyumlu hale getirmenin ve içerisinde barınan bazı hataları gidermenin yollarına yazının ilerleyen bölümlerinde yer vereceğim.

1. Sitenizin Ulaşılabilirliğini Sağlayın

Öncelikle çoğu arkadaşımız henüz yeni kullanmaya başladıkları WordPress'in ayarlarını oluştururken yanlışlıkla sitelerini, arama motorlarının erişimine kapatabiliyor. Hal böyle olunca da her ne kadar uğraşırsanız uğraşın arama motorlarında listelenmez. Sitenizin arama motorlarında listelenme durumunu kontrol etmek için WordPress ayarlar kısmından okuma ayarları bölümüne giriş yapın ve en altta ki kutucukta tik olmadığından emin olun.

wordpressindex

2. SEO Dostu URL Yapısı Kullanın

WordPress'i kurduğumuz zaman ne yazık ki sistemde ki URL yapısı SEO dostu olmuyor, haliyle bu yapıyı değiştirmemiz gerekiyor. Ayarlar, kalıcı bağlantı ayarları kısmından URL yapınızı size en uygun şekilde ayarlamalısınız. Kendi sitemde kullandığım yapı aşağıda ki gibidir.

urlyapisi

3. Kategorilendirilmemiş Kategorisini Yeniden Adlandırın

WordPress'i kurduğunuz da otomatik olarak kategorilendirilmemiş isimli bir kategori oluşmaktadır, öncelikle bu kategorinin adını sitenizde kullanacağınız bir kategori adı ile değiştirmenizi tavsiye ediyorum. Bu kategorinin ismi bazen genel olarak da değişebiliyor.

4. All in One SEO Pack Eklentisi İle Tüm Sayfalarınıza Başlık, Açıklama ve Anahtar Kelime Girişi Yapın

Şüphesiz WordPress'in en çok kullanılan SEO eklentisi All in One SEO eklentidir, ücretli olarak her ne kadar kendinden iyi eklentiler olsa da şuan da ücretsiz eklentiler içerisinde en iyi pozisyona sahip. Bu eklentinin bize sağladığı yararlardan birisi de yazılarımıza anahtar kelime, başlık, açıklama gibi SEO değerlerini girmemizi sağlaması. WordPress'i kurduktan sonra muhakkak bu eklenti ile tüm SEO ayarlarınızı yapmalısınız.

all-in-one-seo-eklentisi-wordpress

5. Eklenti Kullanımını Azaltın

Ne yazık ki eski temaların çoğu beraberinde birçok eklenti kullanımı gerektiriyor, eğer sizde böyle bir tema kullanıyorsanız mecburen kullandığınız eklentiler sayfa açılış hızınızı düşürecektir. Bu durumda doğal olarak arama sonuçlarında sayfanızı alt sıralara indirecektir. Böyle bir duruma düşmemek için daha güncel ve eklenti kullanımını en aza indiren temaları kullanmanızı öneririm.

6. Resimlere Verilen Gereksiz Linkleri Kaldırın

urlsilme

WordPress varsayılan olarak yazılarınıza eklediğiniz resimlere ayrı bir sayfa oluşturur ve o resimlere link verir. Bu yüzden kullandığınız resim hem yazı içerisinde hem de ayrı bir sayfada gözükerek sitenizde gereksiz link kalabalığına yol açıyor. Bu sebeple yazılarınıza resim eklerken, resmin linkini kaldırmalısınız.

7. Site Haritanızı Oluşturun

siteharitasi

Site haritaları SEO açısından vazgeçilmez bir unsurdur nedeni ise arama motoru botlarına sitenizde ki tüm linklere tek bir adresten erişebilme imkanı sunması. Bu sebeple sitenizi kurduğunuzda ilk yapmanız gereken adımlardan birisi de site haritası oluşturmak. Google XML Sitemaps eklentisi ise bu iş için biçilmiş bir kaftan.

8. WordPress İçin Google Analytics Hesabı

googleanalytics

Şüphesiz piyasada ki en ayrıntılı ve anlık hizmet veren sayaçlardan bir tanesi de Google Analytics'dir. Sitenizin istatistiklerini anlık olarak takip edebilmeniz için Google Analytics'i muhakkak kullanmalısınız çünkü WordPress tabanlı sayaç sistemleri veritabanında aşırı yoğunluğa neden olduğundan dolayı siteyi çok yavaşlatmaktadırlar. Bu iş içinse Google Analytics for WordPress eklentisi size yardımcı olacaktır.

9. Responsive Tema Kullanın

responsivetema

Artık günümüz teknolojisinde insanlar bilgisayardan çok telefon ve tablet kullanmaya başladılar, bu sebeple kullandığınız temaların hem bilgisayar, hem telefon hem de tabletler de düzgün görünmesi gerekmektedir. Yabancı birçok tema firmasında responsive temalar satılmaktadır, eğer bu tarzda Türk yapımı bir tema arıyorsanız Bisperso temasını sizlere önerebilirim.

10. Temanızı İnceleyin ve Optimize Edin

Responsive bir tema ayarladığınızı düşünüyorum ancak responsive tema kullanmanız her şeyi halletmiyor. Kullandığınız temayı kendi ihtiyacınıza göre ve döneminizde ki SEO ihtiyaçlarına göre optimize etmelisiniz.

11. Htaccess Dosyanızı Düzenleyin

Öncelikle arkadaşlar sitenizin URL yapısının siteadi.com mu yoksa www.siteadi.com mu şeklinde olacağına karar vermelisiniz. Daha sonra kararınızı aşağıda ki resimde ki gibi uygulamaya geçirebilirsiniz.

htaccess-301-non-www-wordpress

12. Robots.txt Dosyanızı Düzenleyin

Arama motoru botlarının bir sitede ilk ziyaret ettikleri sayfa robots.txt dosyasıdır, çünkü bu dosya da sitenizde ki hangi bağlantıların indexlenmeye açık olduğu, hangilerinin ise engellendiği yer almaktadır. WordPress'i kurduğunuzda zaten robots.txt dosyası da WordPress tarafından otomatik olarak oluşturuluyor ancak bu dosyada değişiklik yapmak isterseniz iş o zaman değişiyor çünkü bu dosya WordPress tarafından sanal bir ortamda oluşturuluyor. eğer düzenleme yapmak isterseniz kendiniz bir robots.txt dosyası oluşturup sunucunuza atmalısınız.

Yorumlar (15)

  1. Hüseyin Tekin dedi ki:

    Emeğine sağlık,güzel bir yazı olmuş :)

  2. Yararlı bir makale olmuş Burak kardeşim :). Responsive tema her daim bir adım öndedir :).

  3. Rüya Sözlüğü dedi ki:

    Teşekkürler

  4. Erkan dedi ki:

    Gerçekten yararlı bir makale olmuş…Teşekkürler burak.

  5. izzet dedi ki:

    Çok güzel bilgilendirme temiz anlatım olmuş, dediklerinize göre düzenledim emeklerinize sağlık.

  6. kardeşim seo kolay iş sadece biraz çalışman gerekicek ben google’a bile kayıt olmayan siteyi 1 ay süreklide çalışmadım 4 kelimeden google’da 1. sayfada çıkardım

  7. Avrasya Bal dedi ki:

    Hocam, yazar hakkındaki bilgileri nerden yazıyoruz.

  8. Web Tasarım dedi ki:

    Teşekkür ederim

  9. ismail dedi ki:

    htaccess bilgisinde.. söylediğiniz kodu olduğu gibi yazdım.. ne anlama geldiğini de açıklayabilirmisiniz? teşekkürler

  10. Murat Dinç dedi ki:

    tamamı genele dayalı bilgiler seo eklentisi konusunda şüphelerim var ben Yoast seo daha iyi diye düşünüyorum.

  11. özkan dedi ki:

    gerçektende faydalı bir yazı teşekkürler