Semantik SEO

11 yıl önce

Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba arkadaşlar, bildiğiniz gibi bir önceki yazımda sizlere Semantik WEB konusu hakkında biraz bilgilendirmeye çalışmıştım. Artık işin bizi ilgilendiren kısmına gelebiliriz, yani Semantik WEB'in, SEO'yu nasıl etkileyeceği konusuna.

Semantik SEO konusuna giriş yapmadan önce Semantik WEB konusunda bilgisi olmayan arkadaşlar için kısaca Semantik WEB'i özetleyelim. Semantik WEB kısaca arama motorlarının insanlar gibi zekaya sahip olmasıdır, burada her ne kadar yapay bir zekadan söz etsek de arama motorlarının sahip olacağı bu zeka WEB 2.0 devrini kapatıp, WEB 3.0 devrini açacak. Tüm SEO bilgilerimizi kökünden değiştirecektir. Mesela örnek vermek gerekirse artık arama motorları Sinop ağından internete bağlanan birisi "veteriner" araması yaptığında, sadece Sinop ilinde ki veterinerlerin adreslerini arama sonuçlarında gösterecek çünkü diğer illerde ki veteriner adresleri burada ki birisi için bir anlam ifade etmiyordur. Diğer bir yandan arama sonuçlarında eş anlamlı kelimeler eski etmeyecek. Siz "film izle" araması veya "film seyret" araması yaptığınızda aynı sonuçlar size gösterilecektir. Daha fazla ayrıntıya aşağıda ki anlatımımızda ineceğiz.

Semantik WEB'in devreye girmesi ile beraber Semantik SEO terimi de ortaya çıkacaktır. Şuan da çok az filtreden geçen içeriklerimiz, Semantik SEO'nun gelişi ile beraber bir çok filtreden geçmeye başlayacaktır. Semantik SEO ile beraber içeriklerimiz artık içeriği girdiğimiz şehirden, arama yapan kullanıcının bilgisayar hareketlerinden, sosyal ağ paylaşımlarımıza kadar bir çok filtreden geçecektir. Bu dönemden sonra artık herkese farklı farklı arama sonuçları gösterileceğinden tüm SEO bilgilerimiz artık çürüyecek, yeni SEO kuralları devreye girecektir.

Yukarıda ki örneklerde belirttiğim gibi artık eş anlamlı kelimeler içeren arama grupları artık bir bütün olarak değerlendirilecek. Örneğin "film izle" ve "film seyret" gibi arama grupları aynı sonuçları içerecek. Böyle bir durumda sitesinde hem "film izle" hem de "film seyret" kelimelerini yüksek miktarda barındıran sitelerinde filtreye girmeleri kaçınılmaz olacaktır. Bunun nedeni %4-6 olması gereken anahtar kelime yoğunluğunun birden %10-12 seviyelerine çıkacak olmasıdır. Yukarıda verdiğimiz örneği farklı bir biçimde "evden eve nakliyat" ve "evden eve taşımacılık" kelimeleri içinde verebiliriz. Olayı daha net görebilmeniz için aşağıda ki resmi inceleyebilirsiniz.

semantinseo

Örnek resimde de görebildiğiniz gibi arama kısmına "taşımacılık" yazmama rağmen sonuçlarda görebileceğiniz gibi "nakliyat" kelimesi vurgulanmaktadır. Aramayı Samsun bölgesinden yaptığım için sonuçlarda Samsun'da bulunan firmalar gösterildi ancak reklam olmasından o kısımları bulanıklaştırdım ancak resme dikkatli bakarsanız Samsun başlıklarını görebilirsiniz.Bu konuya bir de Keyword Tool'da ki değerlerden değinelim.

semantinseo2

Gördüğünüz gibi iki kelime grubunun da arama miktarları eşit gösteriliyor. Bu da Google'ın iki kelime grubunu aynı kefeye koyduğunu açıkça göstermektedir.  Böylece Semantik SEO'ya geçişin yavaş yavaş başladığını göstermektedir. Ancak bu geçiş süresinin 2015'ten önce netleşmesi beklenmiyor.

Semantik SEO devreye girdiği andan itibaren SEO olayı daha da bir önem kazanacaktır. SEO artık backlink kasmaktan (günümüz çakma SEOcularına göre) çıkacak, günümüzde neredeyse kimsenin dikkat etmediği anahtar kelime yoğunluğu, etiketlerin seçimi gibi faktörlere doğru kaymaya başlayacak. Bu duruma kendinizi şimdiden hazırlamanız gelecek için size büyük bir yarar sağlayacaktır.

Semantik SEO ile beraber artık içeriklerimizin uzunluğu, yazdığımız konuya göre değişmeye başlayacak. Günümüzde kime sorsanız makale uzunluğunun 250 kelimeyi geçmesi gerektiğini söyler ancak Semantik SEO ile beraber bu zorunluluk ortadan kalkacak. Bu sınır değerler, sitenizin içeriğine göre belirlenecek. Örnek vermek gerekirse fragman yayınlayan bir sitede kimse fragmanların altına 250 kelimelik bir açıklama girilmesini bekleyemez, Google ise artık bunu göz önüne almaya başlayacak.

Diğer yandan site içi SEO'nun önemi artık tavan yapacak. Güncel yazılar, benzer yazılara linkler, yorumların güncelliği gibi faktörler artık günümüzde ki değerlerine göre kat kat değer kazanacaklar.

Henüz günümüz kaynaklarından edindiğimiz bilgilerle Semantik SEO hakkında yapabileceğimiz yorumlar bunlar arkadaşlar. İki yıl içerisinde Semantik SEO hakkında daha net ve açıklayıcı bilgiler edinmeye başlayacağız.

Yorumlar (13)

  1. Teknoloji dedi ki:

    Blogunuzu sürekli takip ediyorum, bu da hepsi gibi başarılı bir yazı olmuş.

  2. avşa dedi ki:

    Yine döktürmüşsün Burak kardeşim şimdide alttaki yazına geçiyorum :)

  3. seo dersleri dedi ki:

    Hocam bilgileriniz güzel ellerinize sağlık teşekkür ediyorum.

  4. bir blog sonra dedi ki:

    Teşekkür ederiz. Verdiğiniz bilgiler gerçek anlamda çok yararlı.

  5. briket makinası dedi ki:

    bilgi için teşekkürler

  6. Katrina Sweeney dedi ki:

    Çoğu webmaster artık arama motorlarında ki sık sık oluşan dalgalanmalardan bıktı, kendilerine düzenli ziyaretçi kaynakları sağlayacak yöntemler arıyorlar. Her gün değişen sıralamalar dolayısıyla belirli bir istikrar yakalayamayan webmastarın, düzenli ziyaretçi trafiğine sahip olan sosyal medyalara yönelmeleri hiçte ilginç olmasa.

  7. antalya nakliyat dedi ki:

    paylaşım için tesekkürler faydalı buldm saolun

  8. Tamra Holcomb dedi ki:

    Fakat tabi ki semantik web olgunlaşması için biraz daha süreye ihtiacı vardır. Web 3.0 ile beraber oluşan standartlar artık semantik içinde oluşmaya başladı. Yakın bir gelecekte arama motorları bizlere daha iyi serp verebilecek.

  9. 3d max dedi ki:

    yine yararlı bir paylaşım teşekkürler:D

  10. çalışma izni dedi ki:

    Gerçektende güzel bir yazı olmuş. Anahtar kelime yoğunluğu kısımları çok açıklayı olmuş. Filtre cezaları web masterlar için çok tehlikeli bir durum. Yazı için teşekkür ederim.

  11. kaptan junior dedi ki:

    Sıkılmadan okuduğum bir yazı oldu. Bu kadar detaylı bilmiyordum teşekkür ederim.

  12. galvaniz dedi ki:

    Güzel bir makale olmuş, elinize sağlık sıkılmadan okuduğumuz söyleyebilirim. Okuduğum yazıdan öğrendiklerimi uygulayacağım.