arkaplan

Düden Şelalesi

11 sene önce

Antalya çevresindeki önemli mesire alanlarından biri de Düdenbaşı’dır. Düden Şelalesi ve çevresindeki piknik alanı, gerek Antalyalıların, gerekse dışarıdan gelen ziyaretçilerin her zaman yoğun ilgisini çeker. Şelaleyi sıcak bir günde gezmenin keyifli serinliği çekicidir. Şelale kentin 12 km. kuzeyindedir. Otobüs ve minibüs seferleri yapılmaktadır.

Dilerseniz şelalenin oluşumuna bir göz atalım ve sözü bu alanda büyük emek vermiş rahmetli jeofizikçi ve mağaracı Dr. Temuçin Aygen’e bırakalım: ” Eski Antalya – Burdur asfaltının 28. ve 30. km’lerinde iki büyük karstik kaynaktan çıkmaktadır. Kırkgözler ve Pınarbaşı adındaki adeta iki nehir kadar bol suyu olan bu iki menba kısa bir akıştan sonra birleşirler ve küçük bir çay sarfiyatındaki su, Bıyıklı Düdeni içinde kaybolur. Düden ülkemizde su çeken, su yutan deliklere denmektedir. düdenlerin bazıları o kadar büyük olur ki, koca bir nehri yada gölü yutabilir.

Düden Şelalesi

Bıyıklı Düdeni’nden kaybolan su 14 km. kadar yerin altından gittikten sonra Varsak çukurunun bir ucundan çıkar ve çok kısa bir akıştan sonra tekrar batar. Varsak’ta kaybolan su 2 km kadar tekrar yeraltı akışından sonra Düdenbaşı’nda yer yüzüne çıkar. Bu su Düdenbaşı’nda alttan, sifonlu olarak bir nehir halinde çıkan sudur. Şelale yaparak akan su ise Kepez hidroelektrik santralinden gelen sudur. Düdenbaşı’ndan sonra çok dağılan ve birçok kola ayrılan Düden Çayı, en sonunda Antalya’nın doğusunda 40 m. yüksekliğindeki traverten eşikten şelale yaparak Akdeniz’e dökülür.”

Düdenbaşı’nın keyfi sadece şelale değildir. Dar bir merdivenle inilen mağara ve çevrenin yeşilliği etkileyecektir sizi. Fotoğraf makinanızı almayı sakın unutmayın. Az ileride derenin iki kenarına dizilmiş restoranları görürsünüz. Ancak buraya ulaşmak için, parkın giriş kapısından çıkıp sağa dönerek, dereye paralel ilerlemek gerekli. Bizim önerimiz önce parkı gezmeniz. Düden Şelalesi ve parktan çıktıktan sonra sağa doğru giderseniz, ileride ormanlık alanlarla kaplı bir doğa sizi bekliyor. Bu yol sizi Antalya’nın şirin köylerine ulaştırıyor. Yol boyunca piknik alanları olarak kullanılan bölgeler var. Yaz aylarında buralarda yer bulmak zor oluyor. İnsanlar genellikle dere kenarına oturup hatta içine girip serinlemeye çalışıyorlar. Yol çok ilerilerde bir kaç köye uğradıktan sonra, ovalara ve dağlara doğru ilerliyor.

Kaynak : http://www.tatil-mekan.com/duden-selalesi-antalya/

Uyarı: Bu sayfada ki içerikler tanıtım amaçlı olarak eklenmiş olup, site sahibiyle hiçbir ilgisi yoktur.

Yorumlar (0)