Baskı Türüne Göre Fotokopi Kağıdı Nasıl Seçilir?
Kağıt çeşitlerinin kullanım alanına uygun olarak seçilmesi gerekiyor. Baskı türüne göre kağıt tercihi yapmak, baskıdan en başarılı sonucu almayı sağlıyor. Fotokopi işlemlerinde genellikle 80 gr/m^2 ölçülü kağıtlar kullanılıyor. Davetiye, broşür gibi baskılar için de 350 gr/m^2 ölçülü kağıtların tercih edilmesi gerekiyor. Kitap baskılarında 2. hamur kağıtlar tercih edilirken işyerlerinde fotokopi ya da çıktı almak için 1. hamur kağıtlar tercih ediliyor.
Kağıt seçiminde kağıdın boyutu da önemli bir detay. Fotokopi işlemlerinde genellikle A4 boyutunda olan kağıtlar tercih edilir. Ender olarak A3 boyutunda olan kağıtların da işyerlerinde fotokopi amacıyla tercih edildiği bilinir. Bu boyutlarda olan kağıtlar 70 ila 80 gramajda olan kağıtlardır.
Fotokopi Kağıdının Gramajı Kaç Olmalı?
Daha düşük gramajlı olan kağıtlar fotokopi için pek ideal değil. Çünkü baskı daha düşük gramajlı kağıtlar kullanıldığında, kağıdın arka yüzüne geçiyor. Bu durumda baskı kalitesi de düşüyor ve kağıttaki karakterlerin dağılması gibi bazı sorunlar kaçınılmaz hale gelebiliyor. Peki, fotokopi kağıdı alırken gramajını nasıl öğrenebilirsiniz?
Ülkemizde 80 gramajın altında olan fotokopi kağıdı ambalajlarında gramaj bilgisi bulunmuyor. Eğer fotokopi kağıdının ambalajının üzerinde gramajına dair herhangi bir bilgi yoksa, 80 gramajın daha altında olduğunu ve dolayısıyla fotokopi için ideal olmadığını düşünebilirsiniz.
Renkli Çıktı İçin Fotokopi Kağıdının Gramajı Kaç Olmalı?
Eğer renkli ve çok kaliteli bir çıktı almak istiyorsanız bu durumda 200 gramaja yükselmeniz gerekiyor. Renkli ve kalite düzeyi yüksek olan baskılar için 200’den daha düşük gramajlı kağıtları tercih etmeyin. Tek taraflı ve siyah baskı alacağınız kağıtlarda ekonomik tercihlere yönelebilirsiniz. Fakat bu kağıtlar grafik çıktısı, renkli baskı gibi işlemler için pek ideal olmayacaktır.
Net bir çıktı kalitesini yakalamak istiyorsanız doğru kağıt tercihinde bulunmanız gerekiyor. Ancak işyerleri için maliyet de önemli. Dolayısıyla ekonomik tercihlerin de göz ardı edilmemesi lazım. Hangi baskı teknikleri için hangi kağıtları seçmeniz gerektiği konusunda detaylı bilgilere ulaşmanın tabi ki daha kolay bir yolu var. Hemen http://www.avansas.com/campaign/fotokopi-kagidi-rehberi.html adresine tıklayarak kağıt çeşitleri hakkında net bilgilere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Benzer Yazılar
Yorumlar (6)
Yorum yapabilmek için Giriş Yapmalısın!
Fotokopi kağıdı alırken genellikle markaya göre alıyorum. Navigator’ün kağıtları oldukça kalitelidir. Navigator bulamazsam Copier alıyorum. İkisinin arasında neresinde fark yok gibi.
A4 fotokopi kağıdı alırken herkes gramaj olarak iyi mi kötü mü anlamayabilir. Kağıdı alıp ışığa tuttuğunuzda ışık kağıdın arkasından ne kadar az görünüyorsa o kadar iyidir :)
Linkini verdiğiniz fotokopi kağıdı rehberini inceledim. Açıkçası doğru bildiğim yanlışlar varmış :) A4 fotokopi kağıdı ihtiyaca yönelik alındığında daha ekonomik oluyor. Benim bu yazıdan anladığım bu oldu. :)
Piyasada satılan çoğu A4 fotokopi kağıdı fotokopi için uygun olsa da renkli çıktılar için uygun değil. Kaliteli bir A4 Fofokopi kağıdı gramaj olarak resim kağıdı gibi oluyor. Kağıdı elinize aldığında bile kaliteli olduğunu anlıyorsunuz.
Ofis dökümanları için kullanılabilecek kaliteli a4 kağıt markalarını zaten resimde vermişsiniz :) Copier Bond A4 fotokopi kağıdı (belge, döküman vs. için), Navigator A4 fotokopi kağıdı (renkli ve kaliteli baskılar için) Avansas Business (fotokopi ve dükümanlar için) ideal seçimler olacaktır. Bu üç markayı da kullanmış biri olarak gözünüz kapalı bu üç markayı da ihtiyacınıza göre alabilirsiniz.
Baskı türüne göre fotokopi kağıdı seçimi işlerin kalitesini önemli oranda arttırıyor. Sıradan bir fotokopi kağıdı ile kaliteli renkli görsel baskıları elde etmek oldukça zor. Kullandığımız yazıcı türü, kartuş kalitesi ve fotokopi kağıdı seçimi birbiriyle bağlantılı konular.